Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.08.2011 23:20 - Коментари(и) :
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 789 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 24.02.2012 17:38


30.08.2011г.
В голямата скука от продължителното безделие, наложено ми от още по-големите юлско-августовски жеги, в търсене поне на мисловна прохлада, защото кризата не ми позволява употребата на климатик за телесна такава ми хрумна да посетя любимите ми апологети от ИРКА. Знам, че тези всеотдайни момчета неспирно и вдъхновено правят вятър на капитализма, не за тоя що духа разбира се, на което се и надявах. Мисля си, че като едни широко скроени либертарианци, не биха били против, съвсем в духа на доброволното договаряне и взаимната изгода да охладя размекнатата си от жегата мисъл на техния вятър, в замяна на което от моя страна съвсем безпристрастно и обективно да ги популяризирам в блоговото пространство.
Влизайки в http://atlas-bg.eu/ впечатление ми направиха една ”Дискусия за размера на държавата в Пловдив - 27 април 2011 и две преводни статии от чужди автори, разглеждащи основни екзистенциални терзания на капитализма.
Оказа се, че дискусията за размера на държавата не се отнася за новосъздадена държава в града под тепетата, нито за целостта и големината на географската територия на България или за размера на държавното ни достойнство, а за съвсем други неща, при което интересът ми към въпросната дискусия в Пловдив незабавно изчезна. Вниманието ми се премести към двете фундаментални за настоящето и бъдещето на капитализма статии : ”Провали ли се капитализмът?” от Рон Пол (либертарианец, член на Конгреса от Републиканската партия и кандидат за президент на САЩ през 2008г.) и ”Капитализъм и култура” от Ървинг Кристъл. Прочитането и асимилирането на първата статия ме затрудни и ми отне доста време, а мисълта ми от безформено-размекната консистенция се преобразува в спечена инертна маса. Така за втората статия не ми останаха сили да напиша и дума, но то не е и необходимо, защото в края на статията авторът Ървинг Кристъл е пределно ясен за причините, последиците и предстоящите задачи и пътища в борбата (войната) : ”... пазарната икономика наистина създаде свят на невиждано благоденствие, но и свят, който все повече обеднява духовно. Голямата задача днес е войната с духовната бедност. Бъдещето на капитализма е невъзможно без нейното решаване”.
Статията на Рон Пол ”Провали ли се капитализмът? (Has Capitalism Failed?) е публично оповестена за първи път (доколкото вярно съм установил) на July 9, 2002 пред Камарата на представителите на САЩ, на която авторът е член от страната на Републиканската партия, както вече казах. Следователно написаното отразява и анализира процеси преди тази дата, проявили се отчетливо при управлението на демократите и президента Бил Клинтън и привлекли вниманието на RP-конгресмена. Характерна особеност за Р. П. е, че възгледите му не се припокриват с традиционните за републиканците идеология и политика, а представляват смесица от “консерватор, конституционалист и либертарианец”, според статията за него в Уикипедията, което предполата по-разнообразен поглед върху проблемите. За нас от значение са философските му и икономически позиции, от които анализира (критикува) протичащите в САЩ обществено-икономически процеси. Без да очакваме обективно отношение към любимият на всички либертарианци универсален и всевечен, пак според тях, капитализъм, сами по себе си, едно различно виждане за американската действителност от това на несменяемо управляващите там две партии е най-малкото интересно и полезно.
Общото впечатление от статията е за неконтролируема логическа неразбория в главата на автора (донякъде подсилена и от преводача, допуснал логически нелепости като : ”... измамата Уол Стрийт, която стои в центъра на бизнес новините; ... цената на златото умишлено се подкопава като икономически сигнал; ... да подпре цените на борсата и да запази жилищния балон), който още в заглавието й приема (без да го признава) капитализма, от самото му възникване и развитие до сега, за предварително планиран и съзнателно осъществен от хората обществено-икономически проект, за който проект в началото на ХХІ-ви век има съмнения, че се е провалил. Така е, защото провал (м. [рус.] 1. Пълен неуспех, проваляне на някоя започната работа, Български тълковен речник на Асен Тотев Ботев) и проваляне са възможни само и единствено на предварително замислено и заявено човешко намерение. Да се говори за провал на едно естествено и обективно възникнало и развило се във времето и пространството обществено явление, каквото безспорно е капитализмът, е като да се говори за провал на спрелият да вали дъжд; на спрелият да духа вятър или на спрялата да се върти Земя, защото не са съумяли да валят, духат и се въртят безкрайно и непрекъснато от началото на тази им дейност и което би трябвало да е абсолютен успех за тях, ако го правят безкрайно и непрекъснато.
