Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.10.2015 13:40 - Коментари(и) : На двете речи
Автор: kvg55 Категория: Политика   
Прочетен: 3286 Коментари: 10 Гласове:
19

Последна промяна: 14.10.2015 17:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
09.10.2015г.
     Имах намерение да пиша за речите на президента на Русия Владимир Путин и президента на САЩ Барак Обама пред 70-ата сесия на Общото събрание на ООН, но за моя голяма изненада не открих в Google-то речта на президент Обама преведена на български. Това е срам за нашите демократични медии. Вместо да се пеняват по адрес на Путин, да бяха превели речта на Обама, защото неговата демократична реч трябва да се изучава в демократическата политическа учебна година.
В замяна открих цялата стенографирана реч на Путин преведена на български на :
http://nbox.bg/world/item/8933-vizhte-palnata-rech-na-putin-pred-oon-video-stenograma.html. По късно открих цитати от двете речи групирани по теми на : http://tribunabg.com/obama-i-putin-s-tsitati-i-mezhdu-redovete-149181/.
И така, ще работя по последния материал за да има равнопоставеност между двете речи, но имайте предвид, че цитатите са превод от украински източник, така че следва да се отнасяме с необходимата доза предпазливост, поне що се отнася до цитатите от речта на Владимир Путин. Според материала речта на Путин е продължила 22 минути, а речта на Обама – 40 минути.
Йосиф Висарионович Сталин има следната мисъл : Нямах време да подготвя кратък доклад. Според постановката на Сталин излиза, че Путин е имал повече време от Обама за писане на речта си или е имал по-способни сътрудници. А може би е премълчал нещо? По същата логика може да се предположи, че с многословието си Обама е искал да прикрие нещо. Запознавайки се с цитатите, може да ви хрумне отговорът на тази загадка, поставена от двамата световни лидери.
Обама говори за демокрацията и казва : "Историята показва, че страните, които се страхуват от собствения си народ, в крайна сметка, се разпадат". В това изречение има логическа грешка – страните не могат да се страхуват от собствения си народ, защото включват в себе си и самият народ. От народа могат да се страхуват само управниците му. Така косвената нападка срещу Путин, че руският народ се страхува от него, губи своята острата и тежест.
Обама продължава : "Благодарение на демокрацията ние станахме най-силната страна в света …". Обама леко се хвали и менторства, но едва ли само демокрацията е причина за това. Има и други страни с по-голяма демокрация, отколкото в САЩ, но не са най-силни в света – Финландия, Швейцария, Швеция. Явно за първенството на САЩ има и други причини и обстоятелства, за които на Обама може да му е неудобно да говори.
Путин въобще не говори за демокрацията, сякаш всички страни са от демократични по-демократични и не се нуждаят от поучения и наставления по този въпрос. А може би му е неудобно да говори по тази тема?
Обама продължава с темата за диктаторите : "Днес виждаме колапса на силните диктатори, чиито конфликти въвличат живота на хората в тъмен вакуум, способстват за развитието на тероризма, радикализирането на възгледите …". Под диктатори явно се имат предвид Саддам Хюсеин, Муамар Кадафи, Башар Асад и Ким Чен Ун, а може би и самият Путин. Не е ясно, кои конфликти на диктаторите "... въвличат живота на хората в тъмен вакуум, способстват за развитието на тероризма, радикализирането на възгледите …", защото всичко това се случи на народите потиснати от диктатори след смъртта на първите двама и опита за отстраняване от власт на третия. И още : "В съвременния свят диктатурите са нестабилни, диктаторите на днешния ден се превръщат в искрата на революцията утре". Ако президент Обама има предвид "революциите" в Тунис, Либия, Египет, Ирак, Йемен и Сирия, то той е голям шегаджия.
Също така, според този материал, Путин не споменава нищо и за диктаторите, сякаш по света отсъстват диктатори и диктатури. А може би му е неудобно да говори по този въпрос? Набива се на очи, като че ли неудобните въпроси се заобикалят от двамата  речдържащи лидери.
