Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2020 07:01 - © Коментари - Светът след коронакризата
Автор: kvg55 Категория: Политика   
Прочетен: 2971 Коментари: 24 Гласове:
10

Последна промяна: 20.05.2020 07:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
20.05.2020г.


image
    
Мъж подминава картонени фигури на основателя на Съветския съюз Владимир Илич Ленин, американския президент Доналд Тръмп и китайския президент Си Дзинпин, носещи маски за лице в близост до магазин за сувенири в Москва. Снимка: EPA-EFE


image
Президентът на САЩ Доналд Тръмп, китайският президент Си Дзинпин и президента на Руската федерация Владимир Путин. Снимка: TNS


    
Ирвин Студин в South China Morning Post разсъждава, че след коронавирусната зараза светът нямало да бъде същият. Сигурно светът ще е различен, защото по време на пандемията трите водещи държави в света показаха различно поведение и лице. Руската федерация и Китайската народна република – сътрудничество и взаимопомощ, а САЩ егоизъм. Безспорно е също така, че посткоронавирусният световен ред ще се урежда от Руската федерация, Китайската народна република и Съединените американски щати. Най-тежко тази ситуация ще понесат Съединените щати, които най-сетне трябва да осъзнаят, че не са изключителни и всевластни. То не че са били досега, ама страхът на другите ги правеше световен главатар.
"Тези три страни са не само най-мощните стратегически, военни и в два от трите случая икономически играчи на нашето време, но са и страни, чиито правителства мислят и работят по "определяне на правила". Всеки от тях ще носи ефективно вето върху плановете за световно изграждане на другите двама", прогнозира новият световен ред авторът и пита : Какво би могло да попречи?, защото САЩ днес имат най-капризното ръководство, Китай е най-малко прозрачен, а Русия – най-нестабилният. В идеологически план антикитайската позиция на САЩ се засили при президентстването на президента Доналд Тръмп; В Китай недоверието към администрацията на Тръмп е все по-нарастващо; Русия и Китай имат различна народопсихология – руската е европейски ориентирана. Но трите страни ще бъдат принудени от обективното развитие и историческите условия да седнат и преговарят. И Ирвин Студин дава примери : "FDR, Сталин и Чърчил са се доверявали много един на друг; Същото направиха Никсън и Мао; И от по-ново време Доналд Тръмп и Ким Чен Ун.
Авторът разсъждава как трите страни трябвало да изготвят "архитектурата на исторически международен икономически пакет – включително стратегически съвместни проекти и предприятия, както публични, така и частни, за да рестартират разпаднатите икономики по света; да се създадат съвсем нови институции в киберпространството (свободна реч срещу разумния национален контрол върху интернет инфраструктурата), управление на бежанците, космоса, енергията и възобновяемите енергийни източници, както и "интерстициални" зони като Арктика, свързващи бившето съветско пространство с Европа и Америка", което е повърхностно и наивно, да не кажа глупаво, защото човечеството след пандемията едва ли е поумняло толкова, че да осъзнае и загърби противоречията. Първата стъпка трябва да направи us-американският президент като отмени санкциите срещу Руската федерация и митата върху стоките внасяни от Китай. Мирното и мъдро утвърждаване на новия ред зависи от САЩ.
Желанието на Ирвин Студин е новият световен ред да е "либерален", "защото въпреки своите несъвършенства, неравенства и патологии, международният ред и логика, предшестващи пандемията, все още беше най-миролюбивият, продуктивен и организиран ред в човешката история, като свърза човечеството чрез комуникации, транспорт, търговия и учене, и изтегли милиарди – започвайки от Азия – от бедността в добрия живот, който ред впрочем вече се разпада, така че едва ли ще се възстанови. Бил най-миролюбивият! Тоя автор нищо ли не знае за кръвопролитните и с нищо неоправдани войни на Съединените щати, подкрепата от тях на световния тероризъм, принудително създаденото преселение от изток и юг към запад и север.
Стабилизиращите постижения на ООН, Европейския съюз и Asean трябвало да бъдат консолидирани. Глупости! Тези организации вече нищо не означават и никому не влияят.
https://www.scmp.com/week-asia/opinion/article/3079356/will-us-china-and-russia-come-together-shape-new-world-order-post


image
Ирвин Студин е главен редактор на списание Global Brief и президент на Института за обществени въпроси на 21-ви век (Торонто)




Гласувай:
11


Вълнообразно


1. radostinalassa - Янките потребяват 40 % от горивата в света
20.05.2020 13:45
Поне досега. Но те не произвеждат 40 % от световния продукт. Това означава , че живеят на гърба на някои други страни.Те искат да се отърват от тях.
цитирай
2. get - Поне досега. Но те не произвеждат 40 ...
20.05.2020 13:47
radostinalassa написа:
Поне досега. Но те не произвеждат 40 % от световния продукт. Това означава , че живеят на гърба на някои други страни.Те искат да се отърват от тях.


