Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.12.2010 15:00 - Коментари(и) :
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 1810 Коментари: 5 Гласове:
3

Последна промяна: 12.09.2014 19:19


23.12.2010г.
Журналистите, въпреки че са изучили българският език и литературата, са едни от най-големите съсипници на езикът ни. Те привнесоха в речта ни глупосъчетанията ”вицеевропейски и вицесветовен шампион”, ”културния министър”, ”финансовия министър”, ”външния и вътрешния министър”; измислиха ”членството на България в Европа” и ”братът на президента Петър Стоянов – депутат в ЕП от ГЕРБ”, както и, че ”българите могат да почиват у нас или в Европа”.
Братът на президента, по правилно е на ”експрезидента”, защото към датата на изговаряне на тази мисъл господин Петър Стоянов отдавна вече не беше действащ президент, та братът на експрезидента си има име, с което е известен и се представя в обществото. И макар да не е обществено заслужил като брат си, редно е в новините да го споменават със собственото му име. Другото е висша степен на простотия. Както и казаното по btv : "Братът на Димитър Бербатов заплашен от затвор". Единият брат не носи отговорност за делата на другия. Но изпитваме задоволство, когато можем да злепоставим известния и заслужилия.
А ”у нас”, винаги се е намирало в Европа и дали ще почиват в България или в друга европейска страна, българите и в двата случая почиват в Европа като географско понятие, от каквато гледна точка е правилно да се разглежда почивката на сънародниците ни. Почиваме на Малдивските острови, на Карибските острови, на Канарските и разни други острови. Видно е, че туристическите дестинации са и географски дестинации, другояче не може и да бъде.
Интересно, къде е била родината ни преди "членството си в Европа". Спонтанният отговор е : На гъза на географията. Този въпрос редакторите на новините не си го задават, а едно такова смесване на географските и политическите понятия означава наличието на значителен ментален безпорядък у въпросните редактори.
Да кажа за незнаещите. От 01.01.2007г. намиращата се на Балканския полуостров в Югоизточна Европа Република България е пълноправен член на политическо-икономическото образувание Европейски съюз. Толкова за географското и политическото членство на България.
А що се отнася до различните видове министри и ресорните им министерства, ако поразсъждаваме в логическата схема зададена и практикувана от журналистите, излиза, че министърът, който в бъдеще евентуално бъде назначен с ресор опазване и възпроизводство на дърветата, предвид бързото и необратимото им изчезване, ще трябва да се нарича ”дървения министър”, и той ще министерства в "Дървеното министерство". А, ако се наложи създаването на министерство на лудниците, предвид бързото и масово полудяване на човечеството и на българите в частност, а сега вие кажете, как ще се наричат ... .
В новините на телевизиите говорителите и репортерите употребяват английски думи, които имат точен български еквивалент. Тази проява на псевдоученост прави новините неразбираеми за широката зрителска аудитория, което може би е съзнателно търсен ефект, а в ушите на мислещите интелигентни зрители звучи смешно и глупаво, защото в литературата ни има изобразени подобни комични герои и сравненията с тях за начетения зрител са неизбежни.
В новините на основните телевизии, включително и на Българската национална телевизия, освен английски се употребяват и турски думи като боклук, рушвет, баир, късмет, дере. Тази употреба на турцизми не е провокация на новинарски редактори с турско самосъзнание, а на господстващите в обществото ни глупост, простотия и национален нихилизъм. След като ние българите не уважаваме себе си, езика си, миналото си, земята си, родината си, не може да очакваме уважение от противостоящите ни страни, народи и етноси.
Какво пък да кажем за овчовеците-мекавци, журналисти, политици и редови граждани, които с блеенето си допълнително тягостно нагнетяват и без това нерадостното впечатление за нашето общество като овчедушно стадо.




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. armorica - Не са ги изучили
28.12.2010 15:39
Учили са журналистика, което нормално би трябвало да е следдипломна квалификация. Както казваше един мой колега, завършил журналистика, журналистите излизат от университета с професия, но без специалност, докато филолозите (към тях се числя аз), обратно, излизат със специалност, но без професия.
Ние, буквоядците, поне знаем кое как се пише и кое как трябва да се казва.
цитирай
2. kvg55 - Предложение от автора
29.12.2010 13:31
Разгеле! Филолог - точно такъв специалист ми трябва.
Обяснете, моля, ако не ви представлява трудност, феноменът "Ме-екане при изговаряне на глаголите завършващи на съгласната буква ”м”.
Ме-екащите ги наричам "овчовеци-мекавци".
цитирай
3. armorica - За "мее-кането"
29.12.2010 14:02
В българския език има три спрежения на глаголите. Определят се според гласната в окончанието на формата за второ лице единствено число.
Първо спрежение е с гласната "е" - "пиша, пишЕШ / люлея, люлеЕШ". Второ спрежение е с гласната "и" - "летя, летИШ". Трето спрежение е с гласната "а" (вариант "я") - "купувам, купувАШ / наострям, наострЯШ".
При глаголите от първо и второ спрежение първо лице единствено число завършва на гласна, но в трето спрежение същото това първо лице единствено число завършва на съгласна - "м" (вж. горните примери).
По инерция "мее"-кащите пренасят задължителното за трето спрежение окончание "-ме" за първо лице множествено число и върху глаголите от първо и второ спрежение. И съответно казват "пишеМЕ", "говориМЕ"...
Надявам се да съм Ви била полезна, колега.
цитирай
4. kvg55 - Благодарности за armorica
29.12.2010 20:54
Благодаря Ви за незабавния и професионален отговор!
Копирам си веднага текста.
Не съм съгласен, че мекавците меекат по инерция.
Ако се наложи, мога ли да Ви цитирам?
цитирай
5. armorica - :))
30.12.2010 11:41
Всъщност, вероятно сте прав, колега, това "мее"-кане май е предимно от неграмотност. Разбира се, можете да ме цитирате.
За пълнота на информацията - завършила съм славянска филология в Софийския университет.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5760117
Постинги: 2809
Коментари: 25807
Гласове: 34183
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031