Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.12.2014 14:42 - Коментари(и) :
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 775 Коментари: 0 Гласове:
8

Последна промяна: 07.08.2015 00:17


17.12.2014г.
В няколко мои писания пиша, че САЩ вече са достигнали своето ниво на некомпетентност като лидер на буржоазния свят, че не са изключителни и че след разпадането на системата на реалия социализъм и на Съветския съюз в частност, поради егоизма и алчността на управляващата ги финансово-икономическа олигархия и обществената им идейна ограниченост са пропуснали възможността да станат социално-идеен водач на човечеството, защото нямат обединяваща идея за неговото бъдеще.
През тези години, когато бяха едноличен "собственик на света", САЩ не го промениха към по-добро, дори въобще не те го промениха, защото не промениха и себе си и продължават да защитават геополитическите и геоикономическите си интереси по стария начин с оръжие, натиск, ембарго, санкции, както го правеха и преди. Светът се промени от процесите в света на социализма – разпадането на системата на реалния социализъм и всестранния възход на комунистически Китай.
Възможно е да са информирали президента Обама за тези мнения и виждания, защото той реши да ме опровергае.
В традиционното си съботно обръщение към американците от 27-ми септември президент Обама заявил, че Съединените щати са "на правилната страна на историята", а преди това в речта си пред ООН посочил основните заплахи пред света – епидемията от ебола, "агресивната" Русия и Ислямска държава и заявил намерението си да приобщи целия свят на своя страна в борбата с глобалните заплахи – "да застанат на вярната страна на историята", призовал членовете на Генералната асамблея господин Обама.
От казаното от президент Обама излиза, че историята има поне две страни – "правилна" (вярна) и "неправилна" (невярна). Логично е да се приеме, че този, който е загубил, този който е бил отречен е принадлежал към "неправилната" страна на историята. Един бърз поглед в миналото ни показва, че Римската империя, Византийската империя, Османската империя, Британската империя, Третия райх и Съветския съюз, както и много от съществувалите в древността държави са били от "неправилната" страна на историята, защото са се разпаднали и изчезнали. Обратно, на "правилната" страна на историята са държави като Китай, Индия, Персия (Иран), Египет, България, защото са просъществували хилядолетия и продължават да съществуват. Така е към днешно време. Но не е изключена възможността, която и да било страна, колкото и да е древна тя, да се озове откъм "неправилната" страна на историята и да изчезне. Така именно се е получило със споменатите империи. Това особено важи за България, която благодарение глупостта и простотията на населяващите я индивиди върви в тази посока. И в същото време страната ни все повече става поле на съперничество между Русия и САЩ, което местните политици не могат да използват в интерес на народа ни, като действията им са повече в посока унищожаване на българската държава и общество – било при евентуален ядрен конфликт, било поради естествено отмиране, защото не осъзнават, какво им предлагат САЩ и какво им предлага Русия, и кое е по-изгодно за обществото, не за тях лично.
От казаното от президент Обама и от досегашната историческа практика на САЩ следва, че от "правилната" страна на историята са всички онези страни, които признават върховенството на САЩ, следват и безпрекословно изпълняват тяхната воля.
Ярък пример за страни от "неправилната" страна на историята са Ирак и Либия, които се противопоставяха на us-американските интереси и в резултат на us-американската военно-демократична намеса са в период на разпадане.
От друга страна, България, която твърдо стои на "правилната" страна на историята, тоест обслужва интересите на САЩ, е на път да изчезне без да преминава откъм "неправилната" страна на историята, което ще бъде примера, потвърждаващ правилото, че "по лошо от войната със САЩ е приятелството със САЩ".
Има и други страни, с които САЩ са в противоречие и противоборство. Това главно са Русия, Китай, Иран, Куба, Венецуела.
САЩ се смятат за държава от 4-ти юли 1776 г., когато е обявена Декларацията за независимост, макар че по-правилно е за начало на държавата да се приеме годината 1783, когато независимостта им е призната от Британското кралство. Както и да е, САЩ са държава от 238 години – доста срамно в сравнение с възрастта на Китай, Индия и дори Русия.
