Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.07.2020 07:01 - © Коментари - Социалната държава - мечтата на дребният буржоа
Автор: kvg55 Категория: Политика   
Прочетен: 4592 Коментари: 34 Гласове:
12

Последна промяна: 08.07.2020 07:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
08.07.2020г.


image

    
По време на дискусия в Хасково председателят на столичната организация на БСП, поканен за участие в нея от председателя на организацията на социалистите в града Делчо Тонев, казал : "Средната класа е гръбнакът на стабилната социална държава" и се оплакъл : "Много критики получих след опита ми да повдигна за обсъждане темата за средната класа. Вече 30 години ни задават въпроса чия партия е БСП. Време е да си отговорим. Кого защитаваме? Средната класа е гръбнакът на обществото. Не са олигархичните формирования и икономическите структури от такъв тип. БСП трябва да се бори за защитено право на труд на хората, които се намират под линията на бедност. На тях трябва да осигурим перспектива и да ги защитим от експлоатацията на капитала. Затова убедено смятам, че нашият стремеж, дългосрочната ни цел трябва да бъде изграждането отново на средна класа, която да бъде здравата основа на една стабилна социална държава. БСП е партия на трудещите се. Но не само на хората на наемния труд. Защото днес има много работещи, които са самонаети. И БСП не може да няма отношение към тях. Много ми се иска БСП да не имитира правене на политика. Да не имитира лява политика. И много ясно да си дава сметка за условията, в които трябва да прави лява политика".
Същото казал и в предаването "Честно казано" с Люба Кулезич по телевизия "Евроком".
За средна класа говорят буржоазните икономисти, като под средна класа се разбира дребната и част от средната буржоазия. Следователно господин Паргов има буржоазен мироглед. Така е на теория. Но като се поразмисли човек, на практика излиза друго. От практическа гледна точка при едно управление на Българската социалистическа партия той е прав и неговата правота произтича от една подробност, а именно – "днес има много работещи, които са самонаети". Една икономическа тънкост, която миналият реален социализъм пропусна да осъществи в сферата на услугите, от които при него имаше дефицит.
При едно управление на социалистическата партия една от първите мерки следва да бъде да се ударят икономически мафиотските (чрез силата на правоохранителните органи) и олигархични структури (чрез създаване на конкурентно способни държавни дружества, чрез изкупуване на дружества и разбира се чрез законодателството).
За социална държава също говорят буржоазните икономисти, защото социалната държава не влиза в противоречие с капиталистическата държава. Тя е нейна кейнсианска разновидност.
Така че господин Паргов, ако иска да привлече избиратели за каузата на социалистическата партия, не трябва да говори за социална държава, а за социалистическа държава, която да замени буржоазната такава и премахне експлоатацията на човек от човека.
Самата социалистическа партия не е наясно с идеологическата си ориентировка. Затова се кандилка като бае Мишо Миков между опортюнизма на Станишев и безвремието на блатото. Не води принципна идеологическа борба с буржоазните партии. Даже при председателството на Станишев правеше коалиции с тях. "Битовите" скандали в ГЕРБ не могат да бъдат поле за идеологическа борба. А масата иска да е наясно с перспективата – социалистическа държава ли преследваме или само социална. С последната няма да успеем, защото световният капитализъм не се развива в тази посока. Ако БСП обяви за цел социалистическа държава, печелят в мое лице един избирател. И не само един, защото има и други с моята настройка.
Не само Истанбулската конвенция трябва да разделя БСП от буржоазните партии, а интереса.

https://www.bspsf.bg/news/kaloyan-pargov-srednata-klasa-e-grbnakt-na-stabilnata-socialna-drzhava




Гласувай:
12


Вълнообразно


1. 1997 - Дребен буржоа или човек на личната инициатива?
08.07.2020 07:32
Мнението ми е, че революцията от 1944 г. бе революция на пролетариата- бедни, безимотни. Логично бе да бъде водена от комунистическа партия.
