Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.12.2018 07:13 - Коментари - Накъде ни води правителството в края на годината?
Автор: kvg55 Категория: Политика   
Прочетен: 4975 Коментари: 17 Гласове:
20

Последна промяна: 27.12.2018 07:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
27.12.2018г.

     На 14-ти декември министър-председателят ни господин Бойко Борисов беше на последната за годината среща на върха на Европейския съвет, откъдето се изцепи : "… заделили сме парите и искаме колкото може по-бързо комисиите да си дадат заключенията и да напазаруваме за нашата авиация това, което е необходимо". Какви ли представи има премиерът ни за купуването на военни самолети – "напазаруваме". Отиваш в мола с мрежичката и си пазаруваш. И защо "по-бързо"? Да не би да е решил предсрочно да сдава властта? Или както коментира един коментатор думите му : "Бърза. От всеки авион – тлъст комисион. Усвояват като за последно". Друг прогнозира, че изборите ще са скоро. Или може би си е мислил : "Искаме по-бързо да похарчим едни пари, докато сме на власт".  Как да си обясним иначе думите му? : "… дал съм много кратки срокове, защото това година, две, три, протакане вече почва да изнервя всички". Защо ли се нервят, а? И защо всички? Аз не се.
Най-напред Борисов каза : "Надявам се да дадат по-добри условия, защото от това, което съм разговарял с пилотите – нов F-16 е значително по-добър самолет от всички останали, които се предлагат. И от старите "Юрофайтър", и от "Грипен"-ите, и от другите самолети". Това го казва от Брюксел в деня, когато у нас е заместник-държавният секретар на САЩ Джон Съливан, който ще се застъпва за оперативно съвместими системи на НАТО и ще подчертае значението на енергийната диверсификация за националната сигурност на България и за регионалната стабилност. Забележете! "… ще се застъпи за оперативно съвместими системи на НАТО". Самолетите F-16 са оперативно съвместими. Спор няма. Какво единомислие?!
За себе си Той вече е избрал самолета – F-16 – и го съобщава на всеослушание, включително и на комисиите по избора. И затова в следващото си изречение се застрахова : "Но има комисии, които разглеждат тези оферти. По никакъв начин не се меся, с дебели букви подчертавам, освен, че искам за нашата изтребителна авиация да има най-добрия самолет". Не се месел? Глупаво, смешно и … тъжно! И за да няма съмнение още един път гузно го повтаря : "Но, пак казвам, по никакъв начин нито влияя на комисиите, нито искам да влияя". Последващите събития удовлетвориха желанието на премиера – комисията предложи за закупуване именно us-американските самолети F-16. Защо заместник-държавният секретар на САЩ Джон Съливан дойде в България? Защо държавният секретар Майк Помпео се обади по телефона на Борисов? Защо Цвъци беше на посещение в САЩ? Мирише!
А за какво ни е "най-добрият самолет"? Това отново разбираме от изказването Му : "Трябва ни боен самолет, който да може да влиза във военни действия и да надделява" … "искам да имаме действително бойни машини, които, кат` се качат летците на тях, да знаят, че имат шанса да победят". Ха сега, де? Какво ни готви Той в края на годината?
В каква война има намерение да ни въвлича действащият министър-председател? Отбранителна? Или нападателна?
Ако е отбранителна, кой е врагът, който ще ни напада и ние ще се отбраняваме, побеждавайки го?
Ако е нападателна, кой е врагът, който ще нападаме, побеждавайки го? И с каква цел?
И въобще имаме ли военна доктрина. Не съм чул за такава. И ясно ли е нашето предназначение в Алианса. Коя членка първа ще започне войната срещу Руската федерация, защото това е главният враг на Съединените щати и НАТО зависи от тях и ние ще я подкрепяме съгласно член 5-ти от договора за организирането на НАТО.
Всеки военен самолет в зависимост от предназначението си има определени качества. И предназначението на самолетите зависи от военната доктрина.
И да обобщим : "Докато няма ясна визия за какво точно искаме да използваме ескадрилата, в избора на самолет основни фактори ще са комисионите и оказвания ни натиск (от САЩ)".

