Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.02.2013 14:56 - Коментари(и) :
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 631 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 19.02.2013 02:48


18.02.2013г.
Това, за което втора година споменавам от време на време в писанията си – национализацията на частните монополи, вече е предмет на обществено обсъждане през последните 2-3 седмици. Със заговорването за национализация постепенно се преодолява догматичното отношение на обществото към социализма, активно насаждано в главите на хората през "демократичния" ни период.
Щом за нещо се говори, то рано или късно става действителност. Нали в началото беше словото според "От Иоана свето Евангелие". В същност началото на разумната човешка дейност е мисълта. Но понеже мисълта е неосезаема, за начало приемаме въплътената в слово мисъл – мисълта поражда мисъл, мисълта поражда слово, мисълта поражда дело. Мисъл, която не поражда нищо е безплодна и безполезна. И затова, колкото по-рано и по-бързо стане национализацията, толкова по-добре за народа на България. А бърборенето на някои леберали, че национализацията е невъзможна, защото сме в Европейския съюз и НАТО е манипулация от архивисша степен. Нищо не може да стои над интересите и добруването на суверена. И дори бюрократите от ЕС ще се съгласят, че ограбването на народа от частния монопол е в противоречие с принципите на пазарната икономика и е абсолютна социална несправедливост. И няма нищо по-естествено, логично и социално справедливо естественият монопол да не е частен, а обществен, под контрола на гражданите и обективните и критични медии. Има достатъчно грамотни и съзнателни граждани, осъзнали както личните си, така и обществените интереси, които при пълен достъп до счетоводната документация на монополните дружества могат обективно и безпристрастно да преценят, доколко правомерно са определени цените на комуналните услуги и включени ли са в тях неприсъщи разходи.
Единствените политически сили, които могат да направят реалност тази национализация още след тазгодишните избори са Българската социалистическа партия и ПП ГЕРБ, като най-масовите партии в страната. Ако БСП застане твърдо зад такова намерение, то има голяма вероятност на изборите през месец юли, ако няма извънредни такива, да спечели абсолютно мнозинство в парламента и самостоятелно да състави правителство. Или поне с подкрепата на партия "Атака", която също одобрява такава икономическа мярка, да пристъпи към национализацията на монополните електроразпределителни предприятия. Бедата е, че в ръководството на БСП, като че ли няма хора, способни да осъществят въпросната радикална мярка, от една страна. И от втора страна, други от това ръководство определено са лично заинтересовани да няма каквато и да е национализация. Що се отнася до ПП ГЕРБ, в тази партия не смеят и да си помислят за такова кощунствено и несъвместимо с лебералните християндемократически ценности и принципи мероприятие. Чиста догматика и умствена ограниченост, съвсем характерни за съвременните буржоазни партии и политици. Така че, възможността българската икономика и живота на българите да се нормализират и получат здрава материална основа за развитие, в най-скоро време, ще си остане май само хипотетична. Още повече, че обществото ни е в състояние на разпадане и разложение.
Но в същото време една, макар и неголяма, най-чувствителната част от обществото ни е в духовен подем, което е обнадеждаващо и радващо. В подем, предизвикан от икономически причини, което дава основание да смятаме, че подемът ще се засилва и разраства в дълбочина и ширина, защото големите сметки на комуналните услуги са за всички и мизерията в обществото е повсеместна.
Исканията на протестиращите са точно в тази посока – национализация на ЕРП-та и наказание за политиците допуснали ограбването от монополите на гражданите и бизнеса.
(От случката с вазовските машиностроители народът видя, че когато е притисната на тясно властта става щедра и отстъпчива и реши да я измуфти с нещо по-голямо – с намаляване на сметките за ток, вода и парно. Няма лошо. Стига да успее.)
