Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.10.2018 07:01 - Коментари - Една гордост на социалистическа България
Автор: kvg55 Категория: Политика   
Прочетен: 9480 Коментари: 46 Гласове:
20

Последна промяна: 01.10.2018 07:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
01.10.2018г.

     Завод "Електроника" в София е сред първите заводи на електронната промишленост в България в рамките на програма за развитие на електронно-изчислителната техника. Открит е на 01 октомври 1960 година. През 1967 година е построена новата сграда на завода на булевард "Шипченски проход" в квартал "Гео Милев". До 1972 година завод "Електроника" е един от първите и най-големи производители на електронни калкулатори в Европа – Елка-6521. В следващите години до 1988 година произвежда касови апарати, принтери, 16 и 32 разрядни мини компютърни системи, графични станции и системи за автоматизация на проектантския труд /САD/.
Сега заводът отдава производствени площи и офиси под наем. Капитализъм.
image
Заглавната корица на списание Радио, телевизия, електроника, брой 9 от 1985 година, отбелязващо юбилей от създаването на завод "Електроника"
image
Сградата на завод "Електроника" на улица "Шипченски проход" в София




Гласувай:
21


Вълнообразно


1. mt46 - Ами
01.10.2018 11:06
имали сме успехи... С помощта на Съветския съюз...
цитирай
2. kvg55 - До 1. mt46
01.10.2018 11:12
В електрониката не ни е помагал Съветският съюз.
цитирай
3. starforlife - Ами виж сега, Градски...
01.10.2018 14:55
ТИ НЕ СИ ПОЛИТИЧЕСКИ БЕЗПРИСТРАСТЕН И КОРЕКТЕН!
В подкрепа на това посочвам например осъдителното ти "Капитализъм" в първи абзац.
Не, Градски! Не е капитализъм. Пост-социалистическо подобие на капитализъм е!
Защото никой освен СПОСОБНОСТИТЕ не ограничава "Електроника" и не им забранява да се развиват. Искам да кажа, че не пречи (дори може да се каже, че най-малкото косвено помага) Западът. Виж за пречките от наша страна, основно като проблеми в начина на мислене и възприемане на околния свят - повече от ясно, но това го обобщих във фразата си пост-социалистическо подобие на капитализъм.

Защо Великобритания (която реално първа в света прави калкулатор) не е така? Там е капитализъм! И страната е водеща (специално понеже за електроника отваряш дума) в сектор електроника, предназначена за химическия и енергийния сектор.
(Показвал съм лични снимки на електронна апаратура британско производство, наложила се по цял свят. Капиталистическа. И именно затова всъщност качествена, оцеляваща и утвърждаваща се.)
Защото Италия (която реално втора в света прави калкулатор) не е така? Там е капитализъм! И страната е водеща (специално понеже за електроника отваряш дума) в сектор електроника, предназначена за хранително-вкусовия и обувния сектор.
(Показвал съм вече лични снимки на електронна апаратура италианско производство. Капиталистическа. И именно затова всъщност качествена, оцеляваща и утвърждаваща се.)
Защото Япония (която реално трета в света прави калкулатор) не е така? Там е капитализъм! И страната е водеща специално понеже за електроника отваряш дума - при тази, предназначена за куп сектори (да не изброявам, но и такива електронни изделия съм показвал тук на снимки).

Защото България (която реално четвърта в света прави калкулатор) е както казваш?
Ами вече казах, Градски - пост-социалистическо подобие на капитализъм!

Великобритания и Италия не се жалват, че японските "Касио" и "Шарп" държат 99% от пазара на калкулатори в света, а просто следват принципите на пазарната икономика (тоест - капитализма), търсят мястото си под слънцето в този (и не само) отрасъл от промишлеността и начини да го отстояват.
С Достойнство!

А на вас, пост-социалистическите ДругарЕ, ви дай да хленчите и се жалвате!
Срам!
цитирай
4. starforlife - Върнах се да допълня още нещо, което не ще ти хареса, но с/у логиката и истинността му няма как да спориш:
01.10.2018 15:06
В постинга ти написа:
До 1972 година завод "Електроника" е един от първите и най-големи производители на електронни калкулатори в Европа – Елка-6521
Коя Европа, Градски? Тази на бившите соц-страни?
Естествено, че при онези условия ще имаме ръст на нашите калкулатори при положение, че "насилствено" (поради принципната затвореност на соц-системата) се продаваха в соц-държавите, които преобладаваха в рамките на Европа.
Кога "Елка" е била по-функционална и по-качествена (а и по-евтина!!!) от "Касио" и дали "Елка" щеше да се котира пред "Касио", ако пазарът беше отворен? М?

Ето затова не само "Електроника" днес ще отдава площи под наем, а "Касио" ще продължават да държат 99% от пазара на калкулатори по цял свят.
Заради "умници" като теб (без извинение), които все още хвалипръцкат по соца.

Хейде, спори с мен. Дискутирай. Нали така го беше казал?
Но го прави с подплатени с факти твърдения, а не със кух социалистически патетизъм.
И не забравяй, че ти може да си икономист, но аз съм първо електронен инженер. И, ако такива като теб са разбирали толкова от икономика, че са поставили страната ни в настоящото положение - то такива като мен се опитват да възраждат някакво производство и да го вписват в света такъв, какъвто соца не го искаше, но времето определя да бъде.
(Спомни си пътеписа ми, в който ви "поразведох" именно в едната фирма, за която работя - българската - свързана с производство именно на електроника и то добра, пък било то и на ишлеме.)
цитирай
5. kvg55 - До 3. starforlife
01.10.2018 16:59
Първата работа на западния капитализъм след контрареволюциите в Източна и Средна Европа беше да разбият икономиките на бившите социалистически страни. И понеже у нас се пръкнаха глупави и алчни национални предатели - у нас успяха. Това бяха раковите клетки, които убиха българския организъм отвътре.
За какви принципи на пазарната икономика ми говориш? Просто всичко е картелирано и никой картел не се меси в пазара на другия. Има ли в Италия и Микробритания свободно конкуриращи се производители на електроника? Няма. И в САЩ няма. Никой не търси място под слънцето. То също е картелирано. Просто компаниите отвреме-навреме пускат по някоя трохичка на някой дребосък. Не ми давай за пример компаниите за софтуер, които изникнаха на места без конкуренция.
Не хленча за завод "Електроника", а с гордост отбелязвам, какво сме имали.
цитирай
6. radostinalassa - Да не се заблуждаваме
01.10.2018 17:10
Това , че единици са добре не ни топли. Ние мислим за бъдещето не на някоя единица, а на българите.
цитирай
7. kvg55 - До 4. starforlife
01.10.2018 17:27
В източника от който съм взел информацията пише Европа, значи цялата Европа. Работил съм с ЕЛКА и с Касио и винаги 1+1 беше = на 2. Говориш ми хипотетично, ако беше така, щеше ли да бъде иначе или да. Не мисли, че правиш кой знае какво за България. Работиш за работодателя си и за себе си. В момента, в който производството у нас стане икономически неизгодно за капиталиста, той ще изнесе цеха си от България в друга страна. Както нашите капиталисти произвеждат мартеници в Китай.
Историята познава много апологети на капитализма като теб, минали и заминали, но борбата за социална справедливост и общество без антагонизми продължава.
И не се вземай много на сериозно.
цитирай
8. kvg55 - До 6. radostinalassa
01.10.2018 17:30
При капитализма всеки мисли само за себе си.
цитирай
9. starforlife - ~
01.10.2018 17:40
Под моя постинг от днес "Защо те обичам ли?" ти, Градски, написа:
Когато се обичате, гледате в себе си и не се заяждате с другите.

