Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.12.2015 14:28 - Коментари(и) : За ракията, цигарите и сланината
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 10647 Коментари: 10 Гласове:
30


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
11.12.2015г.
     Няколко пъти гледам и слушам по телевизията премиерът да говори нещо за ракията, цигарите и сланината. Любопитен се порових в Google-то и открих оригиналните му думи. Цитирам : "Ние ще толерираме ли като общество тези хора, които благодарение на това, че се правят на бабаити, трябва да извадим за тях стотици милиони? За това, че той иска да е бабаит. Това иска да внуши министър Москов. Този, който пие ракия, пуши цигара, яде сланина и не желае да има хранителни навици, няма други да му плащат лечение. Идва Коледа и Нова година и вие ще кажете какво става в Спешната помощ. Трябва да се изградят навици от ранна възраст. Да напомним на родителите, че ако купуват всеки ден по три сладоледа на детето си, не му правят добро". (kanal3.bg).
Така премиерът посочи враговете на народа ни, които са първопричината за високата смъртност и големия брой инфаркти и инсулти в страната, но не каза защо тези врагове не са ликвидирани и не посочи, как да бъдат ликвидирани. Ще се опитам накратко да поразсъждавам върху казаното от премиера за трите важни фактора в битието на българина от векове та до днес.
Цигарите почти няма да коментирам, защото съм убеден, че са вредни за човешкия организъм и този, който пуши цигари, трябва да си плаща лечението на болестите, причинени от тютюнопушенето му. Ще кажа още, че премиерът явно има предвид нискобюджетните цигари, консумирани от пауперите, но не и пурите, защото съм го виждал на снимка, захапал пура в уста, а той като съзнателен гражданин не би се правил на "бабаит" и не би увреждал съзнателно здравето си. За ракията ще кажа, че ментетата и употребата на напитката в промишлени количества са вредни за човешкото здраве. Употребена с мярка и подходящо мезе, вкусна тънко нарязана розова сланинка, например, чистата и отлежала ракия е полезна за физическото и духовното здраве. Греяната с мед ракия пък е народно профилактично и лечебно средство при настинка, хрема, ангина и остри респираторни заболявания. Така че, господин премиерът не е напълно прав относно вредата от националното ни питие – ракията.
Какво да кажа за сланината? Самият аз, без да се правя на "бабаит", консумирам като противогрипна ваксина сланина, чесън и червено вино, тоест правя необходимото да не въвличам Здравната каса в излишни разходи и друг да плаща лечението ми, както казва премиерът. Предпочитам сланина, която е чисто месо, пред пълните с месни отпадъци и отровни химически съединения колбаси, върху които ще се слага данък. И правилно. Моята консумация на сланина се ограничава само през есенно-зимния сезон, когато върлуват грипни епидемии. Но повечето български граждани консумират целогодишно този общо взето вреден свински продукт. И затова премиерът е прав в изказването си.
Прав е също така, че народът няма хранителни навици и като че ли няма и желание да ги има. Още от турско той е свикнал да яде сланина, спържа, шкембе чорба, саздърма и всякакви вредни животински субпродукти, да пие домашни ракии и вина. Дори демокрацията не можа да създаде у народа ни правилни хранителни навици, не го приучи да консумира лесносмилаеми и полезни храни – еленски бут, гъши пастет, стриди, скариди, калмари, омари, сьомга, есетра; зехтин, олио от гроздови и други семки; трюфели, франзели, симид; френски и италиански сирена, месо от дивеч (сърни, елени, яребици, пъдпъдъци, лапи от мечка), от пиле мляко; унгарски и немски колбаси; стопроцентови плодови и зеленчукови сокове; шотландско уиски, отлежало; френски и унгарски вина, отлежали, шампанско, финладска и руска водка и прочие изискани храни и напитки. Народът ни някак си не схвана същността на демокрацията и пазарната икономика – изобилие от качествени материални и духовни блага, достъпни за всички членове на обществото.
Накрая премиерът говори и за вредата от сладоледа за децата. Обаче той нищо не казва, умишлено или не, за кока-колата, която също се консумира в жегата и е в пъти по вредна върху детския организъм от сладоледа.
Също така премиерът е прав, че трябва да се изграждат хранителни навици от ранна възраст. Той самият е страдал в детството си от липсата на култура в храненето в тоталитарното общество. Знаем как, като дете премиерът е нагъвал дебели филии хляб, дебело намазани с вредната за крехкия детски организъм солена свинска мас.
Прав е, че около Коледа и Нова година Спешната помощ ще се напълни с преяли до пръсване и препили до смърт несъзнателни граждани. Това е друга лоша черта на нашият народ, наследена от миналото, която трябва да се изкорени – по празници да се набляга върху количеството на храната и напитките, вместо върху качеството им, което е присъщо на първобитен и простоват народ. Това е остатък от времето, когато хората са живяли сиромашки, "И лучец еж, водица пий", както е казал поетът, и само на Коледа са хапвали повечко – прясно месце и други вкусни неща. Сега времената са други, стандартът ни на живот е в пъти по-висок, а старите навици са се запазили, което, както се вижда, продължава да вреди на народа. Ето една важна за решаване задача пред правителството – да преобърне манталитета на българската нация. Да я приучи да яде малко, но качествена и изискана храна; да я приучи да пие малко, но качествени и отлежали напитки; да я приучи да пуши малко, но пури. Също така трябва да се работи по-малко, но качествено и трайно. Тогава и парите на здравната каса ще стигат, и лекарите ще стигат, и медицинските сестри също, защото народът ще е здрав.