Политическите сили, които удовлетворят исканията на протестиращите, ще поставят началото на икономическото и духовно възраждане на народа и страната ни. От своя страна протестиращите следва да разширяват протеста и твърдо да отстояват исканията си до пълното им удовлетворяване от страна на властта. Всяко спиране и отстъпление от заявеното би било гибелно за каузата им. В исканията освен национализация на електроснабдителните предприятия следва да се добавят водоснабдителните дружества и топлофикациите, където има частни такива и които също така ограбват населението с измислени и фалшиви сметки за вода, канализация и топло.
Целта и смисълът на една такава национализация на ЕРП-та е най-напред да се намалят сметките за електричество до поносими за населението и бизнеса нива с тенденция за задържане растежа цената на електроенергията за по-дълги периоди от време, което ще внесе сигурност и стабилност в живота и работата на българите. След национализацията печалбата на електроразпределителните предприятия няма да се използва за повишаване жизненият стандарт на собствениците им, а за осигуряване при необходимост на разширено възпроизводство и за постоянната им техническа модернизация. Това следва да бъде основният критерии при определянето на сметките за електроенергия и съответно размера на печалбата. Намесата на държавата в работата на тези предприятия и въобще на всяко предприятие с обществена собственост следва да се изразява само и единствено в избирането и назначаването от Министерския съвет или може би по-добре от Народното събрание на главен мениджър и контрол върху спазването на минимум основни технически и икономически показатели, които ще се определят за този вид предприятия – качеството на продукцията (за монополните предприятия), размера на печалбата, съотношението между размерите на минималното и максималното трудово възнаграждение, както и спазването на материалните и всички останали закони на страната. Това, разбира се, не е достатъчно, особено докато в Народното събрание още продължава да битува сегашният манталитет и морал на народните избраници, и трябва да се допълва с граждански и медиен контрол върху работата на тези дружества, както писах по-горе.
Национализацията на ЕРП-та и гражданският контрол върху работата им ще създаде в обществото усещането за конкретна справедливост в областта на енергетиката и ще активизира и стимулира икономическата предприемчивост на населението, както и редовното плащане на сметките. Крадците на комунални услуги и нежелаещите да си плащат сметките тарикати ще бъдат изправени пред обществения съд на съвестните ползватели и платци на тези услуги. Хората ще усетят, разберат и осъзнаят, че важни неща от тяхното битие зависят от собствените им мисли и действия. От стадо българите ще се превърнат в народ, решаващ сам съдбата си, който народ вече ще може да роди повече такива политици, които няма да предават, именно предават, а не продават, защото при продажбата се получава нещо насреща, интересите му в услуга на "великите" сили, а умело ще използват противоречията между тях в полза на своя народ и родина.
Частните интереси на електроразпределителните предприятия влязоха в много остро противоречие с интересите на мнозинството българи. И каквито формули и "гимнастики" да измисли ДКЕВР за намаляване стойността на сметките за електричество, национализацията на енергийния сектор и гражданският контрол въху дейността в него си остава най-ефективната мярка за стабилизиране не само на този сектор, а и на цялата българска икономика и не само с конкретен икономически, но и с голям социален ефект и отзвук в страната и другите отрасли на икономиката.
За да бъде процесът на национализацията в енергииния отрасъл напълно ефективен в икономическо и социално отношение обаче, кръгът трябва да бъде затворен като такава мярка се приложи и към частните електропроизводителни дружества. При тях обаче, процедурата е много по-сложна и трудна, но не и невъзможна. Необходима е предварителна дипломатическа подготовка към страните, от чиято националност са собствениците на такива предприятия, каквато подготовка би било полезно да се проведе и за монополните предприятия, ако те не са нарушили грубо концесионните договори, при което могат да бъдат изхвърлени от страната ни безболезнено. Когато на засегнатата страна се обяснят ясно нашите намерения и убедително се изтъкнат мотивите ни за такова едно действие, както и се намерят взаимноизгодни форми за национализация,  съответната страна ще уважи нашите интереси и няма да предприема наказателни спрямо нас действия. Започнем ли да уважаваме самите себе си, несъмнено ще стигнем и до уважението на другите към нас.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5721883
Постинги: 2798
Коментари: 25695
Гласове: 34088
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031