Изтривам те от там, защото под такива постинги се мълчи, а не се пишат поредните глупости от теб, но пък пренасям коментара ти тук, първо, за да те репликирам конкретно, и второ - понеже принципно е по "темата на спора", който ти отново патетично и некоректно повеждаш.
Та: Ако трябва да ти отговоря кратко и патетично, то бих казал, че когато се обичате с някого - не гледате един в друг, а гледате в еднаква посока.
А, ако трябва да те критикувам... Защото аз това правя и то релевантно (и ноторно - и ноторно), а не се заяждам - то бих могъл да кажа, че така те е научил отново социализма: тесногръдо и ограничено.
Когато обичаш някого, би следвало да си готов да му дадеш пълната свобода, от която той се нуждае, а не да го заставяш да гледа в теб.
Имах реален случай, в който Жената, която владее сърцето ми, ми казва "от днес за утре", че заминава за Италия с мъж и да не я питам какво ще прави там.
Не съм я и питал - няма и да го направя никога: Ако тя реши някой ден - ще ми каже.
Май не схващаш за какво говоря, но да продължа.
Любовта, Градски, е различно нещо от отношението към останалия свят. Тя живее в имагинерния свят на хората, които се обичат (аз не съм поклонник на полигамните връзки, но от друга страна зачитам евентуално тези които са, а не ги соча с пръст като прокажени, както ти би направил. Същото е и с джендърите: Хора изпитват някакъв вид нужди... От това обществото не страда... Кой съм аз (ти, той, тя, то), че да ги съдим?)...
Но да се върна на имагинерния свят на Любовта м/у двама души.
Тя живее и се осъществява там.
Има своето изражение в социума, но то в болшинството от случаите може да се каже, че е чисто лицемерно дори (например: в театъра, в антракта м/у две действия, на влюбените може да им се прииска да се притиснат един в друг и целуват, но не го правят, защото... така)
Следиш ли ми мисълта, Градски?
А мисълта ми е, Градски, че Любовта няма нищо общо с отношението на влюбените към околния свят, освен доколкото все пак то, отношението, е под влияние на определени хормони (чиста химия).
Човек има още една цяла палитра от емоции и чувства, на които Любовта няма как да бъде коректив при изразяването им спрямо околните. И така трябва и да бъде.

Да продължавам ли?
Защото мога да включа и "атака" по отношение на чисто "манифестната" същност на изречението ти.
Чисто социалистическа - с лозунги и празни приказки.
цитирай
10. starforlife - ~
01.10.2018 17:48
~ 5. kvg55
Глупости!
Но дори да приемем, че са истина думите ти - защо не критикуваш така настървено именно тези (нашите, които са от бившия соц-полит-елит), които ни предадоха, а лееш в повечето случаи глупости по Запада?
Нима първата работа на "братята" ни раши след като ни "освобождават", не е да ни поробят "ментално"? Кой е този брат, който очаква признателност за това или онова? М? Или ще кажеш, че нямаше дори директни политически изказвания на ключови рашки личности как видиш ли трябва да им сме благодарни и признателни?

И, ако тук вплета темата за Любовта - мога минимизирайки да кажа например:
Коя е тази хубост когато двама младежа се обичат, вместо в събота сутрин да се разхождат из парка "гледайки в себе си", да трябва да гледат и то РАВНЕНИ от строя МАРШИРУВАЙКИ някой сол-ташак генерал (рашки дори) и с усмивка да му засвидетелстват "любовта" си?
(Досега амерковец не ме е карал да марширувам или да му работя под формата на Ленински съботник безплатно и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО - тоест РОБСКИ! Не ме е карал и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да нося продукти като кампания за изостанали народи, а така и да не зная къде отиват тези продукти. Работя - плащат ми! ДОСТОЙНО ПРИ ТОВА!)

~ 7. kvg55
Ами, ако калкулаторът ти е бил нужен, за да смяташ колко е 1+1 за какво да говорим тогава?
Знам, че ти като изявен русофил ще предпчетеш "Москвич" пред "Мерцедес", защото и двете возила реално свързват точка А с точка Б. Но е малко несериозно (тоест - тролско) да водиш диспут по този начин, не мислиш ли?

А за незначителността ми (другото за изнасянето на производството ще го прескоча, защото това са жалки думи от устата на счетоводител) - никъде не съм казвал, че съм значим.
Но аз давам на 12 човека заплати (говоря в личните мои и със сина ми фирми).
Дай и ти на половината, м? Дай само на двама дори.
Да даде и Тинчето с ласото на още двама.
"Умният" ти Блеки (да не го наричам сега Кофичко) - на още двама.
И ето ти от нас, 4-тимата - работа за 20.
Но не би: На вас ви дай да празнословите и се подгигилясвате (визирам конкретно в случая Блеки, който според теб прави нещо повече за сънародниците ни, защото хварипръцка Раша и соца) с такива, които ви осмиват с право.