По темата за Сирия Обама казва : "Терористите от ИД никъде няма да имат убежище, тази сила не трябва да съществува. Но военната сила не е достатъчна, за да се промени ситуацията в Сирия. Сирийският народ трябва да се разбере как мирно да се уреди проблемът". От това изречение излиза, че терористите от ИД са само в Сирия, но по-нататък се уточнява : "ИД излезе от хаоса на Ирак и Сирия, нейното съществуване зависи пряко от наличието на перманентна война". Обама предполага, че светът знае, кой предизвика хаоса в Ирак и Сирия, но не е ясно някой бори ли се срещу Ислямска държава. Кой се бори срещу ИД се разбира от казаното от Путин за Сирия : "Трябва да се признае, че освен правителствените войски на Асад и кюрдските бунтовници, срещу ИД никой друг не се бори". Ха, сега де! За борбата на САЩ срещу Ислямска държава и двамата не обелват ни дума. Защо така?
За решаването на проблема Обама смята следното : "Нашата задача е да се противопоставим на този екстремизъм, който замъглява толкова много хора по целия свят, като преиначава исляма. Невежество е да се смята, че ислямът и терорът са едно и също", а Путин препоръчва : "Необходимо е да се създаде истински широка, международна, антитерористична коалиция. Ключови участници в нея трябва да станат мюсюлманските страни, които са пряко заплашени от ИД, която изопачава представата за исляма". Кой е по-ясен в изказването си и чии мерки ще са по-ефективни и с по-дълготраен ефект, преценете сами.
Освен за Сирия Путин говори и въобще за Близкия изток : "Достатъчно е да се погледне Близкия Изток и Африка. Политическите и социалните проблеми там назряват отдавна и хората искаха промени. Но външното агресивно вмешателство доведе до това, че институтите бяха разрушени, там царят насилие и нищета". Дааа, Путин говори за външно агресивно вмешателство при така наречената "арабска пролет", при която ислямистите завзеха властта в Тунис, Либия и Египет. Кого ли има предвид?
И двамата президенти споменават за санкциите. "Заради санкциите падна рублата, започна спад на икономиката, добре образованите руснаци напускат страната." ... "Ние не искаме да изолираме Русия, ние искаме Русия да е силна и заедно с нас да способства за укрепването на международната система.", тревожи се съвсем приятелски за последиците от санкциите срещу Русия Обама.
"До скоро изглеждаше, че ще минем без разделителни правила в икономиката, в това число по законите на СТО, с конкуренция и прозрачни правила. Но виждаме как се водят едностранчиви санкции, като по този начин се заобикалят всички правила на ООН.", казва Путин. Обама се тревожи за състоянието на Русия в резултат на санкциите, а Путин негодува от тях. Лицемерието е иманентна черта на дипломацията.
Един от двамата е лицемерен, но кой от двамата е по-голям дипломат?
И двамата споменават за Украйна. "Извън Украйна беше организиран преврат", твърди Путин. "Помислете за анексирането на Крим от Русия", контрира Обама. Кое е причината и кое е следствието в този конфликт? Това е ключът за разбиране на събитията и позицията на двамата президенти.
Загрижен за положението в Иран Обама казва : "Ако през цялото време се крещи: "Смърт за Америка!", това няма да подобри икономическата обстановка и няма да създаде работни мести". Прав е, но защо крещят така иранците, дали му е ясно?
За самите Съединени щати Обама признава, че "Независимо от мощта на въоръжените ни сили и икономиката, САЩ не могат да решат проблемите на целия свят". Е, най-после и САЩ да не могат нещо. Не че някой ги е молил да се занимават със света, де. Съюзниците на САЩ могат да бъдат спокойни, защото "Страната ни има огромна мощ и няма да се бавим в прилагането на военна сила, ако на нашите съюзници им потрябва помощ", успокоява съюзниците от НАТО и извън него Обама.
За бежанците Путин казва, че "Става въпрос за стотици хиляди, а може да станат и милиони". За бежанците Обама мълчи, всякаш няма такива. А може би му е неудобно да говори по въпроса за бежанците?
"Ще отбележа още един симптом на икономическия егоизъм – редица страни тръгнаха по пътя на създаването на собствени икономически обединения. Други държави, чиито интереси могат да бъдат засегнати, не са информирани", казва Путин за съюзите, но не конкретизира, кои страни практикуват икономически егоизъм.
"Блоковото мислене на някои наши колеги все още е силно. НАТО се разширява, но заради какво? Варшавският договор се разпадна, СССР се разпадна. Това е логика на конфронтацията и тя се превърна в криза – кризата в Украйна", казва Путин по темата за Студената война. Прав ли е или не, се питаме ние? 

