Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.07 07:01 - Коментари - Предизвикателствата пред капиталистическите банки след отпадането на златният стандарт
Автор: kvg55 Категория: Технологии   
Прочетен: 655 Коментари: 10 Гласове:
16

Последна промяна: 15.07 11:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
15.07.2019г.

     Разрушаването на Бретън Уудската финансова система след 1971-ва година и премахването на златния стандарт изправя банките в капиталистическия свят пред изпитания и заплахи от фалити. Като отговор на предизвикателствата през 1974 година възниква Базелския комитет за банков надзор с цел да подпомага банките в тяхната дейност. През 1988 година въпросният комитет издава така наречения Базелски капиталов акорд от 1988 година – (Базел I). Този документ представлява споразумение, постигнато в рамките на Комитета за банково регулиране и надзорни практики към Банката за международни разплащания в Базел. Налага се мнението, че доколкото банките от развитите капиталистически страни стават все по-активни по отношение на международните операции, е необходим еднообразен режим относно определянето на минималните нива на собствения им капитал за да гарантират своята стабилност и ликвидност.
С развитието виртуализацията на богатството – развитието на финансовите пазари, както и на финансовите деривати, хедж фондовете, "портфейлните инвестиции", фючърсите, суап и така нататък, появяването на дебитните и кредитните карти прави самите хартиени пари (кеш) един вид анахронизъм. В отговор на това през  2004 година се появява Базел ІІ, като определя нови правила за по-строго банково отчитане и разширяване на правомощията на регулатора, тъй като виртуализацията на икономиката увеличава нивото на риска.
Целта на документа е да се повиши чувствителността към риска на банковата система в световен мащаб. За разлика от предишни години, когато делът на кредитите в активите на банките бе едва 22%, сега те са вече над 50% и това предполага, че управлението на кредитния риск би трябвало да е първостепенен приоритет.
Базел
II задължава банките да определят по изцяло нов начин капиталовата си адекватност. Това е показателят, който е гаранция за здравето на една банка, тъй като показва степента на покритие на поетите от нея рискове със собствени средства на институцията. Досегашният принцип принуждаваше банките да поддържат определени нива на капитал, с които да покриват рисковете към отделните групи кредитополучатели, групирани по определени критерии според техните рискови тегла. Този подход не отчиташе спецификата на отделните кредитополучатели, което водеше до изкривяване на оценката за риска. Новият подход има претенциите да е по-гъвкав от дотогава действащия Базел І, защото предвижда въвеждането на рисково тегло съобразно оценката на всеки отделен контрагент.
Рисковото претегляне на активите става с помощта на два подхода – стандартизиран и базиран на вътрешните рейтинги, между които банките ще могат да избират.

С развитието на глобализацията от една страна и стремежът на Китай, Русия и Иран към многополюсен свят и еманципиране от us-американската валута се налагат нови мерки за сигурността на банковата система и се появява документът Базел ІІІ като философия на ново капиталово споразумение. В него се акцентира се върху подобряване на капиталовата рамка в пет основни направления : повишаване качеството, устойчивостта и прозрачността на капиталовата база; подобряване на рисковото покритие; допълване на рисково базираното капиталово изискване с коефициента за ливъридж; намаляване на процикличността и ролята на антицикличните буфери; решение на проблема със системния риск и взаимосвързаността. Въвеждането на глобален стандарт за ликвидност е представено като друг съществен аспект в съдържанието на Базел ІІІ.
Наблюдава се тенденция към подсигуряване на банките с резерви в злато. Разбира се, пълната оценка на стойността на златото в банковите пасиви все още не се е върнала към Бретън Уудс и още повече към златния стандарт, но е на път да стане. Имаме връщане към предишно ниво, но на по-висше равнище – практическо проявление на Закона за отрицание на отрицанието.
Всички тези мерки за подобряване капиталовата адекватност на банките и повишаване на сигурността им са предназначени и насочени към обективни неблагоприятни икономически и финансови явления и процеси. Срещу намесата на субективния фактор те са неефективни. Такъв е случаят с българската Корпоративна търговска банка (КТБ).

image
Седалището на Базелския комитет за банков надзор

Гласувай:
16
0


Вълнообразно


1. merlin68 - Никой няма намерение да се връща към ...
15.07 18:45
Никой няма намерение да се връща към златния стандарт, но са принудени да трупат злато защото времената са несигурни, утре може да рухне цялата финансова система и тогава ще е добре да имаш малко златце, че иначе...
цитирай
2. zaw12929 - Самите хартиени пари (кеш)са един ...
15.07 20:59
Самите хартиени пари (кеш)са един вид анахронизъм. Да, но с 216 лв пенсия нямаш работа в банките и самия си "изкопаемо" от оная златна епоха на икономика, която съсипахме. Банките ни са филиали на чужди банки и вече са реализирали един милиард доход... това ли е модерно "обслужване"
Поздрави за актуалния анализ!
цитирай
3. radostinalassa - ФРС е частна банка, която не се ...
15.07 21:10
подчинява на США. Такава е и РЦБ. За нашите да не говорим. Знаем кой управлява световната банкова система. 90 % ог глобалистите са в Англия. Нашите кредити са с големи лихви, а западните с малки.
цитирай
4. kvg55 - До 1. merlin68
15.07 21:41
Прочети и следващия постинг.
цитирай
5. kvg55 - До 2. zaw12929
15.07 21:43
На социалистическите пари пишеше : Банкнотата е обезпечена със злато и всички активи на банката. Сега не пише такива работи.
цитирай
6. kvg55 - До 3. radostinalassa
15.07 21:43
Какво е ФРС?
цитирай
7. radostinalassa - 6. kvg55
16.07 14:24
Каквото е и РЦБ.
цитирай
8. radostinalassa - ФРС е федерална резервна система
16.07 16:10
Това е частната банка на Ротшилд, която печата долари от въздуха срещу чужди суровини. РЦБ е руската централна банка, която е подчинена на ФРС.
Имам и адреса на дълъг филм за Ленин . Там се казва, че баща му е бил дворянин, а майка му еврейка. Доста е досаден.
цитирай
9. radostinalassa - Да не си и ти в отпуск ?
16.07 21:17
Няма само аз да пиша тук. Работи.
цитирай
10. kvg55 - До 9. radostinalassa
16.07 22:26
Гледам футболен мач.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 669248
Постинги: 303
Коментари: 3507
Гласове: 17369
Календар
«  Декември, 2019  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031