Тинче, Колевн38 когото осмиваш - дава работа на над 20 човека.
Къде си ти в това отношение, "интелигентко"?
Грижиш се за здравето им с глупендерските си псевдо-медицински и абсолютно смешни постинги?
Да ви имам самочувствието и на двамата с Градския.
ТРОЛСКО!
цитирай
11. radostinalassa - Истината не е нито в социализма...
01.10.2018 17:51
нито в капитализма. Социализмът не поощряваше църквата, но най - правилно при него джендърите се смятаха за болни хора. А сега либерализмът се мъчи с всички сили да променя дори децата ни в тази посока. Кой може да ми отговори защо се прави това ? Аз знам отговора, защото съм най - начетена тук. Без автора разбира се.
цитирай
12. radostinalassa - Нямате глобален поглед върху..
01.10.2018 18:04
процесите в света. Защо става така или иначе, нищо не е случайно. Само народът може да ги промени, затова изгониха 2 млн души. Хубавото е , че поне 1/3 са цигани. Докато четях за здравето си изслушах и тази информация за развлечение. Не може само за здраве да се мисли. Особено когато не ти дават да ядеш това и онова.
И както се забелязва от снобите съм си обърнала словореда.Значи говоря на църковнославянски български език.
цитирай
13. kvg55 - До 9. starforlife
01.10.2018 18:20
Ха-ха-ха!
Пролича си, че си изчел доста мъдрости за любовта. И аз бях така. Но големият брой на разводите означава, че повечето влюбени не гледат в една посока. Не може влюбеният да гледа дали любовника има пари, престижна работа, нова кола, вили на морето и в планината и прочие имане, както е в буржоазното общество и в същото време да гледат в една посока. Ако не е разноглед, разбира се.

цитирай
14. starforlife - ~ 13. kvg55
01.10.2018 18:28
ТИ СИ ИДИОТ!
цитирай
15. radostinalassa - Кажете , защо юдеите неистово искат да ..
01.10.2018 18:29
прокарат многото полове или идеята за джендърите ? И защо Източна Европа им се опира, а Западът и САЩ много по - бледо. Каква е причината ? САЩ избраха Тръмп защото милиони негри и бели искаха да имат нормално семейство и деца.
цитирай
16. starforlife - А се върнах друго да кажа:
01.10.2018 18:31
Дори във фирмите, в които човек е ангажиран не като лични... Говорим като западни (а и рашки да са) инвеститори в България и ние като служители или работници в тях... Човек трябва така да работи, че да доказва с професионализма си, че не е по-лош работник от другия, в другата държава.
Това е инструментариума, Градски, да се задържи производството на западните компании в родината ни. А не да милееш по плановото соц такова, защото то се видя колко е ефективно.

А това каква ще е политиката на компанията - това не е наша (пряка) работа, Градски.
Като не ти харесва - правиш си своя и дерзаеш.
Казваш да не говоря за IT-сектора, но защо като аз там съм най-запознат и силен?
И абсолютно отговорно казвам, че историята доказва със стотици примери как НА ЗАПАД шепа хора започват в гараж и при наличието на мастита конкуренция - и за 10-15 години задминават в пъти държавни гиганти като "Газпром" (например), които нищо не произвеждат, а експлоатират природни дадености.
Ето ти паралел Русия-Запада.
Визирам в случая едната фирма, в която ти знаеш, че работя.
Ееее?
цитирай
17. kvg55 - До 10. starforlife
01.10.2018 18:31
Познавах един бизнесмен, който имаше фурна и "хранеше" цялото село.
цитирай
18. kvg55 - До 11. radostinalassa
01.10.2018 18:36
Благодаря за четката!
Църквата няма място в бъдещото общество на науката.
цитирай
19. kvg55 - До 14. starforlife
01.10.2018 18:40
Идиот съм, но по Достоевски.
цитирай
20. kvg55 - До 16. starforlife
01.10.2018 18:42
Това с гаражите е било при Адам Смит.
цитирай
21. starforlife - ~
01.10.2018 18:51
Казах ти, че си идиот, защото само идиот може да разхвърля празни приказки като теб и то при наличието на Гугъл, който не Русия, а САЩ ви даде, че да се правите сега комунягите на умници по блогове, форуми и паланки, но твърдоглавието ви ползва американския инструментариум само когато и за каквото ви изнася.
Защото като ми говориш за разводи в 13-ти коментар - да беше си направил труда (с точно американската както казахме мощ спрямо информацията и погледът към света), че статистиката не е на страната на Русия с 62% разводи, а на страната на САЩ с 45%.
Турция е с 20% - да хвалим тях тогава като модел за подражание, м?

Но ти не се задоволи с тези си идиотизми (а са идиотизми, защото ти нямаш абсолютно никакви лични наблюдения за живота - в частност семейния - на Запад, но това не ти пречи да прокламираш шитни), а реши да продължиш в 20-ти коментар.
Косвено ти цитирах една фирма. Основана през 2009-та. Адам Смит тогава ли е живал, М?
Или като ТРОЛЕНЕТО ти, че F-35 падал още в Авганистан? Как да не си идиот и ТРОЛ, при положение, че войната (и въобще кризата) в Афганистан е... кои години, Градски, а F-35 прави първия си полет през 2006-та?
КАЖИ МИ ДЕ!

НЕ ТРОЛ, А ТРОЛ НА КВАДРАТ СИ, ЗАЩОТО ЗА ТЕБ НЕ Е ВАЖНА ИСТИНАТА, А ДА СЕЕШ НЕВЯРНА ИНФОРМАЦИЯ, ЗАЩИТАВАЩА ДРИСЛИВАТА ТИ РАША!

Но да се върна на конкретиката с фирмата, която ме разходи този месец до Амстердам.
Основана е през 2009-та година (по времето на Адам Смит според ТРОЛСКИЯ ти коментар), а вече в пъти превъзхожда като портфейл прехваленият ви "Газпром".
Кога и как мислиш мислиш, че се появява "Фейсбук"?
Ами "Гугъл"?
Въобще - стотици американски корпорации, които като печалби се равняват с брутния продукт въобще на прехвалената ви Русия като цяло, а са се появили от нищото и то в условията на конкуренция (и именно всъщност за това) преди няма и 20 години.


