Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03.2013 14:50 - Коментари(и) :
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 673 Коментари: 0 Гласове:
0



19.03.2013г.
 Председателят на Българската социалистическа партия господин Сергей Станишев започна да се прави на мен, тоест също като моя милост стои отстрана като задгранично политбюро и казва какво трябва да се прави в управлението на страната. "Ако служебното правителство иска да бъде почтено към хората, трябва да каже какво е наследството на Бойко Борисов", заявил уважаемият председател на кратка среща с кореспондентите на българските медии в Брюксел. Освен това призовал служебното правителство да каже каква е истината за състоянието на бюджета и категорично заявил, че ако служебният кабинет иска да бъде надпартиен, трябва да освободи всички политически кабинети в министерствата, работили с предишното правителство. Също така изтъкнал, че ръководството на МВР било превърнато в политически щаб на ГЕРБ при управлението на тази партия. Господин Станишев отбелязал още, че в действителност началникът на ГДБОП Станимир Флоров е гръбнакът на политическата полицейщина на ексминистъра на МВР Цветан Цветанов и изпълнител на неговите лични политически поръчки и дълбоко се възмутил, че такива зависими хора не могат да направят честни избори. Според него оставането в служебния кабинет на скандални личности като заместник-министър Светлана Боянова означавало замитане на следите, на корупционните практики и на грабежите извършени при управлението на ПП ГЕРБ. И заявил, че "БСП е готова да носи своята отговорност". За каква отговорност – не става ясно. След като се прибра от Брюксел, на 15-ти март лидерът на БСП се срещна със служебния премиер господин Марин Райков, пред когото повторил същите опасения, че изборите ще бъдат манипулирани, защото такава среда и нагласа, за манипулиране, било създало правителството на Бойко Борисов. Споделил, че конкретна заплаха за честността и демократичността на предстоящите парламентарни избори са политическият кръг на ексминистъра Цветан Цветанов и особено посоченият по-горе Станимир Флоров. Имал опасения, че на практика Цветан Цветанов продължава да контролира МВР. "Няма как при това професионално ръководство да се гарантира честността на изборите", категоричен бил Станишев и подчертал, че същото важи и за държавната фирма "Информационно обслужване" АД, която има отношение към обобщаването на изборните резултати и поискал освобождаването от длъжност на председателя на държавната фирма професор Михаил Константинов. "Почтеното към хората е да се каже истината за състоянието на държавата, което е изключително тежко", заявил господин Станишев и споменал още много проблеми причинени на обществото от управлението на ПП ГЕРБ : за икономическата, социалната и политическата криза; за трагичните случаи, при които хора се самоубиват от отчаяние чрез самозапалване; за "опоскания" фискален резерв; за задълженията на болниците; за невърнатото ДДС и много други задължения на държавата и на общините към фирмите.
Междувременно други от ръководството на БСП предоставили на главния прокурор над 20 сигнала за корупция в управлението на ГЕРБ. В сигналите попадали осуетяването на проверката на митническите служители в бирената фабрика на Михаил Михов – Мишо Бирата (лека му пръст), нагласени обществени поръчки, търгове с компенсаторки на гори и разпродажбата на терени, върху които имало дюни, унищожаването на тръбите в "Напоителни системи" ЕАД, "поръчката" на Ахмед Доган за убийството на скъпоценния Бойко Борисов, както и за злоупотреби в обществения транспорт в Столичната община. Не били пропуснати и фамозните апартаменти на Цветан Цветанов и консултантските му доходи. Главният прокурор проявил разбиране към инициативата на социалистите и поел ангажимент в разумен срок да се извърши проверка по сигналите и даде отговор.
За резултатите от прокурорската проверка по сигналите за престъпления ще е нужно определено време, макар че това са неща не от вчера и завчера и за тях се говори и пише от месеци и години, което предполага и възможният отговор на господин главният прокурор, докато отговорът от страна на служебният министър-председател относно притесненията на господин Станишев се получил веднага след срещата помежду им. "Служебният премиер Марин Райков отхвърли предложението на лидера на БСП Сергей Станишев да се освободят всички заместник-министри от кабинета "Борисов", както и да бъде направена ревизия на предходните управляващи", информира ни вестник Дневник. "Напълно разбирам призива за ревизия, но казано откровено – няма да го последвам", казал господин Райков и успокоил самият Станишев, че няма да има проверка и за неговия кабинет, управлявал от 2005 до 2009 г. Дипломатичен отговор.