image




Гласувай:
20


Вълнообразно


1. blackpredator - http://prikachi.com/images.php?images/806/9468806S.jpg
27.12.2018 09:41
днешният Списаревски..
цитирай
2. kvg55 - До 1. blackpredator
27.12.2018 13:10
С това превозно средство Цвъци обхожда апартаментите си.
цитирай
3. radostinalassa - Както казват, по - добре да имаме...
27.12.2018 21:10
С - 300 за защита от ракети и самолети. Ние не бива да нападаме никого с единствения си нов самолет, нали?
цитирай
4. mt46 - https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2018/10/02/3320558_shveciia_predlaga_na_bulgariia_pone_8_iztrebitelia_s/
27.12.2018 21:40
Но шведите имат по-изгодна оферта...
цитирай
5. mt46 - http://www.aeropress-bg.com/news/bulgaria/5890-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%8A%D1%82-%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B2-f-16-%D0%B5-%D0
27.12.2018 21:43
Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев заяви, че новите F-16 са прекрасни самолети, които обаче са много скъпи, а в нашия случай са избрани непрозрачно. Това заяви той днес, 22 декември 2018 г. в предаването „Годината” по „Дарик”.

„Нов F-16 е прекрасен самолет, но ще го придобием ли на разумни цени и ще имаме ли пари да го поддържаме, защото колкото и да се иска на Борисов и Цветанов да увековечат своето властване, няма гаранции, че когато този самолет дойде и започне да се експлоатира, те ще са на власт и ще носят отговорност”, каза президента Радев за избора за покупка на нов боен самолет за ВВС.

Президентът заяви, че процесът се води напълно на тъмно и че финалната цена, която ще бъде платена за F-16 ще бъде много над 1,5 млрд. лева.

„Изборът на F-16 е триумф на лобизма. В никакъв случай не искам да защитавам един или друг тип самолет. За мен и трите типа са прекрасни – и Eurofighter, и F-16, и Gripen. Летял съм на тях, летял съм срещу тях. Но за разлика от други хора, аз защитавам процесите да са прозрачни, обективни и открит”, отбеляза още Радев.

Президентът Радев обобщи, че изтребители се купуват по два начина – чист политически избор и без състезателна процедура или след конкурсна процедура, при ясни финансови и технически критерии. Радев отбеляза, че у нас се е тръгнало да се прави второто, но в крайна сметка е излязло първото.

„Какво стана у нас? Преди да е приключила работата на комисията, един наш политик и от от Вашингтон предопредели избора. Министър-председателят също даде тежката си дума. Той каза, че някакви летци, някъде, някога, може би са му казали, че F-16 е най-добър. Защо тогава беше целият този фарс с тази конкурсна процедура? Да си представим, че някъде някой строителен бос е шушнал на премиера, че неговата фирма ще построи най-добре магистралата. И кандидатстват 10 фирми, но накрая остава само една.”, обясни Радев.

Според президента Радев, основен подтик в решението е търсене на някаква легитимация на управляващите в момента, като покупката на изтребител не била цел, а средство за постигане на други цели.

„Това решение е предизвикателство към интелекта на всеки – какво значи, сега ще изберем, а те после ще ни кажат условията, при които придобиваме и плащаме? Поставяме се в абсурдно положение. Ама такива били законите в САЩ... Нали има едни хора, които непрекъснато висят там, къде спаха, че не проучиха законите и не решиха, че се минава на директен избор”, смята Радев.

Президентът отбеляза, че са пренебрегнати всички финансови и времеви рамки, които Народното събрание е било приело.

„F-16 не само, че е най-скъпият вариант, не само, че няма да се достави за две години, а всички ще дойдат след шест, а в това време ще се строи тежка инфраструктура, защото за него се иска много сериозни вложения, като сгради и оборудване. И докато чакаме всичко това да се случи, ще се влага много в МиГ-29. Нека говорим и за цената на експлоатацията, която е много по-голяма от цената за придобиване. Трябва да мислим за още осем самолета и то в близките години, защото с осем самолета, никоя държава не може да носи бойното си дежурство. Всичко това ще се насложи, като много сериозни разходи в близките години, а за тях ние нямаме разчети. Правителството се хвърли да прави нещо, без ясни финансови параметри”, смята още Радев.
цитирай
6. radostinalassa - Някой ни плаши със санкции, ако поискаме да ни...
27.12.2018 22:43
подарят С - 300. Трябва да купуваме само американска продукция, за да не фалират съвсем. Но това не ни е полезно. ББ да мисли за народа, а не да оправя финансите на Балканите и США, не е ли по - добре така ?
цитирай
7. starforlife - ~ 6. radostinalassa
28.12.2018 00:46
Кои С-300? Тези, които вчера... Упс, вече завчера, на 26-ти, израелските ВВС за пореден път направиха смешни, водейки 3 часова военна операция, спрямо която "защитена" вече УЖ от С-300 Сирия отново не успя да реагира?
Тоест, имало е някаква все пак реакция (изстрелване на ракети от С-300), но с абсолютно нулев резултат.