Та, Градски?
За миналата година, основаната преди 25 години "Газпром", експлоатираща природни ресурси, които по руска конституция са на Народа, но Народа не кара "Мерцедес"-и и яхти, а го правят олигарсите от борда на директорите на въпросната... И Народа не се жени по сметка (за което намекна, че е опция само при Запада) и за разни манекенки и други фенки... Та, как "Газпром" има за 2017-та 2,7 млрд. евро нетна печалба, а излязлата от гаража преди 9 години (не 25) амерковска компания, явяваща се мой и на сина ми работодател - 7,1 млрд. долара?
И то при положение, че вторите произвеждат.
И то при положение, че дават в България заплати на младежи (визирам конкретно сина си) на по 20-25 години, с няма и 3 години трудов стаж, заплати по 3600-4000 лева + още близо 800 лева като социален пакет. А "Газпром"...
На колко човека и какви заплати в България (а и не само) дават въпросните ти раши, м? Защото аз мога да ти дам статистика въобще как плащат. А ти можеш ли?
Но нееее - тролът Градски - трябва да хвали рашите и да кани тях в родината ни, а амерковците, ако има как - да изхвърли. Е няма. Няма и да и ма как. И слава Богу!

Е КАК ДА НЕ СИ ИДИОТ?
цитирай
22. radostinalassa - kvg55 - Църквата няма място в бъдещото общество на науката.
01.10.2018 19:06
Как така ? Тя застана против джендърството. Здравото общество е предпоставка за развитие на науката. Църквата ще застане и против инцеста, който се предлага в Западна Европа. Гейове, педофили и инцест - това са болни хора, които едва ли ще станат учени. Циганите също не си падат много по науката, или по скоро не стават за наука / в смисъл, че станаха много на брой /.
цитирай
23. kvg55 - До 21. starforlife
01.10.2018 19:20
Ти в България ли имаш любовен живот или в САЩ? Говоря ти за България, младежо. Не намесвай Русия, защото няма отношение. Ама все се сравнявате с нея.
Войната в Афганистан започна 2001-ва година и още продължава. Така че самальотът F-35 спокойно може да си пада и там. Колкото си пъти иска. Има и нови фирми, които прогресират, но то ще да е с някаква иновативна технология. Глобалният пазар е картелиран.
цитирай
24. radostinalassa - Моля, моля.
01.10.2018 19:29
Компютърът е измислен от българин. Да не се бърка с някой янки.
цитирай
25. starforlife - ~ 23. kvg55
01.10.2018 19:32
Ами продължаваш с идиотизмите, Дъртако! ха ха ха
Защото това за любовния живот мислех, че е само лееко лирическо отклонение (но да ти кажа: възвишени рускини съм шибал десетки, а американки не ми връзват току така - ха ха ха) и основно говорим за икономика, защото това е темата на постинга ти.
Русия има отношение, защото ни осакати тотално. И ти и подобните ти колкото и да отричате и бягате от това - не го превръща в (моя) измислица.
Радващото е, че сте дъртаци (ха ха ха) и си отивате, а съвременните млади хора на България не искат и да чуят за Русия.

Глобалният пазар бил картелиран.
Че то винаги е било така бре, Градски - не е от вчера.
И не, че няма нищо лошо, но на теб какво ти дреме за това?
Защо гледаш в канчето на Големите бре, пич?
Гледай на околните да е добре.
Градският ни, Ангелов, има не милиони, а милиарди вече и е картелен играч не само в България, а в Европа. Плюй по него - що по Запада?
Това се нарича дребнава еснавщина и чист идиотизъм - да гледаш колко взема този, който е имал и ума и куража да не кюта като теб на яслата, а да рискува.
Ма да си се глобализират бре, Градски.
Важното е ти да не вземаш 300 лева пенсия и живееш като скот, а 3000 и живееш като бял човек.
Защото не рашките пенсионери тръгват да обикалят света на дърти години, а западните.
Бедните откъм абсолютно всичко като ресурси японци снимат църквите ни и оставят парите си по нашите магазини, а не богатите като ресурси раши.

Или говоря хуморески?

АЗ ПРИКЛЮЧИХ!
ЗАЩОТО С ТРОЛОВЕ И ИДИОТИ НЯМА СМИСЪЛ ДА СЕ "СПОРИ"!
(кавичките са защото спор просто не съществува, а комунетата отричат очеизвадните факти)

За финал пренасям твой АБСОЛЮТНО ТРОЛСКИ коментар от АБСОЛЮТНО ТРОЛСКИЯТ постинг на Кофичко:
Под нищо неказващия постинг "Мосад дгд!" на Кофичко, Градският написа:
blackpredator,
Кольо е капацитет и жалко за еврейте, че не го познават и четат.

Симо (така се казва "Кольо) както вече казах - дава работа и то достойна на над 20 Българи!
А вие с Кофичко, Градски, просто сеете ФЕЙК и ТРОЛИТЕ!
цитирай
26. apostapostoloff - Съберат ли се някъде комуняги,
01.10.2018 19:34
веднага се появява и Рада Дупката от Стара Гъзора.

За да се изпърди и тя звучно в блога. Със смрадлива комунистическа пръдня.
цитирай
27. kvg55 - До 25. starforlife
01.10.2018 19:42
Има разлика между чувството любов и спорта секс. Ти на кое от двете си фен?
Когато си загубил спора, наистина няма смисъл повече да спориш.
Ангелови може и да са милиардери, а то е, защото си купих пиле от "Градус", което беше пълно с вода.
цитирай
28. radostinalassa - Прав си, както винаги
01.10.2018 19:57
Този индивид е завладян от някои буболечки да кажем. И даже не подозира.
Обаче ако некрофилът ти е фен, ме разочароваш. Остава да довтаса и колевн 208. Това е лоша компания за тебе. А някои не са разбрали още, че годините нямат значение за разума.
цитирай
29. kvg55 - До 28. radostinalassa
01.10.2018 20:04
Не отговарям за налазилите ме психодесни.
цитирай
30. radostinalassa - И какво ме интересуват заплатите на двама човека ?
01.10.2018 20:09
Някои все говорят за себе си. А ние се опитваме да анализираме световните проблеми. Наистина стомахът ни е най - близко до нас.
Не виждам как ще задържат чуждите компании у нас. С тая съдебна система те бягат от нас, зашото утре някой може да им вземе бизнеса. Както се случи с един гръцки бизнесмен.
цитирай
31. starforlife - ~
01.10.2018 20:12
kvg55 написа:
Когато си загубил спора, наистина няма смисъл повече да спориш.
"Така е". "Прав си".
Затова аз сега ще се кача в руската си "Тоьота" и ще отида да хапна нещо италианско в ресторантче, в което гологърди (ха ха ха) руски "девици" ще ми сервират.
А ти тук съзерцавай Захарова, която се изказа (ха ха ха), че изглеждала по-зле от Хедър, защото била по-възрастна, при все, че е с 5 години по-млада.