Irvin Studin born in 1976(!) into a Jewish family(!) from Odessa(?) and the eldest of three children, Studin recalls a very Canadian childhood. His family settled in the Goldfinch area at Bathurst and Finch in Toronto, which in the mid ’70s was home to a majority of Russian speaking Jews. However, the seemingly homogeneous environment did not restrict Studin’s exposure to other cultures.

“Though my parents had a good cohort of Soviet Jewish friends living in our area, I don’t recall myself being surrounded exclusively by Russian speaking friends. That gave me a refined instinct for cultures and a great ear for languages,” Studin explained. The absence of restriction on his cultural exposure later paved the way for an outstanding career."

- А-ах, тези любител(и/ки) на жидове от русия :))) ? Тези от "ешкеназим" станали на "канадци" след специалната поправка в Емиграционният закон на САЩ - известна, като Поправката, по имената на конгресмените-вносители Хенри Джаксън и Чарлз Ваник, въведена през 1974 год.?
цитирай
3. radostinalassa - Къде видя да хваля юдеите? Ти си неразумен май.
20.05.2020 15:07
Ешкенази са в 40% Р1а, а белите янки са Р1б.
цитирай
4. radostinalassa - Ей, говедо. Това отдолу ли са ти аргументите? Ала Лайфчо. Склеротик.
20.05.2020 16:00
:-)) baba Prassa, или andrei ka..Тя е дежурна..копойка, от 10г!! ) - ПОДКРЕПЕЙКИ - ДОПЪЛВАМ - УТОЧНЯВАЙКИ за Рада-овцата ... и ... ?
цитирай
5. kvg55 - До 1. radostinalassa
20.05.2020 16:38
САЩ вече много неща не произвеждат. Разчитат на печатницата си.
цитирай
6. kvg55 - До 2. get
20.05.2020 16:45
Националния произход на авторите не ме интересува.
цитирай
7. radostinalassa - Говедото пак се е изказало
20.05.2020 16:58
Забелязвам, че е скъсил доста дължината на чаршафа.
цитирай
8. kvg55 - До 7. radostinalassa
20.05.2020 18:43
Темата не му е интересна.
цитирай
9. radostinalassa - Най - много ме впечатли мисълта му, че ако...
20.05.2020 18:50
се повтори руската експанзия у нас, щяло да се случи нещо много лошо. Ама тогава бяхме 9 млн, а сега сме 6 млн. Като 1 млн са сигани.
цитирай
10. kvg55 - До 9. radostinalassa
20.05.2020 18:57
Нищо лошо не може да ни се случи от Русия.
цитирай
11. get - До 10. kvg55 - Тук си прав! На Радостинка вероятно ЩЕ СЕ СЛУЧИ НЕЩО ... които жените на ... ?
20.05.2020 19:51
kvg55 написа:
Нищо лошо не може да ни се случи от Русия.


... вече в преклонна възраст - им е приятно да се връщат КЪМ "НЕЩОТО" и СПОМЕНА ЗА "СЛУЧКАТА" :))) ?

Еврей и ЮДЕЙ - националност ли са ?!
цитирай
12. get - До 4. radostinalassa - Ей, говедо. Това отдолу ли са ти аргументите? Ала Лайфчо. Склеротик. :))) ?
20.05.2020 19:57
Като гледам АРГУМЕНТАЦИЯТА ТИ + ПЛЮС ЕПИТЕТИ С КОИТО МЕ ОПРЕДЕЛЯШ ... ?

radostinalassa написа:
:-)) baba Prassa, или andrei ka..Тя е дежурна..копойка, от 10г!! ) - ПОДКРЕПЕЙКИ - ДОПЪЛВАМ - УТОЧНЯВАЙКИ за Рада-овцата ... и ... ?


Като гледам АРГУМЕНТАЦИЯТА ТИ ... на голяма бяла П.ТИЦА ... не ми остава нищо друго ... ОСВЕН - да ти отговоря с "Бе-е" или "Му-у" :) ... В СЪГЛАСИЕ НА "УМНОСТТА ТИ" :))) ?!
цитирай
13. radostinalassa - Човекът явно е зоолог
20.05.2020 20:19
Стилът е зверинен, угрофински, ала Лайфчо. Аман от зоологията им.
цитирай
14. kvg55 - До 13. radostinalassa
20.05.2020 20:40
Мисля че е юрист.
цитирай
15. get - До 13. radostinalassa - Човекът явно е зоолог ... Не Радостинке, аз съм орнитолог с научна насоченост: ПАТКОЛОГИЯ
20.05.2020 20:46
radostinalassa написа:
Стилът е зверинен, угрофински, ала Лайфчо. Аман от зоологията им.


За да пишеш ЗВЕРИНЕН СТИЛ - и СВЪРЗВАШ СЪЩИЯТ ... не със скито-сармати-траки, а с угро-фини - ПОКАЗВА ТОТАЛНАТА ТИ НЕГРАМОТНОСТ - ПО ВЪПРОСА, ПО КОЙТО СПОРИШ ?!