Благодарение на тази революция и това ръководство, хората се замогнаха. Възникна мечтата за "трите ключа"- дом, кола, вила, което си е чисто дребнобуржоазна мечта. Тази идея доведе до контрареволюцията от 1989 г. Много хора и сега я поддържат, а с нея и десните партии, включително ГЕРБ.
БСП също се съобразява с това състояние на интересите и съвсем честно не е комунистическа, а социалистическа партия. При условие, че инициативният човек е този, който прави благата, то не може той да не бъде оценен, бил той със средни или високи доходи. Същевременно не бива много хора да изпадат в най- ниската класа, да се пролетаризират, тогава отново ще възникне идеята за революционно комунистическо управление. Заради това една социална държава (без разлика със социалистическа) е цел на БСП.
Съдържанието, което се влага в "социалистическа" е различно. Пропагандата наложи да се отъждествява с първия етап- диктатурата на пролетариата, а не с основния- зрял социализъм. Може би това смущава др. Паргов да не говори за "социалистическа" държава.
цитирай
2. zaw12929 - социалната държава не влиза в пр...
08.07.2020 08:20
социалната държава не влиза в противоречие с капиталистическата държава. Тя е нейна кейнсианска разновидност.
Така че господин Паргов, ако иска да привлече избиратели за каузата на социалистическата партия, не трябва да говори за социална държава, а за социалистическа държава, която да замени буржоазната такава и премахне експлоатацията на човек от човека.
цитирай
3. kvg55 - До 1. 1997
08.07.2020 08:21
Капитализмът започва с личната инициатива. От неговите кризи най-много страдат наемните и дребната буржоазия. Какво наблюдаваме сега в САЩ - уволнение на наемни и фалит на така наречените малки и средни предприятия. Затова социалната държава е привлекателна за фамилния бизнес.
Това което не разбрахме при реалния социализъм беше, че комунизмът не изключва личното забогатяване. Личното - без експлоатация на чужд труд. Само благодарение на собственият труд и личната инициатива в рамките на обществената собственост. Но затова бяха необходими много образовани и далновидни партийни кадри. И все пак имаше много добри попадения на качествени стопански ръководители. Китай сега успешно го практикуват.
Ако Паргов съзнателно от тактически съображения говори за социална държава, това е похвално. Но все пак "социалната държава" не може да е крайна цел на социалистическата партия. На социалдемократическата - да!
Смятам за наивно в условията на пазарна икономика изкуственото създаване на "средна" класа - със закон или икономически мерки. Дребната буржоазия постоянно е подложена на натиск от едрия капитал и бива поглъщана от него. Хранителните вериги затвориха половината магазинчета за хранителни стоки в квартала.
При социализма, който имахме, трябваше да има "самонаети". Тогава задоволяването на потребностите щеше да е по-пълно. Сетихме се (35-то постановление, указ № 56), но късно. Съсипахме образеца "Тексим".
цитирай
4. kvg55 - До 2. zaw12929
08.07.2020 08:26
При наличието на адекватна партия социалната държава може да прерастне в социалистическа.
цитирай
5. eva666 - моля?? ама, че локуми...я, се поясни/ и без Маркс, ако е възможно/ аз,Юлия
08.07.2020 09:28
яс
kvg55 написа:
При наличието на адекватна партия социалната държава може да прерастне в социалистическа.

цитирай
6. kvg55 - До 5. eva666
08.07.2020 10:31
Олигархията да се обложи дотолкова с данъци, че да се откаже от бизнеса си.
цитирай
7. dobrodan - Партията на едрия капитал говори за социализъм?
08.07.2020 10:52
Я погледнете ръководството й.
Извинете, нещо средно между капитализъм и комунизъм ли трябва да създадем в бъдеще? Такова животно нема. Нема и да има, докато има пари. От тях не можем да се откажем, няма заместител.
Няма и обед, а вече се разсмях. Здравословно е да чете тука човек :).