Всъщност, Захарова се е развеждала вече, а Хедър не.
И всъщност, когато следващия път си купиш вода от "Градус" (това ти изказване го определям освен като тролско и като педалско, защото все пак пилешкото на "Градус" е най-качественото от общоразпространените на нашия - и не само - пазар) - знай, че част от стотинките ти идват и при мен.
ха ха ха

Докукане, "победителю" в спора!
цитирай
32. koshava - Поздрави за поста......
01.10.2018 20:15
Поздрави за поста,а че ШИЛЕТО е далеч от електрониката то се видя мнооого отдавна.....
цитирай
33. radostinalassa - Ще стана набожна скоро
01.10.2018 20:29
Той ядял пилешко. Това е върхът на невежеството. Това обяснява много неща.Тук вече и на децата не дават пиле, защото се развиват преждевременно. Разбира се не умствено.
цитирай
34. vencivaleri1951 - Вагеро,
01.10.2018 20:59
Абсолтно си прав приятел. Този с логореята е като кола по нанадолнище без спирачки.
ХодИ на" китайско" с него, но не му се връзвай. И пиле Градус не си купуваю-пусни му стотинките на запис, да не се почувства ощетен. Пилето е гола вода-без кавички защото не е метафора а факт. Ако не си купуваш отпазара пернато, то в краен случай ДЮК.
По темата: СИВ бе солидарна и справедлива организация-малко на семеен принцип. Преценява се кой-къде има наклонности и възможности да се реализира. Ние успяхме да убедим, че ще сме добри в електрониката. Тогава целият СИФ застана зад нас. Естествено е че Западът беше далеко пред нас, но тоидва от грешка на растежа. Доста години преди да се осъзнае в соц системата че кибернетиката е наука , а не боржуазна наука и че бъдещето ще се определя от нея Западът бе взел аванс който се оказа в края на краищата фатален за соц системата.
Та извоювайки си правото да бъде основен производител България получи сериозно финансиране и направи не лоши неща-най малкото създаде сериозен човешки потенциал. Това с гаражите го зарежи. И Битълс са тръгнали от гараж, но това не значи да закрием консерваториите Калашников от работилница стигна до тръст с институти в които работят академици-това е от изключенията.
Жорко дава за пример Англия, Япония, Италия...Какви са възможностите на тези страни и какви на България. Без солидарен съюз България е обречена на днешното състояние. Това с еднаквия шанс, с еднаквите правила е абсолютна измама.
То правилата при тежкоатлетите са еднакви, но я си представи какво би станало с еднакви категории-побой над по лекия. Ние в момента сме хвърлени на тепиха да се борим с конкурент надвишаващ в много пъти теглото ни. В Капитализма няма солидарност и почтеност. На България забраниха тръба за газ, Германия построи една, строи втора. Турция най-вероятно ще снабдява страните които щяха да черпят газ от Южен поток. Тоест заради своя интерес , нас ни изритаха в слабините-ние благодарипхме за ритника. Така стояха нещата и с електрониката-ние в конкуренция не бихме се преборили с Чехословакия, Полша, ГДР... Съветите обаче успяха да убедят другите, че имаме човешки ресурс да развием този отрасъл-трябват ни само пари и СИВ отпусна парите. Къде щяхме да стигнем не мога да гадая, а е и безполезно-СИВ рухна. Искам да кажа, че когато си в справедлив и солидарен съюз си защитен. Когато си буферна територия си пушечно месо. За 45 години България не загуби нито един войник в сражение. Днес не можем да откажем да пращаме курбан момчета в не наши войни. Колко му е да пращаме-нали властовите дечица не воюват-воюват само крайно бедните. Като сравнение ще припомня че Борис трети бе в окопите, първородния син на Добри Джуров загина дежурейки във въздуха...
цитирай
35. starforlife - ДРУГАРЮ 51-ВИ,
01.10.2018 22:12
ВМЕСТО ДА МИ СЕ ПЪНЕШ ОТНОВО С ПРИНЦИПНО ГЛУПОСТИ... И ДА ЛЪЖЕШ ПЕДАЛСКИ, ЧЕ СЪМ СЕ ОТКАЗАЛ ОТ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОТО С ГОТВЕНЕТО...


ЗА ТРЕТИ ПЪТ НА ВСЕОСЛУШАНИЕ ТЕ ПИТАМ:

КОГА И ОТКЪДЕ ДА МИНА ДА ТЕ ВЗЕМА, ЗА ДА ПРОВЕРИМ КОЙ ПО-ДОБРЕ ГОТВИ?

КОГА И ОТКЪДЕ?
(без разни льольови празнословия)
цитирай
36. radostinalassa - Ето как елегантно се сменя темата
01.10.2018 22:25
Когато човек няма аргументи лавира, или ругае като 208. Напълниха българския език с чуждици, и даже се хвалят с тях.
цитирай
37. kvg55 - До 34. vencivaleri1951
01.10.2018 22:50
Имам слабост към Градския и му прощавам всякакви вербални изцепки, и защото е прям. Обичам го, но той не го разбира и не го вярва.
Простено му е, че не знае за СИВ, но е непростимо да не знае за същността на капиталистическото общество (стремеж само към печалба) и конкуренцията между капиталистите (жестока до изяждане на загубилия). Прав си - при капитализма няма солидарност. Има само съдружие при съвпадение на интересите.
Това че съм победител в спора го казва Градския.
цитирай
38. kvg55 - До 35. starforlife
01.10.2018 22:53
Щом ще готвите, някой трябва да консумира готвеното. Аз не съм капризен, вземете ме за арбитър. Ще ви похваля и двамата.
цитирай
39. kvg55 - До 36. radostinalassa
01.10.2018 22:56
Чистотата на българския език ми е житейска кауза.
цитирай
40. vencivaleri1951 - Ето момент в който ти отговарям
01.10.2018 23:54
starforlife написа:
ВМЕСТО ДА МИ СЕ ПЪНЕШ ОТНОВО С ПРИНЦИПНО ГЛУПОСТИ... И ДА ЛЪЖЕШ ПЕДАЛСКИ, ЧЕ СЪМ СЕ ОТКАЗАЛ ОТ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОТО С ГОТВЕНЕТО...


