Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.03.2014 09:16 - Коментари(и) :
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 880 Коментари: 0 Гласове:
1



04.03.2014г.
Крайно сериозната и драматична обстановка в Украйна и силно изострените отношения между Украйна и Русия, както и между Русия и големите западни демокрации, все повече се пропиват и насищат с комизъм. Докато "новите силни" в Украйна държат речи по митинги и в парламента за "свободна" Украйна (Свободна от кого и от какво?), а в същото време се заробват към Международния валутен фонд, докато слушат несвестния Саакашвили Връзкоядец и съветите на "загрижените" западни дипломати, лоялни на Руската федерация сили, военни, паравоенни, граждански и всякакви, заемат позиции в южната част на страната и основно в Кримския полуостров. Тоест, докато украинските власти говорят, руските и проруските действат бързо и решително.
Руският премиер Дмитрий Медведев казал, че новите власти в Киев са нелегитимни и скоро нов преврат в страната ще ги смени. Историята показва, че взелите с преврат властта, когато проявяват нерешителност и пасивност и нямат яснота за мерките, които следва да вземат, губят властта по същия начин.
Според информация на руската гранична служба, през първите два месеца на годината около 675 000 украинци са напуснали страната си в посока Русия. За напусналите в други посоки украинци не открих данни. Както вече писах, вероятността да ни посетят гости от Украйна по бежанска линия става все по-реална, предвид националистическите тежнения на "революционните" сили в Киев.
Украински военнослужещи от разположените в Крим военни поделения преминавали на страната на кримските власти. На страната на местната власт в Крим е преминала 204-та изтребителна авиобригада от украинските ВВС, разположени в региона. Очаквало се скоро тези военни да положат клетва за вярност пред кримската власт. Във вярност на кримския народ вече са се заклели зенитно-ракетните полкове в Евпатория и Феодосия. Други военни пък направо напускали армията. Естествено властите в Киев отричат и опровергават. Да, но командващият военноморските сили на Украйна Денис Березовски публично е заявил, че се заклева във вярност към кримския народ. На пресконференция в Севастопол заявил следното : "Аз, Березовски, Денис Валентинович се заклевам във вярност на кримския народ и се задължавам да го защитавам, както изисква уставът". От Киев го заплашили със съд за държавна измяна.
Председателят на кримския парламент Владимир Константинов заявил, че парламентът на Крим действа само в рамките на конституцията и законите на Украйна, като не признава решенията на Върховната Рада, които били в разрез със законодателството. Кримските власти не признавали разпорежданията и законодателните актове, идващи от Киев, защото били незаконни и приети в разрез със законовата процедура. Явно властта в Киев работи по старата нова конституция от 2004-та година, а властта в Крим работи по старата конституция на Виктор Янукович. Няма как да се разберат. Областният съвет на Луганска област също отказал да признае легитимността на настоящото правителство на Украйна. С гласуване областните съветници са приели за нелегитимно връщането на конституцията от 2004-та година, както и други решения на украинския парламент.
Гласуването се е провело под обсадата на проруски митинг, който искал признаване на руския език за втори държавен език, насрочване на референдум за отделяне на Донбас от Украйна, както и да се изпратят руски войски в град Луганск. След като областните съветници отказали да приемат тези искания, митингуващите щурмували сградата на областния съвет и проникнали в нея. Подобни акции имало в Донецк и Харков. В същото време Русия щяла да продължи да купува украински ценни книжа.
Кримските власти не признавали вече и часовият пояс, в който се намира Украйна. В кримския парламент постъпило предложение автономната област да мине към московско часово време. На всичкото отгоре някой от руска страна се избудалкал и казал, че изпълняващият длъжността президент на Украйна Александър Турчинов и премиерът Арсений Яценюк след влизането на руски войки в Крим поискали помощ от "Ал Кайда". Това написал "Обозреватель", цитирайки изказвания на руските власти. Това и истина да е, и да не е истина, все е смешно. Едва ли "Ал Кайда" биха се съгласили да помагат на неверници, но ако САЩ и Израел им разпоредят, може и да се съгласят да помагат. А за капак на цялата тази неразбория се оказало, че и Република Турция можело да има претенции към Кримския полуостров – "Турция може да предяви претенции спрямо Крим, ако полуостровът получи статут на независима територия. Според информация на медиите в южната ни съседка това може да стане по силата на документ, който Екатерина Велика е подписала с Османската империя през 1783 г.", съобщил Lifenews.ru.
Буржоазните демократи – от Вилнюс до Ванкувър – също нададоха вой срещу действията на Руската федерация в защита на руския етнос в Украйна. Лицемерно и нагло от тяхна страна, освен ако наистина са убедени, че ударите с военни ракети по суверенни държави е акт на миробюбие; освен ако са убедени, че резултатите от тяхната намеса в Ирак, Афганистан и Либия са донесли добро на тези страни и народи. А ако са убедени, това означава, че са нездравомислещи и умствено извратени.