Така. Лесно е да стоиш отстрана и да нареждаш на другите какви действия да предприемат за да бъде доволен народът. Трудно и отговорно е да вземеш мандата за съставяне на правителство, който ти се дава по конституция, да съставиш правителство и да направиш това, което сега, след като си отказал мандата и не си посмял да свършиш, препоръчаш на други да правят, ама те не щат, защото си имат собствени глави и не са ти длъжни да го правят.
И ако за мен е безопасно да стоя отстрана и да давам акъл, защото съм неизвестен, нямам зад гърба си политическа партия и не ми е предлаган мандат за съставяне на правителство, то за господин Станишев заемането на такава една поза е смешно, та чак жалко. Може да го успокои само това, че и другите ни политици не са по-силни от него. И след като БСП не спечели предстоящите избори, незабавната му оставка от поста председател на тази партия е задължителна. Той знае, че загубата е сигурна и затова предварително обяви, че след изборите няма да е премиер, независимо с какви мотиви обяснява това свое решение. На нашите политици не трябва да се вярва, независимо какво говорят. Винаги следва да се мисли обратното на това, което казват.
"Образованието и развитието на иновациите са рецептата за успех на България", заявил на 11-ти март президентът Росен Плевнелиев на работна среща с ръководството на БАН –  Българската академия на науките. Като го прочетох, веднага в главата ми възникна въпросът : "А клъстерите? Къде запратихме и забравихме клъстерите?" Мен лично тези гроздове и чепки не ме интересуват, но преди време същият този президент говореше за тях като рецепта за успех на България. Та затова. От думите на президента възникват и други въпроси. Например. Кого ще образоваме и кой ще образова необразованите? На срещата станало дума и за някакъв Закон за иновациите. Излиза, че президентът ни планира научно-техническите открития и изобретения да стават по закон гласуван от Народното събрание и утвърден от него, а не по естествените закони на човешкото и общественото развитие. Интересно, дали всички граждани ще бъдат задължени от закона да иновират. Той и другарят Тодор Живков навремето планираше да направи от българите "нация техническа – нация комунистическа", хем тогава учените ни и образованите хора не бяха забегнали по чужбина и техникумите не бяха отречени от образователната реформа, ама не би. Та и с приемането на Закон за иновациите едва ли ще станем развита и модерна държава, но нека изчакаме и ще видим. В тази връзка учените от БАН намекнали на президента, че след като ще ставаме страна на нововъведенията (иновациите) полезно би било възстановяване на съществувалото при социализма средно професионално образование – техникуми и СПТУ-та. Тези учени да не би да мислят, че някогашното социалистическо образование е било по-добро от демократичното? Де, Дянков, де.
На следващия ден, 12-ти март, господин президентът обяви състава на служебното правителство. При представянето държавната глава съобщи, че служебното правителство ще работи за доверие в институциите, за повече прозрачност и граждански контрол. То ще бъдело и гарант за свободни и демократични избори. Това било основната му задача. Второ по важност е да подготви антимонополно законодателство в енергетиката и въвеждането на възможността гражданите да имат право на свободен избор на доставчик на ток, както и да  подготви законодателни промени за силен и независим енергиен и воден регулатор, който да се избира от парламента, а не от изпълнителната власт (?).
В словото си отговор служебният премиер не особено дипломатично се озъби на протестиращите да мълчат, защото вече са се изказали и сега трябва да се даде думата на мълчаливото мнозинство. Ще почакаме да видим как ще се даде думата на мълчаливите и какво те и как ще го кажат. Господин Райков видя "позитивни тенденции в стопанското ни развитие", които обеща неговото правителство да не прекършва, както и че ще подкрепят социалната ориентация на пазарната икономика. Как може да стане това при сегашния Закон за държавния бюджет, който те не могат да променят, не е никак ясно. Ама, нейсе. Да се радва наивната публика. Каза още и по дипломатически неясно и следното : че няма да се стига до безразборна национализация, която обслужва политически и икономически интереси. Интересно какви интереси конкретно има предвид премиерът. Чии интереси обслужва национализацията на електроразпределителните дружества, каквато искат протестиращите, освен на целия български народ – от селяните, наемните работници, държавните служители и свободно практикуващите професията си до търговците и предприемачите. Всички те печелят от поевтиняването на електричеството. Губят само грабителите ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-Про и то главно висшите управленци на трите дружества с безобразно големите възнаграждения и може би акционерите им. Чии интереси са приоритетни за господин Райков – на монопола или на потребителите? От изявлението на премиера не става ясно. Да видим ще ли успее да пребори монополите и алчността им за печалби. Едва ли.
