Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.03.2012 09:54 - Коментари(и) :
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 807 Коментари: 0 Гласове:
0



27.03.2012г.
В постинга си от 19.01. във връзка със статията на Кеворк Кеворкян ”Каша в главите” изказах и свои мисли за кашата в главите на българите и на телевизиионните ни водещи в частност. Десет дни по-късно в предаването ”На четири очи” по Нова телевизия, отново възникна повод за подобни разсъждения. Водещата Цветанка Ризова беше поканила на масата срещу себе си бившия главен прокурор на Републиката от 1999 до 2006г. професор Никола Филчев. Двамата сътвориха много интересен разговор, в който се сблъскаха формално-логическото мислене на журналистката с диалектическото мислене на юриста.
Както е известно, логиката като мисловен процес бива три вида : 1. Формална логика (формално-логическо мислене); 2. Диалектическа логика (диалектическо мислене) и 3. Женска логика (начина, по който разсъждават нежните ни половинки в определени моменти от съвместното ни битие).
Женска логика се наблюдава, когато в най-обикновен битов разговор между мъж и жена, жената съвсем неумишлено и несъзнателно съумее да вбеси мъжа. Пример на женска логика даваше навремето един остроумен мой съселянин, който казваше следното : Нося ̀и (на съпругата си) двеста лева заплата, вика, малко са. Поискам ̀и два лева за цигари, ауу – много са.
Госпожа Ризова, която е ”опитен и аналитичен журналист”, както я ”изчетка” гостът ̀и; журналистката с умните очила, която никога не задава неправилни въпроси, както я квалифицирах преди години, при общуването си с господин Филчев изпита явно мисловно затруднение. Тя прилично практикува формално-логическото мислене, не си спомням да съм забелязал досега грубо да е нарушавала законите на формалната логика и на това впечатление се основава по-горе споменатата ми квалификация. Но в този разговор, притеснена от нестандартните отговори на професора, журналистката изказа съждения, в които могат да се намерят и формални, и диалектически противоречия. Във връзка с това, че съдебната система не е участвала в процеса на приватизация, тя каза следното : ”Как съдебната система да вземе участие? Някой трябваше да сезира тази съдебна система – някой прокурор, някой полицай, някой гражданин”. Приватизацията беше регламентирана със закони, в които прякото участие на съдебната система не беше предвидено. Намесата ̀и можеше да стане само по определения за нейната работа ред. Без да съм юрист по образование, все пак съм учил един семестър право и положил изпит с добър (4), а и от обща култура мога да кажа, че редът е да се сезира или самосезира (занимае) прокуратурата, която след досъдебно производство при наличие на доказателства изготвя обвинителен акт, който внася в съда и по този начин предизвика съдебно производство. А при по-задълбочено размишление, ако се познава що-годе времето на първоначалното натрупване на капитала у нас и последвалата го приватизация, логически може да се направи изводът, че едно действие на честен и съвестен прокурор, полицай и особено редови гражданин в посока защита на общият интерес би му навредило много, даже би застрашило животът му, отколкото разумното му бездействие. Такова едно действие в обстановка на зверско криминално разграбване на националното ни материално богатство би било чисто безумие от гледна точка на здравия разум, основан на инстинкта за самосъхранение и егоизма у човека.
Като кадър на СДС, господин Филчев задължително трябва да е с ”десни” политически убеждения, според формално-логическото мислене на водещата. И затова госпожа Ризова остана изненадана, когато в процеса на разговора разбра лично от устата на експрокурора, че е с ”леви” възгледи. Основавайки се на това, което е чула в съдебната зала (”Видях, че имате проблеми с паметта”, каза Ризова), водещата заключи, че свидетелят е направил ”цирк”. И даже на няколко пъти упорито се опита да му внуши, че неговото поведение действително е било комично и циркаджийско, и то само защото не е отговорил на въпрос на държавния обвинител според собствените й представи. В отговор, господин Филчев обясни мотивите си за това поведение по същество – процедурата се определя от прокурора и съдията, те двамата задават и въпросите, и освен това са наясно на кого ги задават. Така че, на неправилен въпрос – ”абсурден” отговор. Неправилните въпроси пораждат лъжливи отговори. Понякога мен също ме провокират да отговарям по същия начин. Когато ме попитат ”от къде купи хляба”, например, отговарям – ”от аптеката” или ”от книжарницата”, според каквото ми хрумне на акъла. Правилният въпрос, който логично предполага и съответстващия му правилен отговор е  : От кой магазин (за хранителни стоки) купи хляба? Така си разнообразяваме еднообразното всекидневие, с упражнения по логично мислене. И все пак госпожа Ризова имаше спонтанен диалектически проблясък в главата си, което трябва да се отбележи, когато каза : ”Не! Не! Не! Аз не говоря за партия. Да си ляв не значи да си от партия. Дори понякога значи да не си от партия”. Правилно. Пълно съответствие на мисълта с обективната действителност, защото ако за лява политическа ориентация се приеме възприемането на марксизма-ленинизма, т. е. да се търси и говори истината и в практиката да се изхожда от обществения интерес, то повечето от практикуващите този мироглед у нас определено са извън партиите.