Има ли вероятност САЩ да се окажат при определени обстоятелства от "неправилната" страна на историята, тоест да престанат да съществуват в сегашния си вид, въпреки увереността на президент Обама, че принадлежността на страната му към "правилната" страна на историята е вечна и непоклатима. Има такава вероятност и тя ще се осъществи, когато следният анекдот стане действителност :
"Умира Обама. След година той се отегчава и помолил Бог да му позволи да посети земята, за да види страната му как се справя. Бог го пуска. Обама пристига в Ню Йорк в един бар, поръчва бира и пита бармана как се справя страната, как се развива, какви проблеми решава. Барманът се изненадва:
– Какви проблеми може да има? Ние сме империя, всичко е наше.
Обама:
– Как наше? И Ирак, Афганистан?
Барманът:
– Това е наше!
Обама –  А Европа, Африка?
Барманът вади изпод тезгяха глобус и гордо го завърта:
– Казвам ти – ние сме империя, целият свят ни принадлежи!
Обама радостен, горд и доволен изпивава бирата си и казва:
– Е, благодаря ти приятел! Колко ти дължа за бирата?
– Една рубла и двадесет копейки ... , отговорил барманът".
Историята се развива така, че винаги нещата се намират първо от "правилната" страна и след това, когато изпълнят предназначението си и станат ретроградни преминават към "неправилната" страна – те биват отречени и разрушени от зародилите се в тях и около тях нови неща. Историята се развива като отрицание чрез утвърждаване, отрицанието на старото е едновременно утвърждаване на новото. Историята е безкраен процес на сменяне на едни явления и неща с други, преминаване на противоположностите една в друга, отрицание на едно и утвърждаване на друго; гибел на старото и победа на новото, отрицание на онова, което е съществувало преди, но е отживяло времето си, единство на отрицанието и утвърждението, раждане на новото от старото. Историческите субекти, когато и докато са носители на новото и прогресивното са от "правилната страна".
Винаги откъм "правилната" страна на историята биват онези държави, които съумяват, отричайки спъващите развитието им практики, да утвърждават нови отношения вътре в страната и с оставалия свят, които да дават простор за развитие. Както Китай, който отричайки Китай на Мао Дзедун, без да го разрушава, както ние варварски разрушихме социалистическото си наследство, мъдро утвърди Китай на Дън Сяопин.
И ако САЩ продължават да гледат егоистично, високомерно и с превъзходство на света като на своя собственост и да налагат едностранно своите интереси, пренебрегвайки тези на другите държави, постепенно ще бъдат отречени от останалия свят. Както вече са отречени от немалко страни в Латинска Америка. Както ще бъдат отречени и от Западна Европа, която осъзнавайки вредата от икономическите санкции срещу Русия, под натиска на местните компании тихомълком и постепенно ще отмени глупавите и вредни санкции.
Ако Съединените щати искат да останат от "правилната" страна на историята следва да постъпят като Китай – да променят отношенията вътре в себе си и с околния свят. Отношенията, които САЩ налагат на останалия свят са пречка за развитието му, пример за което са изключително вредните за страните от Европейския съюз икономически санкции срещу Русия. При това съвсем необосновани.
Борбата с една болест, колкото опасна и разпространена да е, не може да е обединителна идея за цялото човечеството, защото не засяга жизненоважните интереси на всички. Още по-малко това може да бъде войната срещу "Ислямска държава", защото въпросното образувание е създадено, въоръжено и обучено от самите тайни служби на САЩ и провежда политиката на Държавния департамент за дестабилизиране и военни действия в районите близки до границите на Русия, Сирия и Иран и проникване под формата на бежанци на ислямски терористи в Европа, което се осъзнава от всяка суверенна държава имаща самостоятелно мислещи управници. А войната с Русия, икономическа, идеологическа и всяка друга, съвсем не става за обединителна идея на човечеството, защото не е в интерес на никого и е деструктивна.