Тагове:   ракия,   борисов,   цигари,   сланина,


Гласувай:
30



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mt46 - Поздрав за интересния пост!...
11.12.2015 18:25
По-прост и тъп премиер не сме имали...
цитирай
2. faktifakti - поредните
12.12.2015 09:03
глупости, не се ядосвай.
цитирай
3. ard - Добре написано есе
12.12.2015 16:13
С чувство за хумор и лека ирония, хареса ми, и категорията ''Забавление'' е също подходяща:)
цитирай
4. troia - Обичам
12.12.2015 22:22
сланинка, но и премиера обичам и сега дилемата е кой повече...:))
Шегувам се в твоя дух.:)
цитирай
5. jelezov - Добре написано; смяра дозирана ...
13.12.2015 01:23
Добре написано; с мяра дозирана ирония! Но силно се съмнявам, че някои индивиди, пушещи пури, хранещи се и с трюфели, и пиещи шотландско уиски, ще я разберат.
цитирай
6. zaw12929 - Коментарът е супер! Предложе...
15.12.2015 14:40
Коментарът е супер!
Предложението, за промяна начина на хранене- време е да се направи!
цитирай
7. flymore - Поздравявам те!
15.12.2015 18:51
"И лучец еж, водица пий"- правя го, да знаеш!:)
цитирай
8. gosho568 - Поздрави!
15.12.2015 18:55
Аз попринцип и трите не ги консумирам (както г-н Борисов си мисли), въпреки че няколко пъти през живота ми съм ял сланина, а ракията я добавям към мед и зехтин за спиране на кашлица и против простуда и си имам едно шише от половин литър, което вече стои почти година и е доста над половината..! Цигари не съм докосвал, НИКОГА! Надявам се, че Бойко ще ми прости... къщата ми в Банкя е на няма и 1 км. от неговата и все някак си ще се разберем по комшийски с него! ;)))
цитирай
9. emi1ts - Поздрави!
15.12.2015 19:37
Може нашият любим премиер да е страдал много в детските си години с консумирането на филиите със свинска мас .Но ето от това каква мотивация се получава и как далеч се стига!:)Хубава вечер!
цитирай
10. apostapostoloff - Няма никаква връзка между
04.01.2016 06:54
тютюна и болестите. Е, вие маргиналите- ти и Бойко, не мислите така, ама вашите мнения нямат никакво значение. Можете да си ги заврете отзад, защото "като ми пееш Пенке ле, кой ли те слуша?"
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5756366
Постинги: 2808
Коментари: 25799
Гласове: 34181
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031