Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.07.2012 14:44 - Коментари(и) :
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 900 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 25.07.2012 17:00


25.07.2012г.
Във връзка с предишно мое писание от 28-ми май си поставих цел, без излишно напъване и престараване разбира се, все пак времето е пари, да проследя на 18-ти юли, как медиите ще отразят рожденият ден на Васил Левски. Съвсем очаквано и в съответствие със същността и традицията си телевизия СКАТ отбеляза светлия ден най-наситено, освен в новинарските си емисии, в които показа кадри от много областни градове на хора поднасящи цветя пред паметниците на великия българин и със специални предавания за Апостола. В тази връзка между другото, измежду останалите телевизии СКАТ най-въздействащо, най-изискано и стилно отбелязва важните ни исторически дати – с постоянно веещо се през целия ден национално знаме в горният ляв ъгъл на екрана и снимка на личността или символ на историческото събитие, чиито годишнини се отбелязват. Освен в специалните предавания и новините, телевизията периодично излъчваше на цял екран образът на Апостола и негови мисли, както и съобщение за организираните от партия НФСБ митинг и шествие в Карлово с пряко включване по телевизията.
Нова телевизия в новинарската си емисия от 19 часа съобщи за навършващата се 175 годишнина от рождението и излъчи кратък репортаж от Велико Търново за ареста и килията, където първоначално е бил затворен Левски и разказ за първите дни след залавянето му. Доста тъпо, бих казал, за отбелязване на рожден ден.
Националната телевизия в новинарската си емисия от 20 часа също спомена точната годишнина и без да споменава за предварителна организация и организатори съобщи за събитията в Карлово с думите : ”Хора от цялата страна бяха довели децата си за да се поклонят пред паметника на Дякона”. Така поднесена информацията създава впечатлението за неорганизирано посещение от повече хора на едно място по определен повод. Основна тук е думата ”неорганизирано” – това означава, че тези хора без подканяне са предприели едни и същи действия – пътуване до град Карлово, поднасяне на цветя и въобще почели са по еднакъв начин едно събитие без каквато и да е външна организационна връзка помежду им по отношение на събитието. В случая естествено се изключват връзките по роднинска и приятелска линия на отделни присъстващи, които в случая се явяват вътрешни връзки и освен това нямат отношение към индивидуалното преживяване на събитието от всеки отделен присъстващ. Когато мното хора въприемат с разума си и преживяват с чувствата си едно събитие по един сходен начин, това е предпоставка за създаване ”империи на духа и разума”, както сър Уинстън Чърчил определя империите на бъдещето.
А вестник ”Сега”, на следващия ден в редовната си историческа рубрика в четвъртък публикува съдържателна и логически смислена статия на щатния си историк за семейните и градски условия при които се е родил, израсъл и възпитавал малкият Васил с жизнеутвърждаващото заглавие ”Велик е народът, който е родил Левски”.
В крайна сметка, дали е организирано или е неорганизирано, това няма съществено значение, във всички случаи честването рожденият ден на Апостола е свеж животворен полъх в народната свяст.
Преживяванията ми в светлия ден, от време на време в главата ми възникваше мисълта ”Какъв велик българин се е родил на днешният ден”, а вероятно чувствата и мислите на всички българи бяха помрачени от атентата на бургаското летище.
