Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.09.2014 16:53 - Коментари(и) :
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 719 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 07.08.2015 00:18


12.09.2014г.
Симпатягите от ИСКА – Свободата да избираш – съвсем задълбаха в реалната наша политика, което е израз на все повече изострящата се и задълбочаваща се класова борба, която борба либертарианците не признават, но инстиктивно усещат. Наскоро, през месец юни публикуваха в сайта си "Основополагащи десни принципи" (
http://atlas-bg.eu/osnovopolagashchi-desni-printsipi.html), формулирани в шестнадесет точки, където в началото се казва : "Като свободни и независими хора, чиято цел е (да) формират обществено прокапиталистическо съзнание, което по естествен път да образова хората и да им помага да правят смислен политически избор, членовете на Института за свободен капитализъм "Атлас" предлагат на партиите от дясното политическо пространство да заложат в предизборните си програми следните основополагащи принципи: .... ".
За да е по-ясно това, което ще напиша, нека да уточним и утвърдим следното : За господата от ИСКА, според горецитирания текст, понятията "капиталист, капитализъм, капиталистически" са тясно свързани с понятието "дясно" в политиката и като мироглед се отъждествяват едно с друго.
Първият принцип е "1. Гарантиране върховенството на закона във всички сфери на обществения, икономическия и политическия живот ... ".
Законите се нарушават от много хора, особено у нас, но ще разглеждаме онези нарушения и нарушители, които предизвикват най-голям резонанс и последици в обществото. Нарушаването на които и да са закони – природни, обществени, юридически, неизбежно поражда криза. През месец юни у нас се разви банкова криза, която благодарение усилията на властите беше овладяна и туширана, но една банка все още е с неясно бъдеще. За последиците от разширяването на кризата сред повече банки няма да говорим – спомените от 1996-1997 години все още са живи. Около кризата най-много из медиите се търкаляха имената на двама капиталисти – единият поръчан за отстрелване от втория, който впоследствие напусна родината си и едва ли вече ще се прибере доброволно тук, макар че от време на време пуска слухове и поставя условия за завръщането си.
Името на крупен лидер на дясна политическа партия, бивш, а може би и настоящ капиталист, беше докладвано на прокуратурата за злословене по отношение  сигурността на държавата и банковата система. По-късно същият, в характерния за него стил обяви, че той и партийните му експерти са спасили обществото от банкова криза.
Продължаващите цяла година протести срещу правителството "Орешарски" се свързват с капиталист, който силно желаел политически и икономически безредица, дори премахване на паричния съвет, белким избегне заплашващия го фалит. Всеизвестно е високото ниво на корупция и големият размер на контрабандата у нас. Във всички случаи хората на наемния труд не корумпират и не практикуват контрабанда. Одитът на електроразпределителните дружества извади на показ нарушения на нормативните документи, регламентиращи дейността им. Наемни работници протестират срещу лоши условия на труд и за неизплатени им трудови възнаграждения. Тези и други примери ни подтикват да зададем въпроса : Кой, кой, кой най-много нарушава законите в България?
И отговорът е ясен – капиталистите.
Вторият принцип "2. Радикална реформа на съдебната система" е осъществим единствено и само след радикална реформа на икономическите отношения на собственост, тъй като отношенията в съдебната система са производни и зависими от икономическите отношения, нещо, което либертарианците от ИСКА съвсем не разбират. В икономиката от началото на прехода та до днес властват отношения на корупция и рекет. Такива отношения през тодините създаваха с работата си и прокуратурата, МВР и съдилищата.
Третият принцип постановява "3. Ефикасно разделение на властите чрез въвеждане на мажоритарни избори за народни представители и общински/областни съветници".
То и сега властите са разделени, обаче има една обществена сила, оплела всички власти в една мрежа, която се разпорежда с тях и им пречи да изпълняват съвестно обществените си задължения според законите в интерес на обществото.