Следвайки мисловната логика и понятията на господин Рон Пол трябва да приемем, че първобитно-общинният строй, робовладелското общество, феодалното общество и реалният социализъм са се провалили, защото изчезват, и да направим логически безспорният извод, че ако все още не се е провалил (изчезнал), то рано или късно капитализмът ще се провали (изчезне).
А накрая ще излезе, че човекът и неговата цивилизация са един голям провал за техният създател, което богобоязливо моя милост не може да приеме.
Логическа неразбория е, и когато авторът говори за ”века на надлъгването”, без да уточнява кой век има предвид; ”Вижте неспособността да се справим с причината за балона през 80-те и японската икономика, която продължава да е с нулев ръст и на рецесионното ниво, а борсовият й пазар да е приблизително на една четвърт от върховите си стойности преди 13 години”, след което се замисляме за връзката между ”неспособността на САЩ” и ”японската икономика” и от кога да броим тези 13 години; ”Не би трябвало да заклеймяваме капитализма, тъй като капитализъм не сме имали”, ”Доказателства за съществуването на капитализма днес няма” ... , (!!!) ...
Като червена линия, така да се каже, в статията ясно личи отрицанието на автора към икономическата практика прилагаща теоретичните принципи прогласени от Джон Мейнард Кейнс, т.н. Кейнсианска икономика : ”... кейнсианската тълпа, която командва парада, да атакува свободните пазари и да загърбва проблема с твърдата валута; ... безсмислени кейнсиански регламенти; Ние сме затънали дълбоко в интервентско-планова икономика, която дава възможност на политически обвързаните с двете партии групировки да трупат крупни облаги; ... кейнсиански инфлационизъм, интервенционизъм, и корпоратизъм”.
Така, напълно естествено и логично – не може адепт на Лудвиг фон Мизес, какъвто е Рон Пол, да признава Джон Мейнард Кейнс. Интересното е, че ронполовото отричане на идеите на Кейнс е досущ като на българин – тотално и безапелационно твърдо ”не”; нито дума за това, че икономическите възгледи на Кейнс са сполучлива ответна реакция на Първата световна война и Голямата депресия от 1929-1933г. и се прилагат в капиталистическия свят от тогава, та до днес. Нещо повече, Рон Пол смята и го твърди, че икономиката на САЩ не е капиталистическа, защото се води по Кейнс : ”Не може да се говори за капитализъм, когато системата се задъхва от неразбираеми правила за сливанията, придобиванията и борсовите продажби, редом с контрол върху работната заплата, контрол върху цените, протекционизъм, субсидии за корпорациите, международно управление на търговията, всеобхватни и наказателни корпоративни данъци, привилегировани държавни договори за военно-промишления комплекс и външна политика, контролирана от корпоративни интереси и инвестиции в чужбина. Да прибавим към това и неадекватното централизирано федерално управление на селското стопанство, образованието, медицината, застраховането, банковото дело и социалното осигуряване. И ако това е капитализъм!”. И по-надолу в статията : ”Доказателства за съществуването на капитализма днес няма. Ние сме затънали дълбоко в интервентско-планова икономика, която дава възможност на политически обвързаните с двете партии групировки да трупат крупни облаги. Може да се заклейми измамата и сегашната система, но тя трябва да се нарече с истинските й имена – кейнсиански инфлационизъм, интервенционизъм, и корпоратизъм”.
В писанието си Рон Пол не уточнява откога САЩ са загърбили капитализма, но изречението ”Никсън беше прав – едно време – когато заяви „Сега всички сме кейнсианци” ни дава основание да предположим, че това е станало преди най-малко четиридесет години.
И така – от Рон Пол за
Джон Мейнард Кейнс и въобще за капитализма – това.
А списанието ”Таймказало за влиянието на Кейнс в капиталистическия свят следното : ”Неговата радикална идея, че правителствата трябва да харчат пари, които нямат, може би спаси капитализма [1]”. Та така, Джон Мейнард Кейнс може би е спасил капитализма, за да има Рон Пол възможността по-късно да го отрича.
Да отрича Кейнс, не капитализма.

Логическата неразбория на автора прераства в страх от последствията при спукването на пренаситения с ”... с изобилие от шумна реклама, спекулация, задлъжнялост, алчност, измама, груби грешки в инвестиционната оценка, немарливост от страна на анализатори и инвеститори, огромни приходи на книга” финансов “балон” : ”Досегашната оценка на администрацията, Конгреса и Федералното бюро не вещае нищо добро за икономическото ни бъдеще. Те не предлагат нищо различно, и това няма как да помогне, а може единствено да ни приближи до национален банкрут, рязко понижение на долара и по-нисък стандарт на живота за повечето американци, както и по-малко свобода за всички нас.