- Някъде ДА СЕ ВИЖДА В ПОСТА ТИ, Пример за "зверинен стил" в приложените илюстации НА АРТЕФАКТИ, ТИПИЧНИ ЗА УГРО-ФИНИТЕ иенуващи се:"МОКСА-МОКСЕЛ-МОКШАН" :))) ?!
Това са ТЕ "МОСКОВЦИТЕ" ... фино-угърско население, А НЕ-СЛАВЯНСКО, А ОТ ТОВА С НЕОСНОВАТЕЛНИ ПРЕТИНЦИИ ... било за СлиВЯНИ:))) още ПЪК по-малко ЗА ЕВРОПЕЙЦИ, :))) ?!
цитирай
16. radostinalassa - Ама и ти си учил в ракетното училище...
20.05.2020 20:59
като Цветанов. Трябва да се позлатяват даскалите, които обучават сигани и ракетчици. Сега ще пусна зверинния стил. Той подхожда ест. на ракетчиците, а не на ариите.
цитирай
17. radostinalassa - Пуснах ви клип за...
20.05.2020 21:01
рецептата на шаманката. Типично монголоидна жена.
цитирай
18. radostinalassa - Готово
20.05.2020 21:20
Чети , Гетчо, чети.
цитирай
19. get - До 17. radostinalassa - Вероятно и тя ти(ни) Е РОДНИНА :)))
20.05.2020 23:24
radostinalassa написа:
рецептата на шаманката. Типично монголоидна жена.


С "пермяките" - вече излизаш от ареала населявана от МОКШАНИТЕ-ФИНИ-МОСКОВИТИ и отиваш ПО В ДЯСНО(изток) НА ПОЛИТИЧЕСКАТА КАРТА НА РУСИЯ ... при шаманите УГРИ ... ханти, манси, вотяки, коми ... и всичката останала МЕНАЖЕРИЯ ОТ КАНИБАЛСКИ, ДО ПРЕДИ СТО ГОДИНИ канибали НАРОДИ ?!
- С такъв САМОЕДСКИ (казано на прост български) ЧОВЕКОЯДСКИ ПРОИЗХОД е сегашния военен министър на Руската федерация - Сергей Шойгу :)))

- Значи ТИ МИСЛИШ, ЧЕ СМЕ РОДНИНИ И С РУСКИТЕ КАНИБАЛСКИ НАРОДНОСТНИ МАЛЦИНСТВА, при които ВСЕ ОЩЕ Е ЗАПАЗЕН ШАМАНИЗМА - И СА ОТКРОВЕННИ МОНГОЛОИДИ :)) ... Бравос РАДОСТИНКЕ ... бравос ИСТОРИЧКЕ :))) !
цитирай
20. radostinalassa - Не става дума за история, а за...
21.05.2020 13:53
тенетика. Твоята е на нивото на Иво Инджев.
цитирай
21. get - До 20. radostinalassa - Не подменяй СВОЙТА ЛИПСА НА СЕРИОЗНИ ЗНАНИЯ В ОБЛАСТ ИСТОРИЯ ... с
21.05.2020 14:53
radostinalassa написа:
Не става дума за история, а за...тенетика. Твоята е на нивото на Иво Инджев.

... с подобния на теб, Иво Инджев - агент на СЪВЕТСКИТЕ СЛУЖБИ !?

Второ: Пак оливайки се - оля и с неадресирани ПО СЪЩЕСТВОТО НА ПОСТА - свои ИЗПРАЗНЕНИЕ ОТ СМИСЪЛ - КОМЕНТАРНИ БЕЛЕЖКИ?
Та да ви припомня ОТКЪДЕ НАЧЕНА СПОРА?
Можем ли да вярваме на РУСКОТО ЕВРЕЙЧЕ, от ОДЕСА(родено в Канада) ... че ТО КАТО МНОГО ЗАГРИЖЕНО ... ПРАВИ ЕДНИ ТАКИВА ПРОГНОЗИ И АНАЛИЗИ?
Които КРАВАРОВ преписвайки от него - се опитва да НИ ГИ НАЛОЖИ КАТО ВЕРНИ?!
цитирай
22. radostinalassa - Ти се оливаш всеки път
21.05.2020 15:32
Коментирай си поста с автора, който те е поканил.
А в генеалогията си гол и бос.
цитирай
23. get - До 22. radostinalassa - Ти се оливаш всеки път ... Така ли :))) следва ли отново ДА ОБЯСНЯВАМ ЗА ... ?
21.05.2020 19:31
radostinalassa написа:
Коментирай си поста с автора, който те е поканил.
А в генеалогията си гол и бос.


... за интересите ми като ОРНИТОЛОГ в област ПАТКОЛОГИЯ ?!
цитирай
24. radostinalassa - Не, говедо
21.05.2020 20:23
Пиши си за това с Божил .
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5885983
Постинги: 2836
Коментари: 26128
Гласове: 34426
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930