Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.07.2017 06:22 - Коментари - Апология на суджука
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 5525 Коментари: 13 Гласове:
22

Последна промяна: 30.07.2017 14:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
25.07.2017г.
      Докато дядо ми беше жив гледахме прасе. В края на годината прасето се заколваше и от него се приготвяха разни неща – осолена сланина, кървавица, суджук, който беше най вкусен. Истински деликатес.
Баща ми донасяше от града телешко месо и телешки черва, които бяха сухи и надути като продълговати балончета. Месото в съотношение свинско – 60% и телешко – 40% се смилаше на кайма в кухнята на килимарския цех, където имаше голяма електрическа месомелачка.
След това на каймата се поставяха подправки – сол, стрит черен пипер и други, които не помня, след което се омесваше хубаво за равномерно разпределение на съставящите я компоненти. Ароматът излъчван от каймата беше неописуем.
После каймата се натъпкваше в домашната месомелачка, на която бяха свалени ножчето и решетката. На мястото на решетката се поставяше специално изработена тенекиена фунийка. На тясната част на фунийката се нанизваше червото, вързано на края с канап. Винтът на месомелачката избутваше каймата и червото се пълнеше и навиваше в една тава. На определена дължина червото се прерязваше и завързваше с другия край на канапа. Изработването на суджуците представляваше творчество и свещенодействие.
След завършване процеса на формиране на суджуците, същите се нанизваха на един дълъг прът и закачаха под стрехата на къщата за да съхнат и да не могат да ги достигат котките. А за да не ги кълват врабците се покриваха с дебела хартия. Закачени на пръта суджуците добиваха форма на дъга и много наподобяваха конска подкова. Жаргонното им наименование беше именно "подкови". Гледката на висящите на пръта суджуци е два пъти неописуемо естетически кулинарна. Ако напролет беше останала някоя "подкова", което рядко се случваше, тя се приплескваше с едно шише и ставаше плоска, заприличваше съвсем на подкова. Дупчеше се с игла за да излезе въздухът от суджука, след което се овалваше в брашно. В този си вид суджукът ставаше твърд и беше подходящ само за мезе.
Няма по-вкусно месно произведение от домашния суджук. Това е изделие на висшата гастрономия. Който не е вкусвал това божествено ястие е много загубил и не може да се смята, че е познал вкуса на живота. Суров или печен на жар, домашно приготвения суджук носи в себе си вкусът на вечността. Още помня, четиридесет и пет години, аромата и вкуса на суджука изпечен на машата на жарта в печката. Той просто се топи в устата и оставя усещането за олимпийска храна. Боговете жестоко са наказали Прометей задето е дал на простосмъртните огъня и така е лишил боговете от удоволствието единствени да се наслаждават на печен домашно приготвен суджук. Консумирането на домашен суджук е три пъти неописуемо. И каквито и колбаси да съм опитвал и опитвам, вкусът и ароматът на домашно приготвения суджук не могат да бъдат заличени. Мисля си, че ако Адам беше вкусил печен домашен суджук, нямаше да се изкуши от ябълката на Ева, а щеше да иска суджук. И че древните са принасяли в жертва на боговете домашен печен суджук, затова боговете са били благосклонни към тях. Ех, какво ли не бих дал днес за една "подкова" нашенски суджук, само и само да опитам отново божествения вкус и аромат. Истинските гастрономи поне веднъж са опитвали от тази превъзходна храна. Този колбас е извор на живот, източник на мъдрост, афродизиак, лечебно средство и интелектуално изкушение.
Обръщам се към българите : Не позволявайте домашния суджук да се погуби! Записвайте рецепти за домашно приготвяне на суджук, съхранявайте ги и предавайте на деца и внуци. При възможност сам си приготвяйте и се наслаждавайте на превъзходния вкус.
Промишлено изработените суджуци и каквито и да са други колбаси, въобще не могат да се сравняват с домашния суджук от нашия край. Тези сурогати, бъкани с подобрители, оцветители, набухватели, Е-та, киселини, основи, нитрати, фосфати, карбонати и прочие химически съединения са по-скоро отровни, отколкото полезни и вкусни. Дори станалият много популярен напоследък "добрички гербав суджук", въпреки че придоби и политически привкус, не притежава атрибутите на домашно приготвения незаменим суджук.