ЗА ТРЕТИ ПЪТ НА ВСЕОСЛУШАНИЕ ТЕ ПИТАМ:






КОГА И ОТКЪДЕ ДА МИНА ДА ТЕ ВЗЕМА, ЗА ДА ПРОВЕРИМ КОЙ ПО-ДОБРЕ ГОТВИ?

КОГА И ОТКЪДЕ?
(без разни льольови празнословия)


Ти направи предложение, аз имам правото да избера мястото и го направих...
Чух и прочетох /и си ги копирах/ отговора ти като педал, п-тка и прочие...
Вече мисля и ще подготвя друга среща. Тогава ще изясним един за друг доста неща
"невидимий"
цитирай
41. predatorkapredatorka - !!!!!!!! Георге.. пишеш абсолютни емоционални бози/ дано не ги прочете Дамата на сърцето ти
02.10.2018 00:09
КАЖИ МИ ДЕ!

НЕ ТРОЛ, А ТРОЛ НА КВАДРАТ СИ, ЗАЩОТО ЗА ТЕБ НЕ Е ВАЖНА ИСТИНАТА, А ДА СЕЕШ НЕВЯРНА ИНФОРМАЦИЯ, ЗАЩИТАВАЩА ДРИСЛИВАТА ТИ РАША!

Но да се върна на конкретиката с фирмата, която ме разходи този месец до Амстердам.
Основана е през 2009-та година (по времето на Адам Смит според ТРОЛСКИЯ ти коментар), а вече в пъти превъзхожда като портфейл прехваленият ви "Газпром".
Кога и как мислиш мислиш, че се появява "Фейсбук"?
Ами "Гугъл"?
Въобще - стотици американски корпорации, които като печалби се равняват с брутния продукт въобще на прехвалената ви Русия като цяло, а са се появили от нищото и то в условията на конкуренция (и именно всъщност за това) преди няма и 20 години.
цитирай
42. vencivaleri1951 - Той и сам не разбира какво пише
02.10.2018 01:45
predatorka написа:
КАЖИ МИ ДЕ!

НЕ ТРОЛ, А ТРОЛ НА КВАДРАТ СИ, ЗАЩОТО ЗА ТЕБ НЕ Е ВАЖНА ИСТИНАТА, А ДА СЕЕШ НЕВЯРНА ИНФОРМАЦИЯ, ЗАЩИТАВАЩА ДРИСЛИВАТА ТИ РАША!

Но да се върна на конкретиката с фирмата, която ме разходи този месец до Амстердам.
Основана е през 2009-та година (по времето на Адам Смит според ТРОЛСКИЯ ти коментар), а вече в пъти превъзхожда като портфейл прехваленият ви "Газпром".
Кога и как мислиш мислиш, че се появява "Фейсбук"?
Ами "Гугъл"?
Въобще - стотици американски корпорации, които като печалби се равняват с брутния продукт въобще на прехвалената ви Русия като цяло, а са се появили от нищото и то в условията на конкуренция (и именно всъщност за това) преди няма и 20 години.



"Стотици американски компании имат печалба, колкото брутния продукт на Русия"
А той за 2016та е 1, 3 трилиона щатски долара според "Икономист" Не е наясно , че такива пари въобще няма в света. Просто хвърля някаква бомбастика и до толкова е уверен в глупостта на другите , че дори и Гугъл понякога забравя да отваря. Той не разбира и разликата между борсова цена и реална цена. Ето Тесла преди месец бе с 50млрд борсова цена-срина се с 25% заради изцепка на Мъск. Босът на Газпром и публично да направи стриптиз-за ГАЗПРОМ е все тази-нито ще намалеят находищата, нито ще намалеят тръбите, нито ще намалее добивът на енергоносителите. Компанията просто не се продава и и е все едно на колко я е оценил някой клерк от Уолстрийт То и Бритиш петролиум и газ струва по такива изчисления повече от Газпром, макар да има обемите в натура на някоя от дъщерните фирми на Газпром.
цитирай
43. starforlife - ~
02.10.2018 02:16
~ 41. predatorka
Не мисля, че са емоционални, а още по-малко бози.
А за другото (Дамата) не се безпокой.
Ами, ако вече ги е чела?
Ами, ако и е забавно колкото на мен?
Ами, ако е без значение?
Ами, ако...
Има толкова "ако"-та на които аз зная отговора по-добре от теб.

~ 42. vencivaleri1951
Абе, льольо, ти от ирония разбираш ли бе?
Това по повод на стотиците фирми и брутния продукт на Русия, където пък се изпъна, че нямало толкова пари въобще в света.
После: Продължаваш да изкривяваш мои думи.
Къде говоря за борсова цена и реална цена, м?
КЪДЕ?
В 21-ви коментар говоря за това, че за миналата година, основаната преди 25 години "Газпром", има 2,7 млрд. евро нетна печалба, а излязлата от гаража преди 9 години амерковска компания, явяваща се мой и на сина ми работодател - 7,1 млрд. долара.
ФАКТИ именно по темата, че при соца и със соц мислене не се получава.

А смехорията за правото ти на избор на място за готвенето е просто уникална фустенска позиция.
Ама ти наистина си много зле и живееш в някакъв филм от средновековието.
Правата ти свършиха когато соца падна. Сега си просто един сол-ташак. Приеми го и спри да ми се сваляш.

Чакам кога и откъде да те взема за готвенето...
И за другото дето се изсипа като чикия на пясък (подразбрах го като среща в съда) също чакам.

КОГА И ОТКЪДЕ ДА ТЕ ВЗЕМА, ЗА ДА ТЕ ВИДЯ ЩО ЗА ГОТВАЧ СИ, ЧИКИДЖИЙО?
Не ми лалосвай отвяни приказки както винаги, а прямо и директно, като мъж (какъвто явно не си) ми кажи дата, час, място.
цитирай
44. apostapostoloff - Стига глупости бе, малоумници!
02.10.2018 06:03
Завод “Електроника“ фалира, защото произвеждаше недодялани боклуци, които в никакъв случай не можеха да се конкурират с производството на Casio например.

