Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.05.2013 00:09 - Коментари(и) :
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 763 Коментари: 0 Гласове:
1



13.05.2013г.
На 12-ти май българските избиратели имаха прекрасната възможност да извадят от оборот политиците и политическите партии, доказали досега, че поради егоизъм, умствена ограниченост, тъпоумие, плиткоумие, посредственост, непригодност, страхливост, обикновен цинизъм и каквито си искате още отрицателни качества им припишете, са неспособни да водят страната и обществото ни към прогрес. За кой ли път мислещите българи отново се оказаха малцинство пред надяващите се на партийна хранилка лумпени и идейно заблудените последователи на изродената червена и утопичната синя идеи.
Както след Рожденство Христово и Възкресение Христово не ставаме по-добри и човечни, така след всеки пореден политически избор не ставаме по-умни, трезвомислещи  и мъдри, тъй като за нас тези празници са ядене и пиене на корем, а не духовност и размисъл; а изборите са свързани повече с тъмни ирационални политически страсти, отколкото с разум и преценка на осъзнати интереси. У нас около избори най-малко присъства атмосфера на здрав разум и чисти помисли. Едни продължават да тичат и да се събират под червеното знаме, което реално отдавна не символизира кръвта на загиналите за социална справедливост и социален прогрес идеалисти; други все още се кълнат във вярност на кухата синя идея и синя кауза; трети, по-елементарните и първичните, но и най-разумните и искрените, защото следват плътно личния си материален интерес и не крият това, прескачат от партия в партия според изгледите за влизане във властта на съответната партия и така докопват някаква облага, и не остават измамени в очакванията си; четвърти, които са най-ограничени умствено следват указанията на работодателите си за кого да се гласува. Такова е мнозинството от българските избиратели. Разбиращите обществения интерес и искрено желаещи просперитета на отечеството си са разпиляни около малки партии и една по-голяма националистическа партия с непоследователна,  противоречива и грубичка политика. Избирателите на етническата и религиозната партия са извън политическия анализ, защото отношенията между тях и ръководителите на партията са извън познатите политически отношения. Останалата част от българския народ са негласуващите избиратели, чиято позиция също е неполезна за отечеството.
У нас сред "водещите" ни политици няма трайно съзнание за обществените проблеми, затова няма последователни и трайни усилия не само за решаването им, което е последния етап, но и за разискването им сред обществото.
Неконтролируемата алчност на тези политици за власт и съпътстващите я облаги е толкова голяма, че преди избори те не могат да се владеят и с всякакви средства започват да се самоизяждат, което отмества вниманието на обществото от проблемите му към низките страсти на политиците. И тази предизборна кампания не мина без "самоизяждащи" ги материали, като акцентът беше върху незаконните подслушвания и чутото при това слухтене. Твърде ниско е паднало българското индивидуално и обществено съзнание, за да обсъжда най-много по време на предизборната кампания основно дългоухите слухари от ГЕРБ. Събития и свързаните с тях личности, които в една цивилизована държава би трябвало да се споменават само в криминалната и жълтата хроники, у нас са в центъра на общественото внимание и обсъждане. Едно възвисено съзнание не би се занимавало с такива мизерни теми и няма как обществото ни да прогресира при наличието на такива духовно мизерни и окаяни политици и управници. А иначе материално, те никак не са за оплакване. И понеже за нас българите богат е равно на умен и почтен, затова подобни примитиви са начело на държавното управление. Все пак и от това имаше полза, и тя е, че изнесеният публично разговор между трима притежавали и притежаващи голяма власт властници предостави възможност на широката публика да чуе за понятието "търговия с влияние". Заслугата за това несъмнено е на експремиера Борисов. Ако прокуратурата и съдът си свършат последователно, съвестно и правилно определената им от закона работа, публиката ще може нагледно, с подробности и конкретен пример да види и разбере що е то "търговия с влияние" и какви са последствията по закон за такива търговци.