Тази неведома сила е частният икономически интерес, а основна работа на капиталистите е да преследват частния си икономически интерес с всякакви средства и в тази си дейност са впрегнали съвсем взаимноизгодно не малко народни представители и общински съветници, както и държавни и общински служители.
Четвъртият принцип е капан за всяка дясна политическа сила и той е следният : "4. Категорично препотвърждаване на европейската и евроатлантическа принадлежност на България като пълноправен член на ЕС и НАТО. Увеличаване на военния бюджет с цел засилване боеспособността на професионалната българска армия, която сега не е в състояние – сама и в рамките на НАТО – да гарантира българската национална сигурност".
Препотвърждаването на европейската и евроатлантическата принадлежност на България като пълноправен член на ЕС и НАТО е единствено възможна само чрез референдум. Това е единствено легитимното препотвърждаване, осигуряващо дълготрайност на позицията. Препотвърждаването от политически лица, заемащи временно държавни властови постове е нелегитимно и нетрайно. Само че, нашите политици смятат, че избирателите може и да не потвърдят продължаването на членството ни в НАТО и Европейския съюз. Те не вярваха на избирателите и когато влизахме в тези организации и затова икономисаха референдумите по този повод. А увеличаването на военния бюджет наистина е належащо, за да може армията ни да отбранява България и на по-далечни бойни полета от фронтовете в Ирак и Афганистан.
Петият и шестият принцип регламентират възпитанието на децата и младежта. Държавата трябвало да се ограничи и елиминира "в отглеждането и възпитанието на децата". Ролята на семейството в обучението и възпитанието на подрастващите, което отчитат и господата от ИСКА е неоспорима, но усилията само на семейството във възпитанието са недостатъчни. При социализма възпитанието беше част от задълженията на учителите, от детската градина до гимназията. Този процес понякога излизаше извън точната мяра, но определено беше полезен. След преврата на 10.11.1989 г. това задължение на учителите отпадна и сега виждаме резултата от възпитанието на "демократичните" поколения деца и младежи от улицата, телевизията и интернет. Лошото възпитание или липсата му вредят на дисциплината, а липсата на дисциплина в училището пречи на учебния процес. Резултатът е масово неграмотни ученици.
Принципи седем и осем се занимават с религията, която следвало да се отдели от държавата и с чуждата религиозна инвазия.
Сега според конституцията формално църквата е отделена от държавата, но в действителност съвсем не е така. Вероизповеданията не трябва да получават никакви пари на данъкоплатците от републиканския и общинските бюджети. Свещениците следва да бъдат отстранени от церемониите при национални и местни светски празници и при откриването на стопански обекти и всякакви обществени светски прояви.
В този принцип либертарианците загърбват евроатлантическите капиталистически ценности и говорят за "Преосмисляне и адекватна промяна на българските имиграционни закони". Подразбира се, че въпросните закони трябва да станат по-строги за имигрантите, което противоречи на евроатлантическите ценности. В принципа се казва и за "Вземане на спешни мерки за неутрализиране на масовото проникване на радикални религиозни и терористични движения на територията на Република България". Това е непремислено и непремерено изказване, защото е в ущърб на us-американските интереси за разпространяването с всякакви средства на свободата и демокрацията по цялата планета, които интереси либертарианците от ИСКА споделят и пламенно защитават.
Деветият принцип изисква "9. Либерализиране на режима за притежаване и употреба на огнестрелно оръжие от гражданите като най-ефикасен начин за защита на живота, свободата и собствеността им, и готовност за защита на родината. Пряк избор на местни представители на полицията и на съдебните власти по места". Всичко хубаво, но либерализирането на режима за притежаване и употреба на огнестрелно оръжие от гражданите трябва да бъде предшествано от законово регламентиране на правото на самоотбрана, иначе те разследват като потенциален убиец.