Спрете да публикувате комунистически идиотщини, изроди, защото някой много, ама много сериозно ще пострада. Няма повече да търпя отрепки като вас!
цитирай
45. starforlife - ~ 37. kvg55
02.10.2018 06:54
Този коментар нощес съм го изпуснал, та да взема сега отношение по него.
Първо, Градски - ама абсолютно ми е все тая обичаш ли ме или не. Дори дали ме уважаваш ми е все тая.
Второ - прям, да, до болка. А не лицемер като теб, включително и с това за обичта.
Трето - естествено, че знам за СИВ - да не съм вчерашен хлапак. И като идея за съюз - одобрявам, но като реализация против нормалните икономически принципи - не. Затова и СИВ вече не съществува.
Четвърто - ти също май не разбираш от ирония.
Естествено, че не ти си победител в спора, защото си смешник.
А си смешник точно заради лицемерието си и тролското си поведение.
Ти не можеш като мъж да признаеш, че соца е/беше гола вода и затова си и отиде.
Че нанесе непоправими щети основно на психиката на леваци като теб.
Обиди?
Ами не, Градски - прямотата, за която и ти спомена.
Защото сте все много нещо, но по нищо не можете да се равните (в случая да кажем с мен).
Или ще го оспорите?
цитирай
46. starforlife - ~ 44. apostapostoloff
02.10.2018 06:56
Абсолютни малоумници при това. Защото на черното бяло казват и обратно.
Но всеки знае, че с комунист не можеш да спориш, защото той просто никога няма да приеме истина, която го охарактерезера като провал.

А ТОЧНО ТОВА СТЕ ВИЕ, ГРАДСКИ! П Р О В А Л И !
цитирай
47. kvg55 - До 44. apostapostoloff
02.10.2018 10:38
Постолье, ти заплашваш ли?
С един ритник ще те изстрелям на ретроградния Меркурии.
цитирай
48. kvg55 - До 45. starforlife
02.10.2018 10:42
Как може да се равнявам с тебе, Градски? Та ти си значително по-млад. То и не си помислям да се равнявам. Но приеми различните от теб като даденост.
цитирай
49. milady - Стар,не ми приличаш на ..нормален..отдавна..
02.10.2018 11:27
...но за блогов шут ставаш../който сам си говори..
аз работя за малка фирма, и имам скромна служба,
и пак не мога да намеря..10ч за локуми и картинки като твоите..
ти, как се справяш, да ни забавляваш нон стоп..
това, и..чичо ти Гугъл не може да каже...
„милиарди..от гаражи“ / ами , ето това аз наричам “Боза“
по-точно, Балон пълен с боза/ тва са твоите чаршафи..
прав е венци/ ти си лаладжия, който се бори..с махала,
и все още търси...„Себе си“.
писала съм често, че съм против хай технологиите ,ИИ
и разните му там „добавени реалности“,и др.измами
и уйдурми, които поробват Човечеството..и го превръщат в зомбирана маса..
но, ти си пееш винаги..твоята, пенчо ле..
щом те забавлява...дерзай..Нета е безкраен...
цитирай
50. get - До 34. vencivaleri1951 - Вагеро, ... ВАКЕРО, вакеро - Венци, което идва да каже КРАВАР НА испано-аржентински ... а инак по отношение НА ... ?
02.10.2018 18:35
vencivaleri1951 написа:

Съветите обаче успяха да убедят другите, че имаме човешки ресурс да развием този отрасъл-трябват ни само пари и СИВ отпусна парите. Къде щяхме да стигнем не мога да гадая, а е и безполезно-СИВ рухна. Искам да кажа, че когато си в справедлив и солидарен съюз си защитен. Когато си буферна територия си пушечно месо. За 45 години България не загуби нито един войник в сражение.



... ОТНОВО ЛЪЖЕШ, КАТО ДЪРТА ЦИГАНКА, в контекста за „СПРАВЕДЛИВ И СОЛИДАРЕН СЪЮЗ”(!) ... или ако "циганка" те обижда, то тогава, като русофило-комунист?

- Венци, за да се стигне ДО РАЗВИТИЕ в България, НА ТАКИВА НЕСПИЦИФИЧНИ ПРОИЗВОДСТВА, като ТЕЖКО МАШИНОСТРОЕНЕ и ЕЛЕКТРОНИКА - не СССР или СИВ бяха причината, А ОБРАТНОТО?
- Има го в документите от времената на СИВ ... има го и в Партийните решения от ПЛЕНУМИ - казано:Какви са причините НО НЕ ЗНАЕШ или ПО-СКОРО НЕ ЖЕЛАЕШ ДА ЧЕТЕШ?

ИНАК - КОМПЮТРИТЕ(и не само) ПРАВЕХМЕ В КООПЕРАЦИЯ с японска ФИРМА! ... мога да ти назова и името й!
Разчитахме, че ЧРЕЗ СЪВМЕСТНАТА ПРОДУКЦИЯ С ЯПОНЦИТЕ - ни се откриват НЕОГРАНИЧЕНИТЕ ПАЗАРИ НА РУСИЯ - е да ама не! В един момент "матушката" ПРЕДПОЧЕТЕ ДА КУПУВА от ... "гнилият запад" - наместо от "братска" и социалистическа България - поради което УВИСНАХМЕ!
Същото СТАНА И С ТЕХНОЛОГИЧНО, СУРОВИННО и ЕНЕРГОЕМКОТО "тежко машиностроене" - и наместо да СИ ИЗНАСЯМЕ "ТЕЖКИТЕ МАШИНИ" в Европа и СИВ - трябваше да строим язовири и заводи В СТРАНИ ОТ ТРЕТИЯТ СВЯТ ... "братски"!
- Е имаше причини и от технологично-организационен и инженерен характер - НЕСВОЕВРЕМЕННО УСВОЯВАНЕ НА ПЪЛНАТА НОМЕНКЛАТУРА НА ПРОИЗВОДСТВОТО ... изпадане във външна задлъжнялост към западни и японски партньори - Искаш ли ФАКТОЛОГИЯ?

- Защо СТАНА ТОВА - ами ПОРАДИ ЕДНА И ЕДИНСТВЕНА ПРИЧИНА ... при социализма ЛИПСВА КОНКУРЕНЦИЯ, а от там и РЕНТАБИЛНОСТ НА ПРЕДПРИЯТИЯТА НИ - Които при международното разделение на труда ПОПАДАТ В ГРАФАТА "ГУБЕЩИ" - Защото казано е още в Нов завет?