Всички избори в "демократичния" ни период и особено току що отминалите показаха, колко фатално и невъзвратимо са изостанали нашите политици в някои отношения от цивилизования свят. И в същото време смъртоносно за нацията и държавата, които управляват, са се отдалечили от здравия разум, който повелява само и единствено да отстояват и защитават общият за нацията и държавата интерес. Да им се повтори – интерес – материален и духовен. Да им се повтори – обществен, който да удовлетворява и най-низшата социална група, а не интереса на отделни личности и социално-икономически групировки, както и интересите на други страни, наши съюзници и наши "приятели" божем. Не ни е приятел този, който поставя нашия интерес в услуга на неговия, при това безвъзмездно.
Защитата на държавния и националния интерес е трудна и сложна политическа и дипломатическа дейност, защото винаги среща съпротивата на отсрещната страна,  изисква изключителен характер, познания за историята и настоящето и лични качества от политиците и дипломатите. Когато се отнася за защита материалните интереси на държавата, защитниците трябва да бъдат користни и никак да не се притесняват и свенят от това. При отстояването на националните интереси от важно значение е наследството на всички предходни правителства. А когато защитата е подплатена с подходящи идеи за съвместни взаимноизгодни цели и действия с отсрещната страна, защитата му е неотразима. Само че в предизборните обещания на партиите никъде не се говори за националния интерес и защитата му пред другите държави, защото те нямат мисли за този интерес, а и избирателите не се интересуват много-много, защото грижата за насъщния е приковала погледите им в ежедневните грижи. И затова политиците ни ще продължават да принасят обществения интерес в жертва на частния и чуждия такъв.
От моя страна, в дните преди изборите, в търсене на обект комуто да поверя надеждите си за бъдещето, си заформих ново временно хоби – да събирам и анализирам преливащите от пощенските кутии агитационно-пропаганди материали на борещите се за властта партии, които повечето от обитателите на блока виждам, че хвърлят в коша за отпадъци, материалите – не партиите. И понеже успялите да се намърдат в парламента партии са вече ясни, ще публикувам коментарите на тяхните обещания, какво можем да направим заедно, защото именно тяхните обещания ще ни греят до следващите избори.
За съжаление нямам материали за всичките парламентарно представени партии – липсват ми предизборните излияния на ДПС и ПП Атака, явно влиянието на тези партии все още не е достигнало до моя краен квартал, но то и без това на тях не може много да се разчита, защото не могат да съставят самостоятелно правителства.
Най-напред трябва да отбележим, че всички тези материали ни предупреждават и убеждават, че "Купуването и продаването на гласове и престъпление". Така е. И въпреки това, за покупко-продажба на гласове се чу неведнъж през предизборната кампания, и то дори за парламентарно представени партии. Така че, не ме гледайте какво върша, най ме слушайте, какво ви говоря, това е стратегическото послание на нашите партии.
Спечелилата най-много електорални гласове партия – ПП ГЕРБ, която въпреки подлия, коварен, пъклен и зловещ заговор на прокурорите и комуниста Станишев, подстрекавани и подкрепяни от Посолството спечели бляскава изборна победа, в своята изобилстваща с петолъчки брошурка от два листа ни казва на първата си страница, че има воля – "Имаме воля", гласи написаният с големи букви лозунг. Разтварям брошурката за да видя за какво конкретно имат воля. На втората страница самият шеф на тази партия заплашително ме сочи с показалец, предупреждавайки ме, че "Купуването и продаването на гласове е престъпление". От третата страница научавам, че с ГЕРБ България е във вярната посока, защото "ГЕРБ е центристко-дясна партия, член на семейството на Европейската народна партия", членовете на която имат волята да продължат и са доказали, че са отговорни. Волята за правилната посока е формулирана в тринадесет точки, явно герберите не са суеверни, в четири от които става конкретно въпрос за най-важното – за пари, като най-интересна, защото е напълно изпълнима без каквито и да било разходи е точка девета : "Възстановяване на ДДС в срок от 7 дни на изрядните фирми". Прекрасно, само че не е ясно откога започва да тече този седемдневен срок – от датата на подаване на справката-декларация, от датата на връчване на ревизионния доклад или ревизионния акт, или друга някаква дата. Неясните и абстрактни предизборни обещания са много съмнителни по отношение вероятността и практическата възможност да бъдат изпълнени. Конкретните обещания пък никога не се изпълняват в точният им размер, именно защото този размер е силно завишен предизборно. На последната страница на гербовата брошура са подредени двадесет и четири броя кандидати за народни представители в 24 МИР София, чиито ситно изписани имена не можах да прочета дори с очила на носа, което не по моя вина ме отдалечи значително от бюлетината с № 15.