ПС: Тинче, проумя ли, че ти третираше нечии думи като F-16 да са 40 годишни (не се опитвай отново да се измъкваш с отрицание, защото по-смешна не можеш да станеш от това, което си изградила), а не, че "са" (обърни внимание на кавичките - тоест НЕ са) технология от преди толкова години?
("въпросът" дори не е риторичен и не те питам, чАдо захлупено)
цитирай
8. planinitenabulgaria - Каня изкоментиралите се под постинга под номера 1, 2 и 3 на академията на Миро
28.12.2018 04:27
/артистичен псевдоним Мирослав Илич/ в Зала 1 на ДНК, където ще присъствам като вещо лице. Освен това им напомням, че 10 минути преди НГ президентът ни ще прави звуци по Канал 1 на телевизията. Този път обаче има съмнения, че точно заради тези самолети звуците може би ще ги прави Каракачанът. Днес в една специализирана болница в Лос Анжелес му направииха липосукция на езика, от който изтеглиха малко над либра лой. Така звуците, които той е приготвил за правене ще бъдат поне с промил по-разбираеми от народа.
По случай новата, свърхмощна и хипербърза ракета на Путин поздравявам Тримата накоментирали са пред величието на блога на Товариищ КГБ55 с един химн, възникнал спонтанно и станал символ на синдикализЪма в постсъветското пространство. Песента е отличена в Улан Удее с прецизната награда "Песен с най-смисления текст".
Приятно слушане!
https://www.youtube/watch?v=fj05uxpn8Eg
цитирай
9. nedovolen - Точно там, където ни водеше в нач...
28.12.2018 07:05
Точно там, където ни водеше в началото на годината.
:)))
цитирай
10. radostinalassa - starforlife
28.12.2018 09:48
Не вярвам, чадо Лайфчо, да си спец и по самолетите. Прочел си нещо тук и там, и толкова. Говорим за цената, за рушветите. Точно за това, че специалистите трябва да вземат решение, а не политиците.
За С - 300 писах точно това - янките са изследвали подобни и не са открили предимството им пред техните ПВО. Изглежда същността е в това кой ги използва, т.е. в човешкият фактор. Съгласен ли си ?! Коментирай и Авангард, чадо немирно.
цитирай
11. kvg55 - До 3. radostinalassa
28.12.2018 13:51
И аз мисля, че противоракетните комплекси са по-подходящи и ефективни от самолетите.
цитирай
12. kvg55 - До 5. mt46
28.12.2018 13:53
Ние не сме наясно, какъв тип самолет ни е необходим.
цитирай
13. kvg55 - До 8. planinitenabulgaria
28.12.2018 13:57
Бае Костя, пак си оплел темите.
цитирай
14. kvg55 - До 9. nedovolen
28.12.2018 13:59
Да не би цяла година да сме стояли на едно място?
цитирай
15. radostinalassa - ББ ще разломи и НАТО заради алчността си.
28.12.2018 18:10
Бойко. И той ще си тръгне, но ще разломи и НАТО.

Далаверата е чудовищна, сделката със САЩ няма да стане, а това ще злепостави самите САЩ, защото ще излезе, че те са корумпирани гадове, които изнудват бедните.
Това може да се окаже полезно за човечеството
цитирай
16. nedovolen - 14
30.12.2018 08:46
В никакъв случай. Караме назад, или на долу - въпрос на гледна точка...
:)))
цитирай
17. kvg55 - Благодарности!
31.12.2018 21:19
Благодаря на всички коментирали!
цитирай
18. zaw12929 - Каза си БОЙКО БОРИСОВ ще са Ф-16, но ...
03.01.2019 00:16
Каза си БОЙКО БОРИСОВ ще са Ф-16, но заслужаваме безплатни 20 броя- заради базите, които ползват- безплатно и да добавят подводница, за да влезем с нея в руски води с американски инструктори, ама те скрънзи- искат, ама не дават!
Натъжи правителството пенсионерите- толкова много приходи, толкова много съкращения на чиновници- очаквам, както е щедър Министър Председателя да каже ; "Давам и няколко милиарда за увеличаване на пенсиите!" с по 50-100 лева на човек! Ха дано!
Бъдете търпеливи пенсионери- ща дойде и... Само той знае кога!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5756464
Постинги: 2808
Коментари: 25799
Гласове: 34181
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031