Министерството на външните работи на Литва определило действията на Русия като "незаконни" и насочени срещу суверенитета и териториалната цялост на Украйна и отзовала за консултации посланикa си в Москва. Същото сторила и Великобритания, а Чехия поискала обяснения от руския посланик в Прага.
Френският министър на външните работи Лоран Фабиюс заявил за радио Europe 1, че подготовката за предстоящата среща на Г-8 в Сочи трябва да бъде спряна. САЩ и Канада вече обявили, че няма да вземат участие в тази среща. Изключително смехотворно са се изказали относно действията на Руската федерация в Крим председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и us-американският държавен секретар Джон Кери. Барозу заявил, че намерението на руската страна за военна намеса в Украйна е немислимо през 21-ви век. "Вчера бяхме поразени от съобщенията за нарушаване на суверенитета на Украйна. Това са събития, които не можем да си представим през 21 век на европейския континент", казал председателят. "В 21 век не трябва да се държиш в стил 19 век и да нападаш друга страна под съвършено скалъпен предлог", коментирал пък държавния секретар в ефира на CBS. Глупаво и съответно смешно е държавният секретар на страната, която практикува по цял свят политиката на моркова и тоягата и политиката на канонерките и сама скалъпва предлози за нападение над суверенни държави да прави подобни изказвания. И това през 21-ви век. Глупаво и съответно смешно е председателят на съюза, чиито водещи страни подтиквани от икономически интереси осъществиха военна агресия срещу независима и суверенна Либия (И това също през 21-ви век), да не може да си представи, че Русия няма да защити своите интереси. В този дух се изложил и президентът на САЩ Барак Обама като заявил, че военното придвижване на Русия в Крим нарушава международното право и наставнически добавил, че никоя страна няма право да изпраща войски в друга страна без да е провокирана. Генералният секретар на организацията, която отдавна трябваше да бъде разтурена, Андерс Фог Расмусен, също счел за необходимо да се изходи относно действията на Руската федерация в Украйна, защото "Украйна е наш съсед и Украйна е ценен партньор на НАТО". Какво съседство има между Украйна и НАТО, остава непонятно, но е повече от ясно, че колко по-антируски настроена е Украйна, толкова по-ценен партньор на НАТО е. И затова държавите от НАТО така безскрупулно защитават украинските, а иначе неприятните им в други страни националисти. Българските например.
Ние в България също не останахме по-назад и дадохме своя принос във всеобщите ругатни, закани и заплахи към Руската федерация – вапцахме за пореден път паметника на Съветската армия. Една маршрутка хора пък протестирали пред посолството на Руската федерация. Според тях този украински сценарий може да заплаши дори и страната ни. Като как, не обясняват. Имало следният плакат : "Московците – обратно в Азия". Доколкото знам, не московците, а българите са дошли от Азия. Но тя глупостта не ходи по гората, а по хората.
Ако световноисторическите събития се повтарят, то те се повтарят, както е казал Маркс. Разделянето на Югославия и "демократизирането" й с военна сила беше жестока трагедия, "освобождаването" на Украйна от "опеката" на Русия е комедия, водевил и фарс. Събитията в и около Украйна показаха, колко много голям е страхът на западните държави от Русия. Едно леко размърдване на една малка част от армията на Руската федерация ги извади от равновесие. Посипаха се упреци, закани и заплахи за изолиране на страната от демократичния свят, за икономически санкции и прочие. Задвижиха се апокалиптични сценарии за военни действия на Русия спрямо Украйна. Но ограничените буржоазни глави друго не могат и да видят, защото те самите мислят и действат само по този начин – и в Куба, и във Виетнам, и в Индонезия, и в Чили, и в Иран, и в Конго, и в Афганистан, и в Ирак, и в Либия; в Югославия и в много други суверенни страни. Макар че получиха добър и нагледен урок със Сирия, скудоумните буржоазни мозъци не могат да проумеят мъдростта и тънкостите на руската външна политика и дипломация. На парада по случай Деня на победата на 9-ти май 2013-та година Владимир Путин каза следното : "Русия ще направи всичко възможно за да няма световна война". И ще направи, защото Русия най-добре знае, какво е война на собствена територия, какво е смърт и разрушения. Така че, война между Русия и Украйна няма да има, колкото и да им се иска на западните демократи да има, за да се правят на "миролюбци" на чужд гръб. И затова тези демократи ще станат за смях заради прибързаните си заключения, изказвания и заплахи към Русия. "Ако за отделни западни политици Украйна е само територия за геополитическа игра, то за нас това е братска страна, с която ни свързва обща многовековна история" – това е позицията и отговора на Руската федерация към демократичните обвинители.
Както вече съм го казал на друго място, народите живяли и при социализма знаят повече за човешкото общество и отношенията между хората и затова те са бъдещите водачи на човечеството. Те ще му дадат пример как без война, без кръв, насилие и разрушения могат да се преодоляват и разрешават противоречията, и как да се съчетават разнопосочните интереси на страните за общото им благо.




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5758525
Постинги: 2808
Коментари: 25802
Гласове: 34181
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031