Някой има твърде грешни представи за Китай. Което означава, че не разбира нищичко от политика и икономика. Сядайте и четете, другари и другарки :)!
Китай далеч не е само Тайван. Ако знаете какво е на 200 км нагоре от брега......
И как предлагате да се премахне експлоатацията на човек от човека :):):)?
Не че нещо, ама.... Друга работа нямате ли си? Пак за един приятел питам :).
цитирай
8. kvg55 - До 7. dobrodan
08.07.2020 11:03
Няма какво да питаш. Чети внимателно, какво съм написал. Тайван все още не е китайски. Но в Китай държавни мениджъри забогатяват от труда си.
БСП не говори за социализъм, което не е добро за България.
Няма да се отказваме от парите, те сам ще отпаднат от употреба.
цитирай
9. dobrodan - Би ли пояснил що е то "държавен мениджър"?
08.07.2020 11:22
Мениджър, назначен от държавата? Мениджър, работещ за държавата?
На това му казват "министър на икономиката и финансите", това е връзката между двете понятия. Ние добавихме и още един смисъл - назначаваме мениджъри по организиран грабеж.
БСП иска само да напълни отънелите си джобове. Да си вън от властта за толкова години при този темп на харчене :).....
Същото е валидно за всяка престъпна по същество "обществена организация", нарекла се "партия на......" когото и да е там.
Знаеш ли как се получават ниските цени на наистина доброкачествени продукти в Китай? Ако отговориш на този въпрос, може и да взема на сериозно мненията ти.
Като казваш парите да отпаднат от употреба, би ли започнал пръв да се отказваш от тях?
Едни определени хора вече са го сметнали: петстотин милиона и нито човек повече.
Допускам, че може и да са прави, дявол да го вземе. Цената обаче..........Непоносима.
цитирай
10. vladtepes - За социализма
08.07.2020 11:23
При Сталин е имало занаятчии и т.н. промкооперации - самоуправляващи се малки и средни предприятия, в които всеки работещ има дял и участниците сключват споразумение за разпределяне на печалбата. За съжаление бяха ликвидирани от Хрушчов, в България не беше въведено нищо подобно.
цитирай
11. mt46 - Не си ли осъзнал, че
08.07.2020 11:42
социализмът също има недъзи!?... Нима при него няма експлоатация, неравенство, неравноправие?...
цитирай
12. dobrodan - Да, така е. Първо удавяш човека, после му правиш изкуствено
08.07.2020 11:58
vladtepes написа:
При Сталин е имало занаятчии и т.н. промкооперации - самоуправляващи се малки и средни предприятия, в които всеки работещ има дял и участниците сключват споразумение за разпределяне на печалбата. За съжаление бяха ликвидирани от Хрушчов, в България не беше въведено нищо подобно.


дишане. Защото американските таварищи, дорогие таварищи, обещаха мне едни големи взaймьi в долари, таварищи, инак без тях живи сме умрели, таварищи......
Да не бъркаме причина и следствие, моля.
цитирай
13. getmans1 - Брееей, тука много бисер много н...
08.07.2020 12:29
Брееей, тука много бисер много нещо ... за чудесна БИСЕРНА ПАРЦУЦА ...
цитирай
14. kvg55 - 9. dobrodan
08.07.2020 14:27
"Държавен мениджър" - човек спечелил конкурс за управление на държавно предприятие при определени условия. В Китай за кражба и корупция хвърчат глави. Не говорим въобще за Китай за да ми изтъкваш експлоатацията там.
"би ли започнал пръв да се отказваш" - не ме четеш внимателно! Написал съм ти - "Няма да се отказваме от парите, те сам ще отпаднат от употреба".
На определените хора ще им излязат криви сметките за Руската федерация и Китайската народна република.
цитирай
15. kvg55 - До 10. vladtepes
08.07.2020 14:29
У нас имаше ТКЗС - земеделски кооперации. Заместилите ги АПК отчуждиха хората от земята.