Предизборните материали на Коалиция за България (БСП) са най-много, както подобава на една голяма коалиция – листовка, съчетаваща бюлетина номер 5 с "1-ви май – Ден на труда, Ден на протеста, Ден на надеждата" и брошурка от три листа, в които предизборните обещания са разделени в четиринадесет раздела, като дали умишлено или не социалистите са прехвърлили числото тринадесет. Тук са набелязани и конкретни мерки за контрол върху монополите, основната тема на нашите протести. БСП ще бори монополите с "ликвидиране на изкуствено създадените монополи, преразглеждане на концесионни договори, защита на кредитополучателите и по-ниски тарифи за заплащаната електроенергия за потребление до определен лимит". При ГЕРБ отношението към монополите е дипломатично и борбата с тях е завоалирана с програма за енергийна ефективност, тоест своеволието на монополите ще се компенсира с икономия от гражданите в битовите им сметки – намаление на комуналните сметки в резултат на енергийната ефективност с до 60 % обещават от ГЕРБ. Ако това е вярно, то съчетаването на мерките предложени от ГЕРБ с мерките на БСП за битовите нужди на гражданите може да доведе почти до нулеви сметки за вода, електричество, топло и газ. От това може да се направи заключение, че коалиционно правителство на Коалиция за България и ГЕРБ ще е най-доброто за избирателите. И понеже вече се отдалечих от бюлетина № 15, отдалечавам се и от бюлетина номер 5, защото не мога да гласувам и за двете партии, което намалява вероятността да гласувам за собственото си добро в областта на битовите сметки. Между другото, нумеролозите биха открили интересни зависимости между цифрата 5 и числото 15 – 15 е кратно на 5 и така нататък.
Движението "България на гражданите" издига лозунга "Да на нормалността". Излиза, че според тях другите партии създават ненормална обстановка в страната, което си е напълно вярно. Само че, нормалността на въпросното движение е такава, че не му позволява в никакъв случай да направи смела крачка в неясното бъдеще на страната ни при евентуално участие във властта, от каквато крачка тя така много се нуждае. Тази тяхна нормалност си е чиста посредственост, което се вижда от предизборната им листовка, в която съвсем хаотично са нахвърляни предизборни обещания, името на партията, името на водача й, номера в интегралната бюлетина и предизборните лозунги, при което в крайна сметка се получава един безсмислен при четене текст. Затова по-далече от посредствеността, по-далече от бюлетина № 33, по-далече посредствеността от властта.
В никои от събраните политически материали не прочетох за национализация на  естествените монополи за доставка на вода, ток и парно; за промяна на изборния закон – преминаване от пропорционална към мажоритарна изборна система, право на гражданите да отзовават народните представители, носене на съдебна и наказателна отговорност от страна на депутати и министри, публичност на сключваните от държавата договори  и други от исканията на протестиращите, което означава че тези партии не са си свършили съвестно предизборната работа по удовлетворяване потребностите на електората. Само "България на гражданите", малко срамежливо, със среден размер на буквите ни обещава "намаляване на партийните субсидии". Не премахване, а само намаляване. Нейсе. На тези избори намаляване – при следващите избори и прекратяване.




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5759783
Постинги: 2809
Коментари: 25806
Гласове: 34183
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031