Страхът му е основателен, защото пукането на икономически (в частност и на финансови) ”балони” е присъщо на капитализма и вече се е случвало не малко пъти, и Рон го знае : ”... ние наистина знаем защо се получават финансовите балони и, нещо повече, знаем от историята, че те редовно се свързват със спекулация, прекомерна задлъжнялост, необуздани обещания, алчност, лъжи и измами”. Авторът конгресмен знае и друго : ”Говори се, че всичко може да се обясни с увеличението на производителността. Но ние сега знаем, че това просто не е така”. Да, не е така : настоящата криза не е предизвикана от свръхпроизводство и свръхпредлагане на реални стоки и услуги, както други предишни кризи на капиталистическата икономика. Тя е последица от непроизводство и продаването на шарени хартиики без стоково покритие и правенето на много пари от по-малко пари, които някъде в миналото са придобити също само от пари.
Между другото, понеже се отвори дума за пари и като повод за размисъл, на социалистическите ни банкноти имаше следният текст : Банкнотата е обезпечена със злато и всички активи на банката. На сменилите ги капиталистически банкноти, наречени в един сайт ”Демократична емисия”, надпис за обезпеченост на банкнотата не откривам.
Отговорът на въпроса зададен в заглавието на статията се съдържа в следните абзаци от нея : ”Невежеството, както и неодобрението към естествените ограничения, които капитализмът и стабилните пазари налагат върху пазарните ексцесии, карат сегашните ни лидери да отхвърлят капитализма и да го обвиняват за всички проблеми пред нас; Ако изберем свободата и капитализма, бихме възстановили долара до нивото му на стоков или златен стандарт. Федералните разходи биха се намалили, подоходните данъци биха се понижили и спестяванията, дивидентите и доходите от продажбата на активи не биха се облагали с данъци. Регулирането би се намалило, субсидиите за лобистките групировки биха спрели, а протекционистките мерки – забранени. Външната ни политика би се променила и бихме върнали войските у дома; Не капитализмът ни доведе до тази криза на доверието, която сега се шири в корпоративния свят, ами липсата на свободни пазари и твърда валута”.
Накратко – капитализмът не се е провалил, защото не го е имало. Единствено правилният път за непрекъснато възходящ икономически растеж, материален просперитет и световен мир е пътят на свободата, свободният пазар, свободният пазарен капитализъм. Нашето светло бъдеще е свободният пазарен капитализъм.
Да имаш знание за пазарите, за парите, за Голямата депресия, за икономическите теории и практики и въобще да знаеш много за капитализма, самият да участваш в държавната власт, а да не виждаш или умишлено да премълчаваш връзката помежду тези обществено-икономически явления, възникването и развитието им във времето и конкретно това, че двете световни войни, Голямата депресия и Кейнсианството са продукт на свободния пазарен капитализъм означава, че си едно от следните две качества : 1. Изпечен идеологически шарлатанин или 2. Глупак.
Затова няма да споря с господин Рон Пол дали в САЩ има капитализъм или да. За мен е по-важно има ли капитализъм в България, защото ”Ако изберем свободата и капитализма ... , е-хеее”.
И така : Избрахме ли свободата? Избрахме я; Избрахме ли пазарната икономика? Избрахме я; Живеем ли в мир с всички народи по света, със сънародниците си и със самите себе си? (!); Богати ли сме материално? (!); Бедни ли сме духовно? (!).
Капитализмът е безкрайно омазан с човешка кръв и всякаква идейна мръсотия, и задачата на либертарианците в областта на идеологията е да го поизлъскат, доколко могат, и да го предлагат на обществото под формата на ”свобода” и отсъствие на досадната за ”свободния” човек (разбирай защитаващата правата на другите) регламентираща стопанската дейност държавна намеса в делата му.
Но капитализмът сътвори и продължава да сътворява достатъчно глупости, за да остане привлекателен за бъдещите по-знаещи, по-умни и по-мислещи от нас поколения. Свобода ще има, избрали сме я и връщане назад не може да има. Включително свобода на стопанската инициатива на индивидите. Свобода, на мисълта, на словото и непротиворечащата на интересите на обществото и отделните индивиди човешка дейност може да има, и ще има и без капитализъм, т. е. без капитал и наемен труд; без частна собственост върху източниците за живот, на който и да е член на обществото; и без съпътстващите тази така прехвалена от либертарианците икономическа система спекула, икономически и финансови ”балони” и пукането им, и всякакви предизвикани не от разумната човешка дейност, а от страстите и глупостта противоестествени на човешката природа ексцеси.  

 





Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5760936
Постинги: 2809
Коментари: 25807
Гласове: 34184
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031