Обединителна идея за човечеството може да бъде неблагоприятните промени в климата на планетата, който самите САЩ с бомбардировките си на нефтени кладенци и петролни рафинерии в Ирак засилват неоспоримо, както и задълбочаващата се бедност сред по-голямата част на човечеството. Но тях това никак не ги интересува, защото не съответства на глобалните им икономически интереси, и по която причина все още не са ратифицирали протоколът от Киото и на практика са извън него, а буржоазният свят не се интересува от бедността на другите, а главно се интересува от собственото си богатство.
Двойните стандарти в геополитическите действия на САЩ са всеизвестни. Манипулирането и лъгането на собствения народ не може да продължава до безкрайност и тези двойни стандарти, които са  в интерес на финансово-икономическите олигархични центрове и съществуват и във вътрешната политика в определен момент ще влязат в противоречие с интересите на масата us-американци. Неизменно ще дойде времето на осъзнаването. Пол Крейг Робъртс, американски икономист и публицист, коментира речта на президента Обама пред асамблеята на ООН така : "Речта на Барак Обама на 24 септември пред ООН е най-абсурдното нещо, което съм чувал през целия си живот. Потресаващо е, че пред целия свят американския президент се изправя и заявява, че всичко, което знаем всъщност не е така. За пореден път се демонстрираха двойните стандарти на Вашингтон и вярата, че САЩ има правото да нарушава международното право, когато пожелае".
Всеизвестно е, че това, което мисли и говори президентът не е истинската политиката на Съединените щати. Политиката е това, което правят финансово-икономическата олигархия на Уолстрийт.
Мнозина геостратези говорят за предстояща технологично-техническа революция в САЩ, кояго щяла да ги направи недостижими от останалите страни. Такава революция е възможна, но тя никога не остава изолирана и винаги се разпространява светкавично и в другите страни. Особено при нивото на съвременния шпионаж и глобална зависимост на всеки от всички. Освен това технологичното предимство на Русия пред САЩ във военната област е съществено, което може да провокира военен конфликт.
Но една друга революция е на дневен ред и предстои да се състои – социалната революция, революцията в главите на хората. Тя е последица от научно-техническата революция и е по-важна от нея, защото променя основната производителна сила – човекът. Как ще протече социалната революция е трудно да се прогнозира. Процесите в ислямския свят загатват, че несъмнено промени ще настъпят и в главите на европейците и us-американците. Налице са и факти – протести срещу капитализма и войните, съпротива срещу бежанците ог конфликта в близкия Изток и ислямизацията на Европейския континент.
Светът и човечеството са в навечерието на промени, които ще определят нови пътища в развитието им. Колкото и да им се иска на определени хора и групи от хора историята да спре своето движение и застине в днешното статукво, тя се движи бавно и полека, но сигурно напред, като ускорява хода си при настъпването на определените условия.
Очаква се да бъде определена нова "правилна" и "вярна" страна в историческото развитие на планетата, и то от обективното стечение на историческите обстоятелства, а не от субективното желание и амбиции на политиците. Кои страни и народи ще застанат на "правилната" и "вярната" страна на историята зависи от собствената им мъдрост, ако съумеят да проумеят обективната необходимост и оценят историческия момент, защото историческите обрати не са от днес и вчера, те са от хилядолетия.
Наистина историята се прави от хората и днес има хора и организации, които хиперактивно правят историята, но всяко действие има своето противодействие и противоречие и в това се състои обективното развитие, което в крайна сметка ще определи коя е правилната и вярна страна.
Има също така страни, съществували хилядолетия, които познават и са преживели такива исторически обрати. Нашата България е една от тези страни, с хилядолетна история. И нищо повече. Това е единствената ни надежда за оцеляване в предстоящите исторически превратности, защото историческата традиция при оцеляванията ни не е в наша полза.



Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5819209
Постинги: 2828
Коментари: 26024
Гласове: 34348
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930