Продажната сган, продавала интересите на страната и народа ни е в паника, защото искането за национализация е революционно искане, а едно революционно искане съвсем  логично ще доведе до друго революционно искане – да се потърси сметка от предателите и глупаците например, които съсипаха икономиката на страната, предадоха пазарите и сринаха авторитета на България по света. И в крайна сметка докараха народа до оскотяване и заплахата от неговото и на държавата изчезване. Този народ, който в едно мрачно иго създаде читалищата и осея страната с тези светилници на духа и може би единствен в света има празник на буквите и словото, и в най-тежки исторически времена не предаде вярата и езикът си. Не загуби духовността си. А днес при свобода и демокрация неговите управници съсипаха не само създаденото от него през вековете духовно богатство, но и материалното му наследство. Поради тъпотата си и безкрайната си алчност и глупост. Наложиха му егоизма, алчността, глупоста и простотията като пример за поведение, а лъжата, раболепието и безочието като средство за просперитет. И продължават.
На 10.03.2013г. новата партия "Движение България на гражданите", която се гласи да влиза в парламента при предстоящите избори огласи "31 неща, които ще променят нашия живот" – тридесет и едно на брой "ще"-та. С тези "ще"-та преди десетина години можеха да спечелят абсолютно мнозинство, но избирателите напоследък нещо се изколцатиха и вече не вярват на обещания в бъдеще време. Та предизборната програма на "Движение България на гражданите" ни обещава, че "Ще стартираме" три пъти; че "Ще намалим, Ще отменим, Ще увеличим, Ще улесним, Ще създадем, Ще осигурим, Ще въведем" по два пъти и че "Ще започнем, Ще изчистим, Ще гарантираме, Ще удвоим, Ще приемем, Ще спрем, Ще реформираме, Ще възстановим, Ще направим, Ще ограничим, Ще спазваме, Ще забраним, Ще задължим" по един път. Тридесет и първото обещание на програмата пронизва смъртоносно като отровна стрела сърцето на досегашния любим на народа министър-председател. Това обещание гласи : "31. Ще изградим и ремонтираме повече пътища от което и да е правителство досега". Издевателстват над сложната и ранима премиерска душа.
Всички български политици употребяват лъжата и "солта на доклада" – частицата за бъдеще време "ще" в политическата си практика. Но тридесет и един пъти в програма от една страница го направи само "Движение България на гражданите". Избирателите би трябвало да отчетат тези способности на въпросната партия, както и на вождът й, който е известен с умението си да урежда личните си интереси за сметка на народните и на изборите да им отредят справедливо полагащото им се място в нашето политическо битие, където впрочем следва да изпратят и всички управлявали ни досега партии и политици – в небитието.
От десетки години насам, още преди десетоноемврийският преврат реформите в нашето  общество се извършваха от номенклатурата, а след преврата от самообявилият се за такъв политически "елит" само и единствено в свой интерес, да запазят и разширят властта си. Време е вече народът да вземе реформата в собствените си ръце и в свой интерес, което той полека-лека започва да прави. "Ние сме българи, предадени от политиците" – такъв плакат видях на протестиращите от град Варна. Плакатите и лозунгите на протестиращите са отражение на тяхното самосъзнание и разбиране на обществено-политическите процеси у нас и четейки ги се убеждаваме, че разбирането е все по-ясно и задълбочено, а исканията им все по-точни и конкретни.
От отсрещната страна и президентът, и Станишев, и Кунева, и Райков показват абсолютно неразбиране на обществото, на ставащото в него и движещите процесите сили, не познават и разбират народа си и неговата психика, и затова усилията им да станат "велики" негови водачи и спасители ще останат безплодни и ще завършват с познатият ни от управлението на ГЕРБ резултат.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5722740
Постинги: 2799
Коментари: 25700
Гласове: 34090
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031