Въпросният разговор и разбира се самият съдебен процес възобновиха в публичното пространство коментарите за психическото състояние на свидетеля Филчев и на неговия обществен обвинител и идеен противник, поетът с инициали като на най-голямата европейска политическа организация. Общото между двамата господа е протестирането. Единият протестира срещу неправилните въпроси на прокурора, като го прави за смях, а другият срещу безобразията и престъпленията на ”зловещият” свидетел, като пише за тях до разни държавни и обществени органи и инстанции. И понеже нямам медицинско образование, както и любителски интерес в тази научна област, заключавам така : Общество, в което протестират само лудите, е психически болно общество.
Когато формално-логическото мислене стигне до крайност, то изпада в еклектика и метафизика, тоест стига до глупост. При срещата на такова мислене с мисъл извън масово разпространения стереотип, която не се вмества във формално-логическия мисловен шаблон, смехът е абсолютно гарантиран. Такова е мисленето на повечето наши партийно ангажирани политици, социопророци, политзоолози и журналисти, когато се опитват да оправдаят, именно да оправдаят, защото те не обясняват, а оправдават действията на любимата им партийна власт. Когато мислите в главата са неясни, объркани и парализирани, действията също са хаотични и непродуктивни. А когато глупостта и простотията са в особено големи размери, както е днес у нас, те придобиват силата на природна стихия и в този смисъл могат да се приемат за форсмажорно обстоятелство. От своя страна едно форсмажорно обстоятелство, когато е застрашена сигурността и целостта на нацията и държавата, е предпоставка и основание (достатъчно при това) за въвеждането на извънредно положение. Такова действие в България обаче, не може да се осъществи, защото народ и власт, управляващи и опозиция са единни и последователни в стремежа си да се изявят като природно бедствие. Бурята, водата и огънят не се замислят, стена или пропаст е насреща им. Важното е да фучим и гърмим, отнасяме и поглъщаме, и да ни дават по телевизията.
В началото на 90-те години в обръщение сред военните се появиха думите ”резерв” и ”резервист”. Напоследък втората дума отново често-често се затъркаля в средствата за масово осведомяване и манипулиране във връзка с възраждане (?) професията на резервиста, но то е друга тема. Думата ”резервист” замени думата ”запасняк” в речника на военните, като начало на усъвършенстване, модернизиране и прогрес в армията ни. И така моя милост от ”ефрейтор от запаса” се превърнах в ”ефрейтор от резерва”. Но понеже съм човек с историческо мислене, помня и уважавам миналото си, не възприех новото понятие, което ми се видя натрапено, защото смисълът на двете думи е еднакъв, а ”резерв” е и чуждица. Подмяната ми се видя нелогична и глупава, рожба на объркани глави и аморфни характери. И тъй като съм единствен в това си начинание и по тази причина слаб, измислих нова дума, която да съчетае миналото с настоящето. Така се роди понятието ”резервак”. И ето повече от двадесет години вече разсъждавам, как една глупава и ненужна подмяна само на една-единствена дума може да стане символ на много по-съществени действия. Министерството на народната отбрана се съкрати до Министерство на отбраната и вече не отбранява интересите на българският народ, а интересите на други демокрации по света. Отбраната вече не е отбрана, а още по-малко е народна. Съкратен беше и личният състав, отмени се наборната служба, а някои родове войска и видове оръжие направо се ликвидираха. И всичко това започнало като най-невинна подмяна на думичките.
Подмяната на мислите води до подмяна на словата, а след това и на действията. Така едни хора си подмениха биографията и убежденията, партиите – идеологията, а народи си подменят историята. В подмяната е ключът и разковничето на житейския успех и благоденствие. Така че, бъди винаги готов за подмяна. За подмяна, а не за промяна. Разликата е само една буквичка, но много съществена, защото подмяната става бързо, лесно и безконфликтно, докато  промяната изисква време и усилия, тя е терзание и мъчение – душевно и физическо. Подменяйки се, ти си оставаш същия, защото подмяната е предизвикана от личния егоистичен интерес, който е вечен докато си жив и затова се приема с разбиране от околните. Променяйки се, ти ставаш друг, различен, което поражда раздразнение и други негативни чувства сред познатите ти, които в известен смисъл се чувстват измамени, защото ти не си споделил с тях, а и те не са доловили своевременно твоите вътрешни душевно-сърдечни преживявания.
И накрая едно литературно отклонение, като обобщение за нивото на умствения багаж на народните ни водачи. Когато видя в телевизора къдрокосата главица на един депутат от мнозинството с инициали на видинска автомобилна регистрация, в съзнанието ми незабавно изплува образът на Шура Балаганов с ножовка в ръка.  




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5759551
Постинги: 2809
Коментари: 25806
Гласове: 34183
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031