Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.05.2013 16:42 - Коментари(и) :
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 681 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 31.05.2013 16:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
31.05.2013г.
Българските охранени политически свине, след като се дърляха един месец в предизборната тиня, на 13-ти май рано сутринта се отръскаха от калта и видяха, че отново са на власт. Тяхните стопани, избирателите, можеха да ги заколят, съвсем цивилизовано, по европейски, с бюлетината, но не го направиха, защото времето беше неподходящо. Обикновено по това време на годината стопаните купуват малки прасенца, които да угоят и заколят за Коледните или Новогодишните празници. В този смисъл, ако искаме изборите в България да решават политическите проблеми, ще трябва да ги насрочваме около Коледните и Новогодишните празници, за да може угоилите се и негодни за друго вече политици да бъдат заколвани, с което ще отпаднат създаваните от тях проблеми на обществото, а на тяхно място да се избират неугоени, тоест политици с перспектива. И понеже оцеляха и този път, те, политиците, отново се изписаха за по-умни и мъдри от стопаните си, българските избиратели, сиреч политиците знаят най-добре, какво е полезно и питателно за избирателите и това им предлагат и сервират в политическото меню.
На тези избори суверенът така засука нещата, че право да предлагат на избирателите добрини и благини придобиха БСП и ДПС. И те ще предлагат чрез оберкелнера им Орешарски, както казах по-горе, това, което те си въобразяват, че е по вкуса на народа. ПП Атака ще контролира строго за качеството и разнообразието на предлаганото, а ПП ГЕРБ ще гледа отстрани в ъгъла и гладна ще подсмърча и мрънка недоволно, в очакване милостта на новите властимащи. То не че съвсем ще им приберат копанката, ама все пак ще има ограничаване на дажбата, лъвският пай е за властта, няма как.
В началото на годината избирателите протестираха и поискаха някои неща : поискаха да не бъдат ограбвани пладнешки от монополите, особено остро протестираха срещу произвола на монополите в енергетиката. Даже поискаха да имат нещо свое, собствено, в отчуждилата ги от себе си и отчуждилата се от тях държава. Да имат чисто българска енергетика, която да дава сигурност и стабилност на живота и поминъка им, а не всяка година да надува инфлацията и разтърсва държавата с регулярното, станало неизменно като изгрева и залеза на слънцето увеличение цената на електроенергията от първи юли по силата на идиотски закони, гласувани от депутати-идиоти. Намаляването цените на електричеството, водата и топлото, ще има много по-голямо положително и всеобхватно въздействие сред обществото, отколкото всичките чуждестранни инвеститори взети заедно. Народът ще разбере, че има държава, която защитава неговите права и интереси; ще разбере, че има управници, които защитават общият, националният интерес. Никой отвън не може да въздигне страната и народът ни, каквито и мерки, модели, схеми и "правила на играта" внесени отвън да се прилагат. Възраждането могат да го направят само българите, изпитали потребност от това и повярвали в силите си. Както вече са го правили. А това може да стане само, когато знаят, че работят и плащат сметки за своето собствено благо, а не за за алчни и безскрупулни грабители, каквито се оказаха всички юридически и доста физически лица в родната енергетика. И не само в енергетиката. Това може да стане само, ако народът вижда, че управниците защитават и не предават общите му интереси. Отвън могат само де ни използват за своите си цели и интереси, деморализират и унищожават, което и правят от двадесет и три години. В политиката няма приятелство, има отстояване и съчетаване на интереси. Повече от сто години сме независима държава, а нашите политици така и не усвоиха елементарни азбучни правила в политиката и все не намират смелост за отстояване на националните интереси.
Избирателите поискаха и друго. Поискаха от политиците повече политически права, поискаха повече народовластие – пожелаха промяна на изборния закон, преминаване  от пропорционална към мажоритарна изборна система; поискаха да се даде на избирателите право да отзовават предалите интересите им народни представители, както и ограничаване броят на депутатските мандати на едно лице; поискаха отпадане имунитета на депутати и министри; поискаха повече граждански контрол върху държавните институции; настояха за публичност на всички договори свързани с икономическите интереси на българските граждани, както и други конкретни искания относно комуналните услуги. За повечето от тези желания на избирателите, новоизбраните тяхни представители мълчат, спотайват се и се ослушват като пръднали в пленарната зала. Нещо повече – едва заработил парламентът и започнаха лобистките усуквания – за отмяна на забраната за тютюнопушенето например. Ракът на белия дроб бил еднакво разпространен при пушачите на цигари и при непушачите, видите ли. Само че не отчитат, колко отрова са поели непушачите покрай пушачите, особено в компания на маса, където пушека винаги отива към непушачите. Така БСП започва с отстъпление от едно утвърдило се вече положително постижение. Това означава, че промяна в политиката на парламентарните политически партии в посока удовлетворяване желанията на избирателите няма да има и че въобще сериозна и градивна вътрешна политика няма да има и при този парламент. И затова за компенсация ще има протести. А възникнат ли нови протести, тогава и "модерното мислене" на новите лица сред депутатите от БСП няма да помогне за предотвратяване падането от власт на правителството и разпадането и разцеплението на социалистическата партия. Впрочем, протестите не са съвсем спирали и вече постигнаха първия си успех след изборите – отпадането от проектокабинета "Орешарски " на кандидат за министър със съмнителна репутация за безкористност в работата му.
