Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.08.2013 11:08 - Коментари(и) :
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 1490 Коментари: 0 Гласове:
0



14.08.2013г.
В предишния постинг от 04.08. споменах за една дебела лъжа изречена в ефира на Българската национална телевизия (БНТ). Лъжата, че Едуард Сноудън е шпионин. Това споменаване ме наведе на мисълта за друг един подобен случай.
В програмата на БНТ за 03.08., събота, отпечатана във вестника, пише : 20.45 Време за любов – игрален филм /копродукция, 2004г./, следват главните участващи във филма актьори, всичките с арабско-турски имена. На същата страница филмът е представен по-подробно, като след кратък преразказ на сюжета му, режисьора и актьорите, всичките с арабско-турски имена, накрая пише : Турция, България, 2004г. По същия начин, като турско-българска копродукция беше представен и филма от екрана на БНТ. Чула рекламата на филма, съпругата ми силно се развълнува, заинтересува и се настрои да гледа турско-българския филм. И така филмът и неговото гледане започнаха. Някъде към края на филма съпругата ми зададе следния въпрос : В какво се изразява българското участие във филма, че не разбрах? Отговорих й, че гледам към телевизора от време на време и то с половин око и не мога да кажа. Препоръчах й да гледа надписите след края на филма и да следи за българското участие. След като не откри и в надписите следи от българско участие във филма, съпругата ми се почувства прекарана и беше крайно разочарована и даже възмутена. Започнаха се нелицеприятни коментари за поведението и отношението на националната ни телевизия към зрителите. Припомниха се и други подобни случаи на измама и коварство в практиката на телевизията.
Казусът ме заинтересува. Посредством търсачката в сайта на БНТ открих следния текст : "Време за любов; Една жена, трима мъже, едно място...; Луксозен истанбулски хотел е единственото установено място в неразгадано убийство и една любов, разделена на три...
Романтична криминална драма.
Турция, България,  2004г., 111 мин.
Сценарии: Али Йозгентюрк и Онур Юнлю
Режисьор Али Йозгентюрк
В ролите: Хюля Авшар, Халил Ергюн, Октай Кайнарджа, Бирол Юнел, Зеки Алася, Енгин Алтан и др.
Трима мъже обичат една жена. И тримата имат своето място в живота й. Пресечната точка на всички е елегантният хотел "Пера" в Истанбул, прочут с гостуващите европейци от пътуващия Ориент-експрес и първият в Турция с електрически асансьор. Една маса в ресторанта на хотела е резервирана на една и съща дата в продължение на 45 години. Извършено е мистериозно убийство в стил "Агата Кристи" или "Алфред Хичкок". Кой е убиецът и какви са мотивите е единственото, което занимава мислите на главен инспектор Фикрет Гюналтай. След 45 години, вече пенсионер, той все още е по следите на неразкритото престъпление... ".
Подобен текст открих и в Google на адрес http://www.keyfiseyir.com/movie/kalbin-zamani#ixzz2b5z963YD.
След всичко направено също не открих български следи във филма "Време за любов", рекламиран от БНТ като турско-българска копродукция и като човек склонен към размишление си зададох разни въпроси.
Това, че БНТ често манипулира, лъже, изнасилва съвестта и чувството за истина и правда на зрителите си, от чиито пари се издържа е всеизвестно и неоспоримо. И след като националната телевизия го прави съвсем безотговорно, какво остана за частните  телевизии? Въпросът е защо го прави и в чий интерес го прави? И ако относно шпионството на Сноудън причината за лъжата е ясна, морална утеха за големият ни брат в неприятна за него международна ситуация, то за филма нямам обяснение. Ако служителите в БНТ са изпитвали срам от това, че ще пуснат турски филм, предвид критиките които отнасят други телевизии за даваните от тях турски сериали, и за оправдание са излъгали за българско участие във филма, то бих казал, че служителите с такъв манталитет, ненормално и безсъвестно поведение нямат място да работят в национална телевизия. Нормалното за едни служители в национална телевизия е, дори и едно българско участие да има във филма, то да бъде подобаващо отразено в анонса на филма така, че да бъде разбрано и от неинтересуващите се, както впрочем би следвало да бъде отразявано от националната телевизия всяко едно положително българско участие навсякъде по света. А като няма българско участие, да не се лъже, че има, за да се прикрият собствените комплекси. Когато манталитетът на работещите в телевизията, където работят хора образовани и що-годе интелигентни, е с незадоволително качество, то какъв ще е манталитетът на по-простоватите българи.
И отново, за кой ли път стигаме да националния интерес и как той бива защитаван от всеки член на обществото – бил той с власт и влияние или редови гражданин на държавата. Да се знае по света, че в България медиите държат на истината и правдата, пропагандират ги и не измекярстват на чужди интереси е също защита на националния интерес. Но колко от тези, които дават тон в обществото го проумяват? Колкото по-висок обществен пост заема един българин, толкова по-всеобхватен, голям и все по трудно задоволим е личният му интерес, съизмерим с желанието му да угажда на силните на деня за да го удовлетвори.