Десетият принцип се отнася за камъчето в обувката, което убива от доста време либертарианците – енергийната зависимост от Русия. Непонятно за публиката остава, защо зависимостта от САЩ, политическата, в каквато сме и която либертарианците от ИСКА мълчаливо одобряват, и икономическата, в която ще изпаднем, ако се разреши проучването и добивът на шистов газ, са добри и полезни за България, срещу която същите не възразяват, а вносът на природен газ от Русия е лошо и вредно за страната ни, срещу което либертарианците от ИСКА се борят.
"Приоритетно завършване на интерконекторната връзка с Турция", се казва още в този принцип. И също не се обяснява защо зависимостта от Турция е за предпочитане пред зависимостта от Русия. Може би газта от Турция ще е по-демократична от руската?
"Прекъсване на връзките на държавата и политическата класа с престъпността чрез максимално ограничаване на държавната намеса в икономиката" се препоръчва в единадесетия принцип. Повече или по-малко държавна намеса в икономиката трябва да има, но намеса на икономиката, тоест на капиталистите-олигарси в политиката и работата на държавата и общините е абсолютно недопустима, но я има. На определен етап от развитието им икономическата власт става недостатъчна за капиталистите и те започват да се стремят и към политическата власт. Така е във всички буржоазни общества, които днес се управляват от монополно-олигархични икономически и финансови кръгове.
"Спиране на пълзящата рекомунизация на България ... " е съдържанието на дванадесетия подред основополагащ десен принцип, който няма да коментирам, защото "процесът на рекомунизация" се осъществява само в глави с нездрави мозъци.
С казаното в принципи тринадесети за "Децентрализиране на властта", четиринадесети за "Преминаване от банкрутиралата разходно-покривна, към капитало-натрупваща пенсионна система", петнадесети за "Въвеждане на механизми за равнопоставено финансиране на основното и средното образование на всички ученици, независимо от избора на образователна форма и вид образование" и шестнадесети за "Демонополизация на Националната здравно-оисгурителна каса" съм къде повече, къде по-малко съгласен и няма да коментирам.
През месец юли в сайта е публикувана статията "Защо политиците в България ненужни вкупом станаха?" (
http://atlas-bg.eu/zashcho-polititsite-v-blgariya-nenuzhni-vkupom-stanakha.html
), в която честно и почтено забогатялият капиталист господин Сашо Дончев в девет точки изригва срещу "наглото поведение на партийните лидери, участвали в срещата с представителите на синдикалните и работодателските организации", свикана от председателя на НС; срещу практиките "на пълен произвол при приемането на закони и още по-голям – при приемането на подзаконови нормативни актове"; срещу лошите и нискокачествени закони, които "не защитават ПРИНЦИПИ, а напротив, по ЦЕЛЕСЪОБРАЗНОСТ, ги пренебрегват", които се дописват с наредби; изригва срещу колегите си капиталисти, които забогатяват чрез връзките си с политиците.
Но господин Дончев е особен вид либертарианец. Той все още е вдъхновен идеалист в разбиранията си за обществото, защото все още бизнесът му се развива прогресивно. Мечтае и говори за свободно капиталистическо общество на свободни, независими, честни, почтени и достойни хора. Общество с мечтаните от господин Дончев оттенъци е имало някъде и някога в миналото. Днес хората са все повече несвободни и зависими, все повече лъгани и манипулирани. Свободни са олигарсите и монополите.
А колегите на господин Дончев от ИСКА са осъзнали по-трезво действителността в страната ни и са започнали да мислят и действат по-рационално и прагматично. И затова Основополагащите десни принципи завършват със следната недвусмислена препоръка : "Припознаването на тези философско-икономически принципи от десните политически субекти в България може да бъде база на бъдещо взаимноизгодно сътрудничество между Института и тях". Точно така – взаимноизгодно сътрудничество. Осъзнали са, че в капиталистическото общество политиката се прави от парите в услуга на парите. И за да оцелеят ще трябва да си отгледат политици и политически партии, които да защитават интересите им.



Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5760037
Постинги: 2809
Коментари: 25807
Гласове: 34183
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031