цитирай
16. kvg55 - До 11. mt46
08.07.2020 14:30
При социализма има само недъзи, щото при капитализма има банани.
цитирай
17. kvg55 - До 12. dobrodan
08.07.2020 14:32
Колосът на глинени крака - СССР - победи цяла Европа!
цитирай
18. kvg55 - До 13. getmans1
08.07.2020 14:34
Попивай знания и то безплатно.
цитирай
19. dobrodan - Докато си играят на победители,
08.07.2020 16:03
русите икономически бяха и още са - победени. Лъскавата им парадност е от царско време :), оръжия колкото си искаш :), и какво от това?
Когато спечелиш конкурс за управление на държавно предприятие, ставаш просто мениджър. Не "държавен мениджър".
Като отпаднат парите от употреба, ще си събера един-два камиона за спомен, ако съм жив де, че като те чета - аха утре или други ден сме готови :).
Виждал съм стая, облепена с полски злоти. Ефектно и по-евтино от тапети. Имаше и такова време :).
Ни най-малко не си задаваш въпроса кому е изгодно да има "победители и победени". Както историята показва, ролите честичко се сменят.
Повтарям - видимо нямаш ясна представа защо и чии глави хвърчат в Китай. Другарите-капиталисти :). Просто мащабите са неприличен брой пъти по-големи от нашите представи - и на територия, и на население, и на всичко, както казваме.
Хайде да ти дам отговора на оня въпрос. Понастоящем в Китай живеят милиони без официален документ за самоличност - несъществуващи работници, огромен брой. От времето, когато малоумните китайски "комунисти" решиха да ограничават броя на населението... После им дойде като манна небесна цялата работа :).
Второ: официално биват подкрепяни (дотирани, държавно, че е най-сладко:), производствата на определени компании. Взимаш пари от едно място и ги слагаш на друго. Като при комунизма (нещо, което при други условия би довело до сериозни икономически сътресения). Така се появява "евтината" , но качествена китайска продукция, и носи печалба.....за държавата?
Невероятната по размер кражба на ноу-хау и защитени търговски марки. Защитени, ама друг път :).
Време ти е да почнеш сам да се сещаш за някои неща. Обществените строеве са прах в очите.
И.........не бъркаш ли Русия с .......комунизма????
Това вече е история.
цитирай
20. kvg55 - До 19. dobrodan
08.07.2020 18:45
Най-точно е мениджър на държавно предприятие.
По измисления капиталистически икономически показател БВП, който включва продажбите на канабис и секс услугите, Руската федерация била изостанала. Ама САЩ купуват от Русия двигатели за ракети и ползват услугите на "Роскосмос" да се доберат до МКС. Най-голям производител и износител на пшеница.
Това, което ми говориш за Китай въобще не се вмества в темата на постинга и никак не го коментирам.
Това което е било, няма да се върне. Така че бъдещият социализъм ще е много по-различен от съществувалия, което не разбираш.
цитирай
21. dobrodan - Предлагам да го опишеш този
08.07.2020 23:17
бъдещ социализъм, да видя с какво ще е по-различен от стария.
Приятелю? Когато в бардака работите не вървят добре, се сменя персонала, не креватите.
Германия не прави ракетни двигатели. Япония не прави ракетни двигатели. Австралия също, ОАРЕ също.
О, колко са изостанали, горките?
При възможностите и ресурса, който има Руската федерация, можеше да е световен лидер във всяко отношение, включително технологично и научно, както и в развиването на човешкия ресурс, без да се нуждае от никой друг. А не е така.
Има едно наистина вярно изказване, мисля на Сталин.
Кадрите решават всичко. Парите избират кадрите, а кадрите обикновено избират парите. Толкова е просто.
цитирай
22. kvg55 - До 21. dobrodan
09.07.2020 02:52
Та откъде казваш ще си внесем кадърни кадри? Ще се работи с наличния човешки материал, друг няма. Икономическите отношения определят съзнанието на човека. Обществената собственост променя отношенията, променя и съзнанието.