„Бере ли се грозде от тръни, или смокини от репей?
Тъй, всяко добро дърво дава добри плодове, а лошо дърво дава лоши плодове:
не може добро дърво да дава лоши плодове, нито лошо дърво да дава добри плодове.
Всяко дърво, което не дава добър плод, отсичат и хвърлят в огън.
И тъй, по плодовете им ще ги познаете.”

- С други думи още в Нов завет е казано – Това което не е от Отца(тоест угодно на Бог) – съдено му е да погине!

Това ИМЕННО СТАНА с прехваленият „социалистически Рай” – който следваше да се претвори тук, на Земята – ПОГИНА!
И то погина от РЪЦЕТЕ НА ТЕЗИ КОИТО ГО СЪЗДАДОХА … или от техните наследници- фарисеи, ПОНЕ – ИСКАТЕ ЛИ ПРИМЕРИ?


цитирай
51. radostinalassa - Да не би пък Сатаната да се е засилил?
02.10.2018 19:34
Или неговите маши, които унищожиха индустрията, селското ни стопанство.
Целта е да станем пазар на Запада, не дай си боже и на САЩ и Канада. Или да изгонят българите оттук, да създадат благоприятни условия за повишаване броя на циганите.
Питам се за кого подготвят територията.
цитирай
52. get - @ 51. radostinalassa - Да не би пък Сатаната да се е засилил? - Ако приемем съветско-руските болшевики - като СИМВОЛ НА ... ?
02.10.2018 20:08
radostinalassa написа:
Или неговите маши, които унищожиха индустрията, селското ни стопанство.
Целта е да станем пазар на Запада, не дай си боже и на САЩ и Канада. Или да изгонят българите оттук, да създадат благоприятни условия за повишаване броя на циганите.
Питам се за кого подготвят територията.


... НА САТАНАТА?
- Да!

След "освобождението" а реално окупация от месец "Септември 1944 г." - България изпадна не само в политическа а и ИКОНОМИЧЕСКА ЗАВИСИМОСТ от МЕТРОПОЛИЯТА с име СССР!

Това доведе ДО ФАКТИЧЕСКИ ФАЛИТ през 1958 г. България.
Въпреки всичко БЪЛГАРСКИЯ НАРОД - успя да съгради донякъде индустриална база НО НАЙ-ВЕЧЕ ОРИЕНТИРАНА към СЪВЕТСКОТО ПРОСТРАНСТВО в ЛИЦЕТО НА СИВ!
С идването на власт от председателя на КГБ - като държавен глава на СССР се започна подготовка ЗА ДЕМОНТАЖА НА СОЦИАЛИЗМА в това общество известно, като "социалистически лагер"!
Като вече при М. Горбачов - се започна РЕАЛНО ДЕМОНТАЖА НА СОЦИАЛИЗМА - в частност И ТОЗИ В БЪЛГАРИЯ!
Като дължа да ОТБЕЛЕЖА - това стана ПО ЗАПОВЕД ОТ ИМПЕРСКАТА СТОЛИЦА МОСКВА ... и план РАЗРАБОТЕН ОТ СЪЩАТА!
Архитектите на ШОКОВИЯТ ПРЕХОД от планово-социалистическа КЪМ ПАЗАРНА ИКОНОМИКА - бе разработен от РУСКИ ИКОНОМИЧЕСКИ ЕКИП - с ръководители Гайдар-Чубайс!
Типично ЗА МАРКСИСТИ ИКОНОМИСТИ - същите ЗАЛОЖИХА МОДЕЛ ЗА НОВОСФОРМИРАЩАТА СЕ ИКОНОМИКА ... според това, което ги бяха приучили да ПРИЕМАТ ЗА ВЯРНО ПРИ МАРКС ... тоест модела на ДИВ КАПИТАЛИЗЪМ, при НАЧАЛНОТО НАТРУПВАНЕ НА СЪЩИЯТ!
Първо - БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ИКОНОМИЧЕСКОТО СЪСТОЯНИЕ НА ОТРАСЛИТЕ И ПРЕДПРИЯТИЯТА ВЛИЗАЩИ В ТЯХ - се премина към НЕОБОСНОВАНА ПРИВАТИЗАЦИЯ!
Второ - БЯХА ОГРАБЕНИ СПЕСТЯВАНИЯТА НА ГРАЖДАНИТЕ - чрез изкуствено предизвикана БАНКОВА КРИЗА и чрез ВАЛУТНИ МАШИНАЦИИ С КУРСА НА ЛЕВА!
Трето - КОИ СТАНАХА "КАПИТАЛИСТИТЕ" ... ?
Четвърто - кои са НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ИНВЕСТИТОРИ в структороопределящи предприятия ЗА НАШАТА ИКОНОМИКА - като “Лукойл“ ... пита другарят-потурнак български "Венци-Валери/1951" ... спирам БЕЗ ДА СЪМ ПРИКЛЮЧИЛ ... ?

- Като само ще коментирам ... ?
... последните 8 години рафинерията „Лукойл Нефтохим” в Бургас е отчела общо 55 милиарда лева приходи. А не е декларирана дори една стотинка печалба. Веригата бензиностанции „Лукойл България“ има 16 млрд. лв. приходи за последните 4 години и отново нито една отчетена стотинка печалба.

Шокиращите данни изнесоха на пресконференция днес експерти от гражданско сдружение „Справедливи цени на горивата“. От началото на 2008 г. до края на 2015 г. „Лукойл Нефтохим“ е непрекъснато на загуба, а приходите за периода са общо 50,1 млрд. лв. Тоест, цитираните 55 млрд. лв. постъпления ще бъдат за 8,5-9 години. Веригата бензиностанции „Лукойл България“ е на загуба от 2011 г., като приходите й оттогава са 16,4 млрд. лв.

„Сравнихме цените на горивата в Европа и в България. В определени моменти превишението на цената на бензина у нас достига 30%, а при дизела – 50%“. Цената на петрола пада, а цените по бензиностанциите не се променят. И тази ситуация се повтаряше неколкократно“, обяви юристът Георги Георгиев.
Източник - адрес:
http://www.mignews.info/lukojl-55-mlrd-lv-prihodi-i-nula-pechalba-za-8-g/

- Кой е "сатаната" ... а заарско-рускинче помакинче ?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5754475
Постинги: 2808
Коментари: 25797
Гласове: 34177
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031