Домашен суджук – Да се слави името му! Той ще пребъде през вековете!

image

image

imageimage




Гласувай:
22



1. born - Доколкото си спомням дупченето на ...
25.07.2017 23:20
Доколкото си спомням дупченето на суджука с игла при "мерданенето" в по-късни времена се считаше за погрешна операция заради създаването на възможност за гранясване на крайния продукт. Така или иначе до гранясване не се е стигало поради своевременното изконсумирване на суджука.
На това му казвам стойностен постинг !
цитирай
2. kvg55 - До born
26.07.2017 09:38
Терминът "мерданене" не ми беше известен. Една от основните функции на блога е да научаваме неща, които не знаем, но някои го използват за груба политическа пропаганда.
цитирай
3. mihailts - Поздравления!
26.07.2017 19:13
Здрав дух чрез здрава храна .
цитирай
4. born - Мерданенето е много важна операция ...
26.07.2017 23:30
Мерданенето е много важна операция и се извършва всяка вечер. Суджукът се полага на масата и се мачка с двете ръце с бутилка , която се върти напред- назад върху суджука. Целта е от една страна да се достигне правилната форма, а от друга страна да се уплътни каймата и се отстрани въздуха от нея. Хубава вечер, Краси !
цитирай
5. kvg55 - До 3. mihailts
27.07.2017 01:42
Точно така - Ранъта праи борбъта.
цитирай
6. vidima - Поздравления за прекрасния пос...
27.07.2017 10:18
Поздравления за прекрасния постинг, kvg55!
От прочетеното успях да усетя и да се насладя и на вкуса,
и на аромата на домашно направения суджук!
Приятен дъждовен ден!
цитирай
7. kvg55 - До 6. vidima
27.07.2017 10:28
Благодаря за поздравленията!
Радвам се, че съм ти доставил гастрономическо удоволствие.
цитирай
8. stariatb - Преди този постинг, прочетох по...
28.07.2017 17:26
Преди този постинг, прочетох постинга "Цар Соломон и неговата формула за щастие" на feq.
Най-ероятно по времето на Соломон домашният суджук още не е бил открит и затова не е възхваляван от него, като безспорен носител на щастие.
На автора- благопожелания!


цитирай
9. troia - Това си
28.07.2017 17:28
е направо "ода за суджука".:)
Постингът ти не е за гладни хора.
Хубаво си го написал.
цитирай
10. kvg55 - До 8. stariatb
29.07.2017 02:07
Благодара за пожеланието!
Соломон е живял твърде отдавна, така че възможно е. А и едва ли е ял свинско.
Впрочем домашният суджук май е българско изобретение.
цитирай
11. kvg55 - До 9. troia
29.07.2017 02:10
Бетовен е написал "Ода на радостта", но не е уточнил от какво е радостта.
От суджука е.
цитирай
12. zaw12929 - Докато чета ми замириса и в устата ми ...
29.07.2017 10:05
Докато чета ми замириса и в устата ми се появи усещане, за току що наряязан суджук... Страхотна идея- Суджукът е венец на българската национална традиция- продукт, който се приготвя във всяка селска къща ... допреди демокрацията, която го замени с либерални ценности... Знаем,
Боговете жестоко са наказали Прометей задето е дал на простосмъртните огъня и така е лишил боговете от удоволствието единствени да се наслаждават на печен домашно приготвен суджук. Консумирането на домашен суджук е три пъти неописуемо. И каквито и колбаси да съм опитвал и опитвам, вкусът и ароматът на домашно приготвения суджук не могат да бъдат заличени. Мисля си, че ако Адам беше вкусил печен домашен суджук, нямаше да се изкуши от ябълката на Ева, а щеше да иска суджук."
Ето, брюкСелските бюрократи успяха да ни ограбят, докато нареждат душове за прасетата, китка, на ухото на... кокошките- управляващи държавата...
Успешни дни ...
цитирай
13. kvg55 - До 12. zaw12929
29.07.2017 10:18
Благодаря за пожеланието! Същото е и с производството на домашна ракия и вино. Натискаха ни за да купуваме от корпорациите. Същото е и с православието - унижават го, унищожават го. За мен управниците на САЩ и ЕС са антихристи - пречат на естественото предначертано развитие на човечеството.
Всичко добро!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5756420
Постинги: 2808
Коментари: 25799
Гласове: 34181
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031