САЩ бяха страната на неограничените възможности, най-благоденстващата държава. А какво се оказа - населението нефелно. Манталитетът им е от всичко да правят пари, което все повече се свежда само до печатницата.
Да си чул или прочел в Германия, Япония или Корея да има олигарси, които водят обществото към гибел с ненаситната си алчност? Това са дисциплинирани нации, там организацията на труда е съвсем различна, капитализмът също.
Руснаците не умеят от всичко да правят пари. Тях ги радват други неща. Не мисли, че руснаците са толкова нещастни, колкото нас. Не са. Руснаците ще се замогнат, ние няма масово за достигнем нивото на социализма в здравеопазването, образованието, сигурността.
цитирай
23. dobrodan - Кадри не се внасят, купуват се и се продават :),
09.07.2020 09:34
университети ли си нямаме към петдесет, чеденца на другарски внуци ли си нямаме, що ли?
Съзнанието променя икономическите отношения :). Обществената собственост е най-опасното нещо. Тя може да бъде свещена и неприкосновена, може да бъде използвана за частни цели, може да бъде приватизирана без много шум. Хубаво нещо е :).
Населението навсякъде е нефелно. Никой не иска да учи, да работи, да гради. Всеки навсякъде иска всичко да му дойде от тотото. Това е резултатът от неограничените на пръв поглед възможности при всеки един обществен строй, просто човек е устроен така. Има и приятни изключения, разбира се.
Нямало олигарси в Япония и Корея? Това сериозно ли? И не са алчни, ама хич?
Япония потъва, очаквано. Не може да разчиташ на самурайски обществен строй вечно :), изкара достатъчно дълго военната им диктатура. Да се стяга Корея. Има да продава поне половин милион леки автомобила от над три години. Не може една и съща компания да произвежда автомобили, телефони, хладилници и кораби. Балон. Daewoo бяха първите. Познай LG и Samsung дали не са семейни компании например :):):).
Ще ти подшушна, че организацията им на труд няма нищо общо с XXI век. По-скоро XIV - XV век някъде....
Руснаците се замогнаха здравата, особено бившите окръжни председатели и да не ги изброявам всичките им стари длъжности, че отиде цял ден :).
Руснаците могат само едно нещо - да воюват. Дядовците ни са ги научили, там ги бива и май другаде много чак не.
цитирай
24. kvg55 - До 23. dobrodan
09.07.2020 11:32
"Съзнанието променя икономическите отношения" - тука си в яка грешка. Защо не се сети човекът да въведе направо разкошния капитализъм. Съзнание ли не му достигна или нямаше материални условия за това?
Ние в България специално копираме всичко от щатите. Искаме да живеем като тях, но не можем да грабим от целия свят. Щатите ни учат как да забогатяваме от хазарт, от обири на банки, от машинации.
Не съм казал, че организацията на труда в Япония и Корея е от ХХI-ви век. Но при тези технологии на може да е и от XIV - XV век, когато производството е било занаятчийско. Ти за руснаците не бери грижа - при тях либерастията свърши. А в Китай въобще не я допуснаха. За това казвам, че двете страни няма да се покорят на us-американските корпорации.
цитирай
25. dobrodan - Сега остана да питаш защо пещерният човек не е въвел
09.07.2020 15:15
направо феодализма и ще е красиво :).
Така. Годината е 2020-та. Я да видим:
Сякаш съм крепостен във феодална държава, пише Евгений Дайнов.
Във феодалната държава е друго. В нея няма граждани, от чието име да работят институциите, спазвайки законите. В нея властта не идва от демоса, та да бъде предавана нагоре по инстанциите. Във феодалната държава картината е обърната: властта се стича отгоре надолу - от главния тартор към подопечните му тартори. И, естествено, никоя властова инстанция не гледа надолу, към демоса-суверен. Гледа нагоре, към тартора, който ѝ е дал парче от властта си.

Къде отидоха икономическите отношения току-що? А съзнанието?