"Американският президент е бил прекъснат 9 пъти от аплодисменти", пише източника.
За съжаление не се посочва при кои моменти от речта му е бил прекъсван от аплодисменти, за да направим извод за настроенията на световната общественост.
За аплодисменти при речта на Путин не се споменава. Явно са го слушали със затаен дъх и страхопочитание.

Впечатлението от прочитането на пълния текст на речите на двамата световни лидери ще е съвсем друго от четенето на цитати и то извадени от контекста, но както казах, с такъв материал разполагам. Все пак и това е нещо, пред нищо.

Българските us-американофили имат странно първосигнално поведение. Вместо да се съсредоточат да преведат, анализират и популяризират речта на своя сюзерен Обама, те се нахвърлиха с пяна на устата да громят противника Путин. Речта му била неосталинистка и прочие. Обидно елементарно поведение. Какво значение има речта на противника. Важно е вашата реч каква е. Или не намират достойнства в речта на Обама и затова не я коментират. Кой знае? Това поведение на us-американофилите издава наличието на страх от противника. А нямат основание. Президент Обама обеща защита на съюзниците си при необходимост.

Постингът се публикува благодарение съвета на
born за вмъкване на текст.



Тагове:   оон,   Путин,   Обама,   речи,


Гласувай:
19



Следващ постинг
Предишен постинг

1. zaw12929 - ОБАМА : “Аз командвам най-силната ...
09.10.2015 14:29
ОБАМА : “Аз командвам най-силната армия, която светът познава. И няма да се поколебая да защитя страната си или съюзниците си - едностранно и със сила, ако се наложи.”

"Съюзниците" са обикновени колониални протекторати, в които демокрацията и свободата са телевизионни понятия, а САЩ се държат като сутеньори и световен рекетьор. Ще те пазим но, плащай с нещо! Съществуването на войни е начин на съществуването на САЩ.
Санкциите, които наложиха на Русия са безсмислени и абсолютно самоубийствени за ЕС. Факта, че ЕС е готов на саможертва пред интересите на САЩ оправдава "Fuck EU". Политиката, която води НАТО е разводнена коалиция от огладняла глутница вълци.
САЩ сами никога не могат да спечелят война срещу Русия и те го знаят по-добре от всеки друг. Сега мъчат да сглобят отново сцената в Европа за театъра Трета световна война! Обама дължи 17 трилиона долара, което го превръща в най-крупния просяк на земята!
цитирай
2. mt46 - Поздрав!...
09.10.2015 14:35
Много добра съпоставка си направил...
Бих коригирал Обама така: "Благодарение на войните и геноцидите срещу други народи ние станахме най-силната страна в света …"
цитирай
3. koshmar - и тук са полазили две путинофилс...
10.10.2015 10:07
и тук са полазили две путинофилскивъшки.

обама е нормален президент на нормална държава,у а путлер е тиранин
цитирай
4. koshmar - в българия няма американофили. има ...
10.10.2015 10:13
в българия няма американофили. има българофили, обичащи родинатаси, и путинофили, които обичат русия

няма нужда българофилите да прибягват до гьобелсовите методи на нацистка русия -да задейства платените си мурзилки тук и да се кланят на путлер.
всеки грамотен човек знае, че америкка е демократична държава, а русия - варварска империя.
цитирай
5. kusshel - Аз имам гръцко-италиански прои...
10.10.2015 11:31
Аз имам гръцко-италиански произход и съм темпераментен човек. Да ви е.. в тъпите, продажни чутури!

искам незабавно да се закрият фашистките американски щати те да преминат към великата Русия, всички наши гъзолизци които не се кланят на Вова Путин, да се разстрелят..
първи принцип на Куш - аз не съм българин, аз съм руснак и комунист

д...а вашта мама
цитирай
6. kusshel - стига ма. . . санитарката в психи...
10.10.2015 11:34
стига ма...санитарката в психиатрията ме дърпа да си пия хапчетата.
да те е...а в американскатаг ъозолизница
ше ми говориш на руски, д...а твойта мама
цитирай
7. yoan2015 - 7
10.10.2015 13:15
И моето мнение е, че в България няма американофили.
цитирай
8. koshmar - разбира се че няма
10.10.2015 13:56
yoan2015 написа:
И моето мнение е, че в България няма американофили.



амерканофилите са само в промитите мозъци на една малка категория хора, най-неграмотните,инфантилни, първобитни и тъпи,електоратът на бсп, атака, абви разните комунистически партийки.
процентът на тия национални предатели, за които русия е над всичко, които преди
да бъдат българи, са руснаци , които нямт национална чест, защото няма велик българин, който да не е разбирал, че русия е наш враг, е нищожен.
не повече от 20 процента от българите са руски пачаври
огромната част знае, че любовта към родината е несъвзместима с преклонението пред руските нацисти.

и тук има няколко руски агенти, руски мекерета, кото н са на ясла на руското посолство и всекидневно опитват да промиват мозъка на народа.
руските мекерета заслужават само отвращение и са наистина национални предатели.
цитирай
9. kvg55 - koshmar, yoan2015, Вероятно сте ...
10.10.2015 21:54
koshmar, yoan2015,
Вероятно сте прави за това, че у нас няма us-американофили,
доказателство за което е, че не намерих речта на Обама преведена на български.
Но все пак да си припомним посещението на един us-американски президент у нас,
когато целият площад скандираше - ю-ес-ей, ю-ес-ей.
цитирай
10. sestra - Спомням си,
13.10.2015 12:32
kvg55 написа:
koshmar, yoan2015,
Вероятно сте прави за това, че у нас няма us-американофили,
доказателство за което е, че не намерих речта на Обама преведена на български.
Но все пак да си припомним посещението на един us-американски президент у нас,
когато целият площад скандираше - ю-ес-ей, ю-ес-ей.


но днес би било малко по-различно при цялото уважение, което дължим на който и да било американски президент - отношението към собствената ни държава е много по-достойно, колкото и да ни дърпат към блатото ватните хора.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5861422
Постинги: 2831
Коментари: 26061
Гласове: 34377
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930