Какво ни предлагат в своето политическо меню новите управници, имащи желанието и самочувствието да изведат България от кризата, за която криза, самите те имат заслуга, управлявали безотговорно преди четири години – предлагат ни "Планът Орешарски".
За да научим подробности от този план трябва да четем дневния ред на Народното събрание, където ще се легитимира този план и дневния ред на Министерския съвет, където планът ще се изпълнява от министър-председателя господин Орешарски, който заедно със своите министри при полагането на клетвата изрече думите : "И във всичките си действия, да се ръководя от интересите на народа". Спомням си досега само един министър-председател, Иван Костов, който само един път се е водил от интересите на народа – когато недопусна на територията на България бежанци от Косово. Същите думи има и в клетвата на депутатите, като досегашните народни избраници не се вълнуваха, освен на думи, много-много от интересите на народа. Личните интереси и интересите на олигархията им бяха по-мили. Да видим как настоящите депутати, настоящият премиер и министрите му ще се ръководят от интересите на народа. По-горе споменах какви свои интереси изрази народът чрез протестите си. И така, четем как "слугите" на народа се грижат за интересите му : Влизаме в сайта на парламента и в раздела законопроекти виждаме два законопроекта с абсолютно еднакви заглавия – Законопроект за изменение на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2013 г. от 22/05/2013 с вносители депутати от ПП ГЕРБ и с параграф единствен : Член 11 се изменя както следва: "чл. 11. Определя се за периода от 1 януари до 30 юни 2013 г. размер на паричното обезщетение за отглеждане на малко дете по чл. 53, ал. 1 и 2 от Кодекса за социално осигуряване – 240 лв., а от 1 юли 2013г. – 310 лв". и Законопроект за изменение на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2013 г. от 23/05/2013 с вносители депутати от БСП и ДПС и текст на законопроекта засягащ същата тема – паричното обезщетение за отглеждане на малко дете. И сумите на обезщетението са същите 240 и 310 лева. Само че от ГЕРБ са по-щедри, нали няма те да изпълняват закона, при тях увеличението е от 1 юли, а при социалистите е от 1 октомври.
Когато майките протестираха за увеличение на паричното обезщетение за отглеждане на малко дете, имащите властта депутати от ГЕРБ философстваха, че е по добре тези пари да се употребят за строителството на детски градини. Сега, след като бяха изритани от властта се сетиха за исканията на народа. Между тези два законопроекта се мъдри Законопроект за изменение и допълнение на Закона за енергетиката от 22/05/2013, много интересно, и отново вносители са депутати от ПП ГЕРБ, а текстът на законопроекта определя ДКВЕР да се нарича само комисията и да се избира от парламента, а не както досега се назначаваше от Министерския съвет. От прочетеното до тук установяваме твърде прекомерна загриженост на депутатите от всички парламентарни групи най-вече за бъдещето на нацията – децата. Дали народът ще може да понесе толкова много депутатски грижи?
По-нататък в дневния ред на Народното събрание се редят законопроекти за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, за държавна агенция "Разузнаване", за държавна агенция "Национална сигурност", за Националната служба за охрана, за военното разузнаване, за образованието и просветата. И така до въпросите поставени от протестиращият народ новите депутати все още не са достигнали. Явно ще трябва народът да подсети избраниците си по подходящ и ефективен начин.
Министерският съвет все още бавно-бавно навлиза в задълженията си, за това с неговата работа ще се занимаем по-късно, когато стане съвсем ясно, в каква посока ни води кабинетът Орешарски с "Планът Орешарски".



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5859520
Постинги: 2831
Коментари: 26061
Гласове: 34374
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930