Дотук ти обяснявам, че човек винаги ще намери начин да експлоатира друг човек. При каквото и да било ниво на обществено развитие.
Бъркаш капитализъм и индустриално развитие. Така го пишат тримата брадати апостоли, а не е вярно. Аз за Русия имам само една грижа - че съществува. Докато съществува тя, нашето съществуване е под въпрос. Което ще го отречеш, но си е точно така. Има разлика - на Америка не й дреме за нас, а Русия много иска да ни прилапа, и от много дълго време. Разбираш ли ме?
Гледам, за Аляска се размечтали чак... Ми продадена е, толкова. Хайде на война тогава?
До оня ден бяхме братушки :):):), сега сърбите са им братушки, утре може италианците да са им братушки (това не е шега! Как можно, наш язьik так похож на итальянский???) - оттам се почва :):):)!
цитирай
26. kvg55 - До 25. dobrodan
09.07.2020 16:28
Дайнов не може да е критерии за истинност. Твърде е субективен. Но защо се чувства като при феодализма. Да настрои съзнанието си на комунизъм. И Тръмп може да отмени със съзнанието си изстъпленията в страната , но явно не иска. Садист!
Не бъркам "капитализъм и индустриално развитие". При капитализма индустриалното развитие достига своя връх. С Индустриалната революция започва настъплението на капитализма по света.
При обществената собственост върху средствата за производство човек не може да експлоатира друг човек и да забогатява за негова сметка. При социализма равенство в разпределението не може да съществува все още.
Глупост е, че Русия иска да ни прилапа, а Сърбия винаги е била съюзник на Русия на Балканите. Сърбите се държат достойно, за разлика от нас.
цитирай
27. dobrodan - Може Тръмп да иска да постигне нещо друго.
09.07.2020 17:03
Може да е уплашен. Може да го е срам. Или има други причини, един ден ще научим. Нигерия и Ангола имат огромни петролни залежи, които се използват усилено. Къде е идустриалното развитие на тези страни?
Капитализмът не е обществен строй. Феодализмът не е обществен строй. Комунизмът е единственият обществен строй, абсолютно непостижим, по никое време и на никое място. Феодалът спокойно може да бъде и капиталист, а капиталистът - феодал. Баба ти Елизабет Английска е най-големият феодал понастоящем, поне така съм чувал, и какво, няма капитали на други места ли?
Отвържи обществено-икономическите отношения от стадия на развитие на обществото и ще видиш колко неща си намират обяснението.
После приеми, че една определена прослойка работи за придобиването на абсолютна собственост - респективно абсолютна власт - и твоите обществени строеве са създадени само за да не личи кой командва парада. Така вече 2000 години...
Всичко това като обществено-икономически строеве и организация на производство се прави само за да бъдат събрани по-лесно печалбите от целия процес. Така е било в началото, днес измеренията са други и става още по-лесно :).
За теб парите са средство за прехрана и капитал. За тези, които НАИСТИНА ИМАТ ПАРИ, те са средство за себедоказване над останалите от същата категория.
Наречи го игра, комар, шах....както ти хрумне. И правила няма.
Не го мисли деда ти Маркс, син на юрист :), внук на равин, комунизъм пише :). Това съвсем нищо ли не означава според теб :)?
За руско-сръбската вечна дружба (мога да ти покажа снимка, на която пък руски и турски офицери се прегръщат като Живков и Брежнев :) има толкова прочувствени коментари в Тубата, направо ти се къса сърцето:):):). Там се казва, че Аляска е Русия, а Косово е Сърбия...егати пинтилика, дайте им още нещо бе, на сърбите, я как хубаво пеят руски песни, мамачка мая...
Да, ама първо трябва да МИНАТ ПРЕЗ НАС.
Винаги гледай в историята и....хилядолетният райх не е измислица. Други го измислиха, Германия беше просто маша, кухненска ръкавица.
А сега мисли.
цитирай
28. kvg55 - До 27. dobrodan
09.07.2020 18:38
Благодаря за съвета - мисля!
