Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.04.2016 01:59 - Коментари - Едно "приятелско" посещение
Автор: kvg55 Категория: Политика   
Прочетен: 3164 Коментари: 5 Гласове:
19

Последна промяна: 01.04.2016 02:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
01.04.2016г.
     На 20-ти март тази година, президентът на Съединените щати посети Република Куба за тридневно посещение. Историческо посещение, предвид недружелюбните отношения между двете страни след социалистическата революция в Куба. Воден от интереси да продава "демокрацията си", големият посети малкия. "Куба не представлява заплаха за САЩ" – с тази мисъл в главата Обама смело слезе от самолета на кубинска земя.
Според наблюдатели все още има шест неразрешени точки, които пречат на пълното нормализиране на отношенията между Куба и САЩ : незаконно и несправедливо наложеното от Съединените щати търговско ембарго срещу Куба; човешките права на кубинците; закон, предоставящ на кубинците възможност за бързо получаване на постоянно жителство в САЩ; военноморската база Гуантанамо Бей; медицински контрол на пристигащите в Куба чужденци, защото не се е чуло за масово заразени от СПИН в Куба и даже въобще за заразени, и международните отношения.
Обама атакува с познатото и втръснало на всички оръжие – спазването на човешките права, под което, както опитът от други страни показва, президентът разбира достъп на кубинците до Макдоналдс, Кентъки Фрайд Чикън , кока кола, сваляне на комунистическата партия от власт и пълна свобода на действие на "Америка за Куба" да "обгрижва" кубинците. Все пак, вземайки пример от руската политика и дипломация в Сирия, Обама уточнил, че бъдещето на Куба ще се реши от самите кубинци.
Кастро отвърнал на удара с човешките права и демокрацията и издърпал ушите на Обама като заявил, че Куба не одобрява това, че Вашингтон не осигурява на всички свои граждани свободен достъп до здравеопазване, образование, социална сигурност, храна, равенство в заплащането на труда и еднакви права за всички деца. Хавана се противопоставяла на двойните стандарти, заявил още той и това се приема като критика срещу съществуването на затвора в Гуантанамо.
Куба вече е дала разрешение на американските хотелски вериги "Старууд" и "Мариот" да оперират в нея и е обявила готовност да отмени таксата върху обмяната на щатски долари, но тези стъпки бледнеели пред решителните промени, предприети от Обама за отмяната на наложените от САЩ преди няколко десетилетия ограничения върху Куба, коментират наши информационни сайтове. И какви са тези "решителни промени, предприети от Обама" – предложение пред Конгреса, който се доминира от републиканците, за отмяна на ембаргото. Републиканците я се съгласят, я не се съгласят. По вероятно е да не се съгласят. От казаните приказки от президента на САЩ става ясно, че той е пристигнал с високомерието на убеден в правотата си господар – не обелва ни дума за незаконно заетата от тях кубинска територия, за незаконно наложеното търговско ембарго, а говори общи приказки, че всичко се прави в интерес на народите и региона и приветствал желанието от отсрещната страна контактите и диалогът да продължат чрез нови срещи, за да прикрие истинските си дяволски намерения.
При посещението си Обама нямаше среща с Фидел Кастро, който по-късно в открито писмо, публикувано във вестник "Гранма" пише, че страната му "няма нужда от подаръци от САЩ". "Нека никой не си прави илюзии за факта, че народът на нашата благородна и безкористна страна ще се откаже от славата и от правата си, от духовното богатство, придобито чрез развитие на образованието, науката и културата. Моето скромно предложение е Обама да помисли и да не се опитва да развива теории за кубинската политика", категоричен е Ел Команданте, който на 13-ти август ще навърши почетните деветдесет години.
Излиза, че кубинският народ е по-мъдър и по-достоен от българския, защото е родил и отгледал лидер като Раул Кастро, който говори като равен с равен с us-американския президент. Луканов и другите след него не поставиха такива въпроси на палачите Ран и Ът. Но ако кубинският народ вярва, че Съединените щати ще им донесат добро и са зажадняли за потребителско общество, нищо не може да ги спре да се бухнат в пропастта на свободния пазар и неолиберализма. Полезно за тях ще бъде да се консултират с народите на бившите социалистически страни и особено с българите, защото те най-добре знаят за прехода. Но много вероятно е Обама да остане излъган в очакванията си да събори социализма в Куба, ако кубинците се окажат не толкова глупави и алчни като българите. "Наличието на посолство на САЩ (в Хавана) означава, че ние можем по-ефективно да насърчаваме нашите ценности и интереси, и да разбираме по-добре" безпокойствата на кубинския народ, казал още президентът Обама. Дали ще се намери кубински ръководител, който да тича на инструктаж в амбасадата на Съединените щати, а? И дали кубинският народ ще опозори името на родината си "Островът на свободата" със слугинаж на us-американските корпорации?
image
Джебчията е хванат на местопрестъплението!
image


Тагове:   куба,   сащ,   Обама,   Кастро,


Гласувай:
19



1. mt46 - Куба
01.04.2016 12:35
се оказа костелив орех. Кофти за американските зъби...
цитирай
2. krumbelosvet - Куба - добре
01.04.2016 15:00
Но да плюем народа си и по тоя повод? Като че са малко плювачите и като че има полза. Не ,вреда има, смъртна вреда.
цитирай
3. zaw12929 - Да си кажем истината не е плюене, а събуждане от... измамата
01.04.2016 20:17
krumbelosvet написа:
Но да плюем народа си и по тоя повод? Като че са малко плювачите и като че има полза. Не ,вреда има, смъртна вреда.

цитирай
4. lidislidis - Четох интервю на Фидел Кастро по този повод
01.04.2016 21:15
Той каза, че на Куба не й трябва нищо от Америка.
Въпреки, че го правят на склерозен и брат му се опитва да играе по свирката на САЩ Фидел Кастро си е напълно с акъла и разсъждава реално, според мен.
цитирай
5. born - Не виждам защо да щадим "на...
01.04.2016 22:28
Не виждам защо да щадим "народа ни", който сам се поставя в положение да бъде плют. Да се поставяш в ситуация, която е чист мазохизъм е извън всякакъв разум. В това отношение Куба е достатъчен пример. Зная какво може да се плюе по кубинския народ: че търпи толкова години диктатура, лишения и пр. Но е горд народ ! И ако обичайното плещене за мултикултурализъм при нас - европейците е за наша сметка, там расова дискриминация няма и е абсолютно нормално и естествено да си негър, бял, мулат, метис, креол или какъвто щеш. А ние ? Близачи на .../хайде да не казвам на какво/.Поздрави, Краси.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5758599
Постинги: 2808
Коментари: 25802
Гласове: 34181
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031