Чиновници със слугински манталитет, чиновници без национален и човешки дух, без национално и човешко достойнство от години битуват във властта и държавните и общински учреждения. От няколко дни председателят на Столичния общински съвет Герджиков и кметицата Фандъкова ни обясняват как концесията за питейната вода на софиянци не можело да бъде прекратена, имало законова забрана общината да бъде оператор на водния цикъл, както преди време един вече бивш началник на ДКЕВР ни убеждаваше, че цената на електроенергията не можело да не бъде увеличена, защото щяло да има сърдити и недоволни чуждестранни и наши кръвопийци. Тези госпожи и господа зададоха ли си поне един път въпроса, защо цените на водата и тока постоянно се увеличават, защо от чешмата тече тиня и подаваната на потребителите електроенергия поврежда електроуредите им. Замислиха ли се поне един път за интереса и положението на избралите ги и хранещи ги с данъците си граждани. Не можело обществото да стопанисва с грижата на добър стопанин стратегическа суровина, каквато е водата и стратегически икономически отрасъл като енергетиката. Глупости от висша степен. Дайте на обществото да опита, пък ще се види. Днешното българско общество не е обществото от края на осемдесетте години на миналия век. То може и вече настоява да се грижи само за интересите си, след като избраните и назначени от него чиновници не го правят. Чии интереси защитават тези безгръбначни и безмозъчни чиновници? Че са тяхните лични егоистични интереси, е ясно. Но защо съчетават защитата на своите интереси със защита интересите на доставчиците и концесионерите, а не ги съчетават с интересите на потребителите, от които са избрани и от чиито данъци получават заплати. Защото от концесионерите и доставчиците получават повече пари, отколкото от потребителите. Такава една комбинация се нарича корупция и не е никак трудно да се досети човек за мотивите на поведение на подобни държавни и общински чиновници. Ако тези държавни и общински служители са достойни българи, ще направят всичко възможно цените на водата и електроенергията да се намалят и въобще интересите на българските граждани да бъдат защитени. Но явно е, че не са.
Когато избирателите започнат да се замислят върху тези неща, не се след дълго те се превръщат в протестиращи избиратели, което е началото на съществена промяна в обществените отношения. От началото на тази година у нас се наблюдават доволно количество протести и протестиращи. Появиха се дори контрапротестиращи на протестиращите.
И докато протестиращите се размотават по Черноморието в преследване на плажуващите там депутати и министри, то контрапротестиращите взеха стратегическо предимство пред тях, като заеха позиция пред Столична голяма община с искане за провеждане на референдум по отношение на концесията със "Софийска вода" АД. Подкрепата на едни предварително компрометирани управници не е особено благородна кауза, но искането за референдум вече е велика демократична кауза. Нещо повече според разбиранията на либертарианците, това е велика кауза на свободата, защото предоставя възможност на и без това твърде онеправданите граждани свободно да изкажат мнението си.
Нека пасивните засега граждани поразмислят коя от двете групи мислещи избиратели, станали вече протестиращи, имат по-далновидини и мъдри водачи – протестиращите или контрапротестиращите, още повече, че последните полека-лека започнаха да изместват първите в новинарските емисии на телевизиите. И си направят извод зад кого да застанат и подкрепят във все по-ожесточаващата се икономическа и политическа борба, в която основният сблъсък е между интересите на обществото срещу частните корпоративни интереси на олигархията.
Не им стигат на управляващите протестиращите, ами и президентът ги ухапа коварно като конска муха с наложеното "частично" вето върху промените в закона за  републиканския бюджет.
Орешарски, Орешарски? Чобанов, Чобанов?  Вие какво, непознавате ли българските нрави и действителност? Или се правите на честни и принципни. Да бяхте погледнали президента с едно око, че той да ви погледне с две. Да бяхте предвидили и отделили половин-един процент от спорния един милиард лева и за нуждите на администрацията на президента, защото и там работят служители със своите човешки потребности, които се удовлетворяват с пари и нямаше да има вето, нямаше да има главоболия по време на ваканция. Нищо не е за такава голяма сума. Егоизъм и стиснатост или липса на досетливост е това. Май ще да е стиснатост, само за своите и на приближените си по далавера авери задници мислите. Скъперници сте вие. Затова ще ви искат оставките. И с право. Ама не съм съмсем прав, те депутатите са виновни. Те трябваше да се сетят, защото те разпределят милиарда. И алчността и лакомията им са още по-големи.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5758599
Постинги: 2808
Коментари: 25802
Гласове: 34181
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031