След като със сигурност е установено, че терористичният акт е извършен от атентатор-самоубиец, безспорно терорът е политически. И след като е насочен срещу евреи, то също съвсем логично е свързан с държавите, имащи интереси в региона Близък изток. Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху броени часове след акта обвини държавата Иран за трагедията. Известно ни е за продължаващите десетилетия конфликти в този район и участниците в него. Имаме много компетентни специалисти – журналисти и политолози, които са пребивавали дори на мястото на събитията – те са ни обяснявали и продължават да ни информират и обясняват. От тях знаем какви са отношенията между Иран и Израел, между Иран и САЩ и между САЩ и Израел и въобще какви са политическите отношения между страните в района; знаем външнополитическите интереси, цели и амбиции на тези държави. Знаем характерни страни от външната им политика, а също историческите им корени и прояви. Но в суматохата и жегата премиерът Нетаняху сгреши името на актуалният за момента стратегически враг. На Иран не му е още дошло времето за демократизиране и затова братовчедите от Вашингтон дискретно своевременно го поправиха – сега Сирия е наред, Сирия. Ехуд Барак: ”Израел се подготвя за операция в Сирия, в случай на нужда / 21 юли 2012 | 08:28 | Начало / Близък Изток – Ерусалим. Израел се подготвя за възможна военна намеса в Сирия, в случай че сирийското правителство предостави ракети или химически оръжия на ливанското ислямско движение ”Хизбулла”, каза министърът на отбраната Ехуд Барак”. ”Наредих на военните да увеличат разузнавателната подготовка и да подготвят нужното така, че да можем да обмислим провеждането на операция”, каза министърът в интервю за телевизия Канал 10”. (от Агенция "Фокус"). Но министър-председателят Нетаняху продължава да упорства – Иран, та Иран. Не бъдат ли възпряни us-капиталистите и особено us-евреите-капиталисти, ще запалят световна война.
А що се отнася до нещастната ни родина – Управляващите САЩ сили се усъмниха в лоялността и предаността на българските управници към каузата на западноатлантическите цености и вярното им участие в коалицията на доброволно обслужващите интересите на САЩ, дойдоха за да се уверят на място в съмненията си и не дълго след това ни приложиха ритуалът ”окървавяване”. Както го приложиха и на собственият си народ на 11-ти септември 2001 година. Засега не приложиха ритуала пряко върху български граждани, защото прецениха, че ще изплашат управниците ни твърде много и страхът може да предизвика обратен ефект – отдръпване от коалицията. Умишлено мишени, а може би и жертви на следващи терористични актове несъмнено ще са и българи. Този терористичен акт е само увертюра към действителните военни действия. И понеже Израел и САЩ нещо не могат да се разберат за посоката на главния удар, сега се чака българското МВР да разнищи случая и да посочи правилният враг. И за да не стане някой сакатлък, никога не бива да забравят с кого си имат работа у нас, изпратиха специалист по сигурността да вземе нещата в свои ръце, съветник на президента Обама, който поизложи себе си и институцията от която идва като прочете на публиката откъс от едно чуждо писмо, писмото от Обама до Борисов. Сега е моментът министър Цветанов да блесне с прозорлива мисъл и комбинативен ум – да набеди като организатор на терористичния акт република Турция, мотиви за което има в изобилие, а САЩ и Израел набързо да опухат Турция и я приведат в безпомощно състояние като Ирак, а ние след тях да се явим като нейни възстановители. Машалла, Цветанов, бихме му казали.
Човечеството трябва да живее в страх, за да е послушно и да се контролира и управлява по-лесно. Интересите на отделният индивид не трябва да излизат извън личния му материален интерес, защото така човекът е предвидим. Наличието на духовни интереси и особено, ако са насочени към обществено-политическите процеси е твърде опасно за всяка ”уважаваща” себе си власт, а ”уважаващата” се власт винаги иска да е вечна. Интересно е и до каква степен като последица от терористичния акт ще пострада родната демокрация, доколкото я има, защото слободията на словото у нас определено много опасно руши авторитета на про-us-американската власт. А пионките на световната политическа шахматна дъска все повече намаляват – колко колониално и неоколониално зависими държави в Африка и Азия отдавна вече не са такива, а Южна Америка не е вече цялата задният двор на САЩ.
Както впрочем е и с вътрешнополитическият шахмат – народите все повече осъзнават правата и интересите си и предявяват своите искания към властта. Когато човек е здрав умствено и физически се самоуправлява – взема решения и ги изпълнява. Може ли по същият начин да се самоуправлява и обществото? Защо да не може? Когато е здраво, тоест не съдържа в себе си класи и социални групи с антагонистични интереси, може да се самоуправлява. Има ли единство на материалните интереси, ще има единство и на духовните интереси и тогава общочовешката империя на духа и разума е напълно възможна.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5855480
Постинги: 2830
Коментари: 26053
Гласове: 34369
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930