А къде отиват парите от петрола на Нигерия и Ангола. Наясно ли си? Аз не знам.
Б2 не е никакъв феодал, от нея нищо не зависи. От робовладелецът е зависел живота на роба, от феодалът е зависел живота на крепостния, от капиталистът зависи живота на наемния работник.
И кой я определя тази "определена прослойка"? Бог?
Обществено-икономическите формации не са измислени от Маркс. Те са обективно създали се.
Много си разводнил коментара - турци, Косово, Аляска и прочие.
Вземи та прочети нещо от Маркс, Енгелс, Ленин и Сталин, пък тогава ги коментирай.
цитирай
29. dobrodan - За теб не знам, но аз изпит по История на БКП и Научен Комунизъм полагах,
09.07.2020 20:28
също и по марксистко-ленинска философия :).
Рефреш на тъпотиите им да си направя, предлагаш?
Маркс е имал определена цел. В книгите му няма да я намериш :).
Както и оня там, плешивия педал.
От четворката леко различен е Сталин. Той едва ли е знаел какво точно върши. Мислел е, че тримата брадати войводи са по-умни от него и постъпва правилно.
Резултат - четвърт планета пратена на майната си. Без източноевропейските страни. Като по тоя начин е искал да постигне политическо влияние и да се види кой е тука КАГАН-БЕКА НА СССР, какво си мислите вие?!
Цялото му обкръжение са престъпници, до един. Той какъв да бъде? Ангел?
След като си прочел тия мъдри книги, искаш ли да четеш и други?
Никола Николов не е безизвестен човек, има цяла поредица.
Или поне Игор Бунин, Златото на партията.
После валидол или ракия по твой избор :).
В Робска османска България се откупваш от феодала, получаваш грамота и се заселваш където решиш в рамките на империята, че дори и са я напускали легално, "крепостните". Почети за братска царска Русия да видиш за какво става дума. Това е пример как в един и същ "обществен строй" или по-скоро договор (не е нужно да е взаимоизгоден, естествено) човек на еднакво социално стъпало има избор или духа тапетите да съхнат по-бързо.
Кой определя коя ще е прослойката ли?
Няколко десетки хилядолетия - шаманите.
После идва ред на жреците.
След тях "един е бог".
Тогава се събира Синедрионът. Има много лица, в много страни. Царе, папи, патриарси, сеиди, емири - знам ли ги там всичките барабар с равините - там слушат.
На върха на хранителната верига са семейство Барух (Фарук).
Там човешката фантазия не е достатъчна.
цитирай
30. kvg55 - До 29. dobrodan
09.07.2020 22:27
Все по-обемисто взе да развиваш апокалиптични и конспиративни фантазии, които ме разсмиват.
Лека нощ!
цитирай
31. dobrodan - Много хубаво, че съм те разсмял.
09.07.2020 22:35
Следващия път измисли нещо по-умно, напъни се, колкото си можеш там...
И намери тия книги, дето ти ги посочих. Няма да станеш анархист, нито монархист.
Най-много да си подредиш мозъчните гънки. Или да заимаш такива.
цитирай
32. kvg55 - До 31. dobrodan
09.07.2020 22:57
Предполагах и ти го потвърди - четеш жълти буржоазни книжки.
И все пак човечеството не се развива по Иван Бунин, а по Маркс и Ленин.
цитирай
33. dobrodan - Твоя си работа какво ще правиш.
09.07.2020 23:04
ИГОР Бунин е, ИГОР. Има разлика. И се извинявам, но фамилията е Бунич, подвел съм те неволно. Игор Бунич.
Човечеството вече се разви по Маркс и Ленин, стига му толкова?
цитирай
34. kvg55 - До 33. dobrodan
09.07.2020 23:11
Да сбърках Игор с Иван. Иван Бунин е по известен. А Игор е жълтуркото.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5752322
Постинги: 2808
Коментари: 25791
Гласове: 34176
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031